Špeciálna prokuratúra podala obžalobu na Magáta pre dlhodobé páchanie extrémizmu

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v piatok na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) obžalobu na Mariána Magáta pre rozsiahlu a dlhodobo páchanú závažnú extrémistickú trestnú činnosť. V prípade preukázania viny mu hrozí až osemročný trest odňatia slobody. ÚŠP o tom informoval na sociálnej sieti.

09.12.2022 15:20
magat
Marián Magát na archívnej snímke
debata (13)

„Extrémistická trestná činnosť v danom prípade súvisí aj s knižnou publikáciou obvineného, ktorá bola vydaná a publikovaná pod názvom ‚Židokracia‘, ako aj s jej rozširovaním,“ uviedla špeciálna prokuratúra.

Obžaloba bola podaná pre pokračujúci zločin rozširovania a výroby extrémistického materiálu, pokračujúci prečin popierania a schvaľovania holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti. Tiež pre pokračujúci prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia, zločin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd a pre prečin prechovávania extrémistického materiálu.

Mariána Magáta zadržali v januári pre podozrenie zo spáchania 37 skutkov. Trestných činov sa mal dopustiť v rokoch 2017 až 2021. Magát je zakladateľom skupiny Vzdor Kysuce. V inom prípade bol v roku 2017 za nedovolené ozbrojovanie právoplatne odsúdený na tri roky podmienečne, v dôsledku čoho nemohol kandidovať na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja. V roku 2016 neúspešne kandidoval v parlamentných voľbách.

púchov, mestský úrad Čítajte viac Kotlebovec pálil vlajku únie, aj tak chce byť policajtom

Pravda v článku pôvodne označila za obžalovaného Mariána Mišúna. Chyba nás mrzí a ospravedlňujeme sa za ňu. Zároveň prinášame vyjadrenie dotknutej osoby – Mariána Mišúna k textu článku v plnom znení.

„V článku zverejnenom dňa 09.12.2022 o 15:20 hod. na portáli www.pravda.sk s názvom „Špeciálna prokuratúra podala obžalobu na Mišúna pre dlhodobé páchanie extrémizmu." bolo o mojej osobe, Mgr. Mariánovi Mišúnovi, nepravdivo uvedené, že voči mojej osobe podala Špeciálna prokuratúra obžalobu pre dlhodobé páchanie extrémizmu, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v piatok na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) obžalobu na Mariána Mišúna pre rozsiahlu a dlhodobo páchanú závažnú extrémistickú tresnú činnosť, že v prípade preukázania viny mi hrozí až osemročný trest odňatia slobody a že ÚŠP o tom informoval na sociálnej sieti. V uvedenom nepravdivom článku bolo rovnako nepravdivo uvedené, že ma polícia zadržala v januári 2022 pre podozrenie zo spáchania 37 skutkov, že trestných činov som sa mal dopustiť v rokoch 2017 až 2021, že som zakladateľom skupiny Vzdor Kysuce a že v inom prípade som mal byť v roku 2017 za nedovolené ozbrojovanie právoplatne odsúdený na tri roky podmienečne, v dôsledku čoho som údajne nemohol kandidovať na post predsedu Žilinského samosprávneho kra­ja.

V uvedenom nepravdivom článku bola pripojená aj fotografia s podobizňou mojej osoby. Uvedený nepravdivý článok postupne z portálu www.pravda.sk prebrali a zverejnili aj viaceré iné webové spravodajské portály. Voči mojej osobe v súčasnosti nie je vedené žiadne trestné konanie, nebola voči mne podaná žiadna obžaloba u rozhodne nie obžaloba pre trestné činy extrémizmu, nebol som súdený a ani právoplatne odsúdený pre trestný čin nedovoleného ozbrojovania, pričom som sa nedopustil žiadnej extrémistickej trestnej činnosti a ani inej trestnej činnosti. Ja, ako verejný činiteľ a povolaním mestský policajt, som bezúhonný, čo mi ako povinnosť vyplýva z osobitných právnych predpisov a ako mestský policajt páchaniu trestnej činnosti predchádzam a zabraňujem!"

13 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus