Kotleba bude pri utečeneckom tábore variť bravčový guláš. Chce sa aj modliť

Centrom utečencov z Blízkeho východu sa stala obec Kúty v okrese Senica. Dôvodom je jej poloha na hraniciach s Českou republikou. Pred vojnou utekajúci Sýrčania, ktorí sa pre tvrdý postup Česka zasekli v pohraničnej obci, dostali možnosť núdzového ubytovania v stanovom mestečku pri železničnej stanici.

09.12.2022 14:15
parlament, Kotleba, Foto:
Archívna snímka z roku 2021.
debata (104)

Nemusia sa tak viac skrývať v lesoch a majú miesto, kde môžu v bezpečí prespať. Hoci je situácia v obci pokojná, nájdu sa aj ľudia, ktorí sa rozhodli „vytočiť“ si na nešťastí utečencov vlastný politický kapitál.

Jedným z nich je aj bývalý poslanec Národnej rady odsúdený za neonacizmus Marian Kotleba. Ten sa v nedeľu chystá v Kútoch pri utečeneckom tábore usporiadať kresťanskú procesiu. „Týmto pozývame všetkých, ktorí odmietajú islamizáciu Slovenska, aby prišli a svojou účasťou podporili túto tichú akciu, zameranú na ochranu Slovenska, zasväteného Sedembolestnej Panne Márii,“ vyhlasuje na sociálnej sieti predseda extrémistickej krajne pravicovej ĽS NS.

Krajne pravicový „vodca“ tvrdí, že ho nadchla myšlienka uskutočnenia kresťanskej procesie „s cieľom zdôrazniť našu vieru a tradície zoči-voči nelegálnym imigrantom“. „Obstaráme pre ľudí teplý čaj, ak sa podarí tak aj bravčový guľáš,“ dodal Kotleba.

migranti, Brodské , Kúty, hranica, Čítajte aj Štát sa pripravuje na novú vlnu utečencov. Hľadá miesto pre stanové mestečko

Na Blízkom východe je náboženskou tradíciou vyhýbať sa niektorým potravinám. Moslimovia môžu konzumovať väčšinu bežných potravín, no Korán zakazuje bravčové mäso, krv, alkoholické nápoje, zdochliny či jedlo zasvätené náboženským modlám.

Kotleba začiatkom týždňa proti utečencom zorganizoval v Ilave protest. Rezort vnútra mu odkázal, že protestuje proti niečomu, čo neexistuje, a prirovnal ho k hlavnej postave renesančného satirického rytierskeho románu Dômyselný rytier Don Quijote de la Mancha.

Asi 300 protestujúcich sa v pondelok sťažovalo na zlú hospodársku situáciu na Slovensku, ktorá podľa nich neumožňuje pomoc pred vojnou utekajúcim Sýrčanom.

Bravčový provokatér

Politológ Jozef Lenč sa prikláňa k názoru, že z Kotlebovej strany ide len o provokáciu. „Keď to prezentuje tým, že tam chce variť bravčový guláš, tak iný zmysel za tým nemožno vidieť,“ ozrejmil politológ.

„V racionálnom svete takéto kroky nemajú zmysel, ale keď sa pozrieme na preferencie jeho strany a blížiace sa voľby – či už riadne alebo predčasné, tak v tom prípade platí, že topiaci sa aj slamky chytá,“ podotkol Lenč.

Lenč pripomína, že politické strany, ktoré získali vo voľbách viac ako tri percentá, dostanú nemalý finančný príspevok od štátu. No Kotlebovi sa po tom, ako ho opustili spoluzakladatelia strany v politike príliš nedarí. V poslednom prieskume agentúry Polis mali Kotlebovci 2,1 percenta a v poslednom prieskume agentúry AKO 1,9 percent. ĽSNS v posledných voľbách pritom získala viac ako sedem miliónov eur. V roku 2016 dostali od štátu viac ako päť miliónov eur.

„Ak krajne pravicová strana vo voľbách nezíska žiadne peniaze od štátu, tak sa bude musieť vrátiť do čias dávno minulých. Snaží sa nájsť akúkoľvek tému, ktorú dokáže odprezentovať. Nezáleží mu na tom, či tá téma niekomu pomôže. On len útočí na prízemné emócie a city ľudí,“ uzavrel Lenč.

Kúty / Migrant / Migrácia / Čítajte aj Rezort vnútra znižuje počet stanov v tábore v Kútoch o polovicu

© Autorské práva vyhradené

104 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #Marian Kotleba #migranti