Pred domácim násilím sa dá ujsť. Ako volať o pomoc aj bez slov?

Odmietne mu pohlavný styk, povie, že chce rozchod, inokedy postačí aj to, že sa pekne oblečie či trávi čas s kamarátmi a spustí jeho patologickú žiarlivosť. Dôvody, ktoré vedú mužov k domácemu násiliu a útokom na partnerky, sú rôzne. Spoločné majú jedno: vždy sa končia trápením. Nemusí pritom ísť len o fyzický nátlak.

09.12.2022 12:30
Medzinárodné gesto #signalforhelp
Medzinárodné gesto #signalforhelp znamená žiadosť o pomoc v ťažkej situácii domáceho násilia. Obeť ho môže ľahko použiť napríklad pri videohovore bez toho, aby zanechala digitálnu stopu, alebo pri kontakte s inou osobou. Stačí zdvihnúť ruku, schovať palec do dlane a potom okolo neho ohnúť ostatné prsty.
debata (10)

Násilie páchané na ženách a dievčatách sa prejavuje aj vo forme sexuálneho násilia a obťažovania, kybernetického obťažovania, obchodovania s ľuďmi či mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Len v prvom polroku 2022 sa na Slovensku podľa údajov polície stalo obeťou násilnej trestnej činnosti 996 žien. Z toho v 97 prípadoch išlo o mladé dievčatá vo veku do 18 rokov. Extrémny prípad sa stal v septembri. Muž počas jazdy v aute polial svoju 41-ročnú exmanželku sediacu na sedadle spolujazdca horľavinou a zapálil ju. Všetko mal premyslené, dvere zaistil detskými poistkami, aby nemohla utiecť. Snažil sa, aby to vyzeralo ako autonehoda, pri ktorej žena uhorela zaživa. Len medzi rokmi 2017 a 2021 zabili manželia alebo partneri na Slovensku 45 žien.

Počty zavraždených žien ich manželom alebo partnerom
2013 5
2014 8
2015 5
2016 6
2017 11
2018 5
2019 7
2020 12
2021 10

Nebáť sa ozvať

Domáce násilie na Slovensku zažije aspoň raz v živote podľa údajov ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny každá štvrtá žena staršia ako 15 rokov. Z toho každá piata žena zažíva násilie od svojho partnera, políciu však vyhľadá len 15 percent obetí. Pretože ide o citlivú tému, často sa boja zdôveriť aj svojim priateľom.

Za nízku dôveru v nahlasovanie prípadov čiastočne môže aj systém. Aktuálne väčšina stíhaných páchateľov končí s podmienečným odkladom výkonu trestu odňatia slobody, čo pre ohrozenú osobu znamená, že sa po ňu môže vrátiť. Sama si teda musí zabezpečiť ochranu pred opakovanou viktimizáciou. Barbora Burajová, vedúca manažérka Koordinačno-metodického centra pre rodovo podmienené a domáce násilie upozornila, že uvedomenie si vlastných zranení a ohrozenia, najmä od blízkych, je náročný proces. „Aj výskumy ukazujú, že ženy a dievčatá majú tendenciu navonok svoje skúsenosti zľahčovať a ospravedlňovať násilníka,“ podotkla.

polícia Čítajte viac Väznil a znásilňoval ženu v rodičovskom dome. Zachránili ju skryté signály

Burajová zdôraznila, že až štvrtina obyvateľov Slovenska vyjadrila názor, že domáce násilie je súkromná záležitosť a malo by sa riešiť v rodinách. „Veľa žien ani nechce kriminalizovať páchateľa, napríklad preto, že je otcom ich detí alebo preto, že nevidia pre seba možnosť, aby sa zúčastňovali trestného konania, ktoré – povedzme si pravdu, môže byť pre poškodené veľmi zaťažujúce,“ ozrejmila.

Polícia apeluje na týrané ženy, aby domáce násilie nezľahčovali. „Na telefonické kontaktovanie polície odporúčame využiť situácie bez prítomnosti násilníka v domácnosti, prípadne kedy sa samy môžu vzdialiť z domácnosti bez priamej prítomnosti násilníka,“ ozrejmila Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru. Volať majú napríklad pri vysýpaní odpadkov, kontrole poštovej schránky či pri nákupe.

Gesto, ktoré môže zachrániť život

Tento týždeň polícia zdieľala na sociálnych sieťach úspešný prípad záchrany ženy z domáceho väzenia. V rodinnom dome ju väznil 48-ročný muž spolu so svojimi rodičmi. Tyran sa jej mal vyhrážať, a dokonca ju znásilniť.

Príbeh sa začínal romanticky. Pôvodne sa dvojica dohodla, že si nájde prácu v Českej republike, pred cestou za novým životom však muž ženu presvedčil, aby prespala v dome, kde sa zdržiavajú jeho rodičia. „S tým súhlasila, ale netušila, že to bude začiatok nočnej mory. Po tom, čo dorazili na miesto, jej už neumožnili opustiť dom, respektíve jej pohyb mimo domu kontrolovali tak, aby nemohla slobodne odísť. Muž sa jej vyhrážal, že keď od neho odíde, ublíži jej a jej deťom, pričom mal mať pri sebe aj strelnú zbraň,“ priblížila incident polícia.

Dôležité telefónne čísla
tiesňová linka- 112
polícia – 158
rýchla zdravotnícka pomoc – 150
nonstop linka pre ženy zažívajúce násilie – 0800 212 212
číslo na bezpečnú osobu

Po čase sa poškodenej podarilo z mobilného telefónu poslať správu známemu do Českej republiky, ktorý zalarmoval políciu. Na miesto bola okamžite vyslaná hliadka Obvodného oddelenia Policajného zboru Poprad na preverenie situácie. Rodičia policajtom tvrdili, že poškodená sa v dome nenachádza, hliadka však v okne domu spozorovala svetelný signál S.O.S. a na naliehanie hliadky poškodená vyšla z domu. Policajtom povedala, že je v poriadku, ale rukou im naznačila signál týranej ženy: palec vložený do dlane, okolo ktorého zaklapla zvyšné štyri prsty na ruke. „Policajti ho spoznali, okamžite zareagovali a pod zámienkou, že poškodenú je potrebné vypočuť v inej trestnej veci, dosiahli, že žena v ich sprievode dom opustila,“ dodáva polícia.

Nasledovala domová prehliadka, pri zásahu policajti zadržali tri podozrivé osoby – 48-ročného muža, jeho 74-ročného otca a matku vo veku 71 rokov. Popradský vyšetrovateľ syna obvinil zo zločinu pozbavenia osobnej slobody v súbehu so zločinom znásilnenia a zo zločinu vydierania.

Týranie, znásilnenia či smrť

Nie vždy sa však žene podarí zavolať pomoc. V novembri traja muži zavraždili tri ženy v priebehu týždňa. Podľa polície nezniesli odpor či rozvod.

Najskôr dobodal 19-ročný druh tehotné 17-ročné dievča. Zavraždil ju po tom, čo vbehol opitý do domu a zaútočil na ňu. Ku skutku sa priznal. Dôvodom malo byť, že od neho vraj chcela odísť. V podobnom čase v obci Plevník-Drienové v okrese Považská Bystrica mal 28-ročný muž uškrtiť a znásilniť ženu. Podľa polície to spravil, pretože s ním odmietla mať sexuálny styk.

O pár dní neskôr sa objavila správa o smrti matky siedmich detí na Orave. Muž ju aj napriek zákazu priblíženia, kvôli predchádzajúcej agresivite, dobil v deň, keď mali mať rozvodové konanie. Riešením by sme sa pritom mohli inšpirovať v zahraničí. Napríklad v Nórsku majú pri zákaze priblíženia systém, že ohrozená osoba aj násilník dostanú náramok. Len čo sa k nej on priblíži na určenú vzdialenosť, náramok s presnou lokáciou privolá políciu. Slovensko nateraz obdobnú kontrolu nepripúšťa.

Podľa slovenského zákona je polícia oprávnená vykázať násilnú osobu zo spoločného obydlia na štrnásť dní a súčasťou vykázania je aj zákaz priblíženia sa vykázanej osoby k ohrozenej osobe na menej ako 50 metrov.

Hovorkyňa Bárdyová dodala, že polícia zároveň od vykázanej osoby zisťuje adresu a telefónne číslo, na ktorých bude zastihnuteľná počas vykázania. Telefónne číslo získava aj od ohrozenej osoby, u ktorej si overuje, či páchateľ vykázanie dodržiava.

Prečo od neho neušla?

Ani útek pred násilníkom nie je tým najľahším riešením. K úniku z násilného vzťahu je potrebné pristupovať premyslene a pri uvedomení si skutočnosti, že ide o obdobie, keď hrozí zhoršenie násilia, niekedy až s fatálnymi následkami. „Rizikom je aj násilie v období po separácii, ktoré mení formy a intenzitu, často začne ohrozovať aj deti. Odchod je preto dobré plánovať, a to s odbornou podporou,“ podotkla Burajová.

Zoznam nevyhnutných vecí na odchod
Rodný list (svoj aj detí)
pas, občiansky a vodičský preukaz
karta poistenca, dôležité zdravotné záznamy
lieky
vysvedčenia, diplomy
kľúče od domu, auta
sobášny list, rozvodové papiere, dokumenty určujúce starostlivosť o deti
záznamy z nemocnice alebo polície
bankové a poistné dokumenty
fotografie detí a partnera
hotovosť
hygienické pomôcky
rúško alebo respirátor
oblečenie
niečo sentimentálne cenné

Násilníci sa vyhrážajú pokračovaním násilia a strpčovaním života ženy a detí a mnohé ženy radšej zostanú v násilnom vzťahu, pretože nevidia, ako a kto ich pred tým ochráni. Upozornila, že na Slovensku takmer úplne chýbajú podporné služby pre obete sexuálneho násilia.

„Odporúčaná prax ukazuje, že by mali byť dostupné aj v sektore zdravotníctva, aby preživšie dostali na jednom mieste nielen potrebné zdravotnícke ošetrenie, ale aj dlhodobé poradenstvo vrátane psychologického a právneho,“ dodala.

Expertka na sebaobranu Bianka Urbanovská z projektu Za seba skonštatovala, že samotný odchod z násilného vzťahu môže prebehnúť pomerne rýchlo. „Proces, ktorý mu predchádzal, však vyžaduje nesmiernu odvahu, plánovanie, opatrnosť a zváženie všetkých rizík pre seba, prípadne deti, zvieratá alebo iných členov rodiny, ktorí sú v priamom ohrození,“ spresnila. Základom však je mať niekoho, komu môže človek v núdzi dôverovať. „Spíšte si zoznam aspoň troch dôveryhodných ľudí, ku ktorým môžete v prípade núdze odísť,“ poradila.

Veľkou pomôckou v krízových situáciách je podľa nej nabitý a dostupný telefón. „Ak takú možnosť nemáte, vopred si zistite, kde je najbližší obchod, lekáreň alebo čerpacia stanica, z ktorej môžete zavolať pomoc,“ uzatvorila Urbanovská.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vzťah #domáce násilie #vzťah po rozchode