Kollár za pád Hegerovej vlády nezahlasuje, Sulík hovorí o politickej hre

Nezaradený poslanec a predseda strany Spolu Miroslav Kollár nebude hlasovať za návrh na odvolanie Hegerovej vlády, informoval o tom po sneme strany. Diskusiu s kolegami označil za intenzívnu, rozhodnutie však bude jeho vlastné.

10.12.2022 11:30 , aktualizované: 18:45
debata (470)
VIDEO: Kollár nebude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde
Video

Kollár povedal, že existuje 363 dôvodov, prečo by nemala táto vláda pokračovať. Návrh z dielne SaS však považuje za nešťastný, keďže nie je jasné, čo sa bude diať deň po „povalení vlády“. Označil ho za nezodpovedný hazard s budúcnosťou krajiny. Dôvodom má byť, že predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a Robert Fico (Smer) podľa neho chcú predčasné voľby ešte v apríli. „Nešiel som do politiky preto, aby som pomáhal Ficovi dostať sa späť k moci,“ zdôraznil Kollár.

Dodal, že za budúcoročný štátny rozpočet zahlasuje, ak v ňom budú výdavkové limity.

Jedným z najsilnejších motívov rozhodnutia podržať vládu je však vojna na Ukrajine a otázne zahraničné smerovanie krajiny v prípade konca tejto vlády.

Doobedňajší príhovor premiéra Eduarda Hegera ani preferencie strany podľa Kollára nehrali pri rozhodovaní rolu. Dôležité podľa neho bolo to, že keby boli predčasné voľby v apríli, „volič by nemal koho z demokratického spektra voliť“. Na hlasovaní sa zúčastní a bude hlasovať proti vysloveniu dôvery.

bg Čítajte viac O páde vlády rozhodne sedem poslancov. V hre sú štyri scenáre

Strana SaS v reakcii na Kollárovo stanovisko uviedla, že vníma jeho postoj ako ďalšiu politickú hru. Podržaním tejto vlády poprie podľa strany všetko, čo spoločne kritizovali.

Kollár na sneme strany Spolu hovoril, že prichádza k ohrozeniu demokracie, silnie extrémizmus či populizmus. „Tieto slová sú presné, avšak líder Spolu zabudol pomenovať, čo je ich príčinou – a to súčasná vláda. Práve vďaka vládnutiu Igora Matoviča (OĽANO) s Borisom Kollárom (Sme rodina) a prizerajúcemu sa premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO) rastie sila Roberta Fica (Smer-SD) a extrémistov,“ skonštatoval predseda SaS Richard Sulík.

Nezaradený poslanec si podľa SaS vezme na plecia zodpovednosť za všetky ďalšie prešľapy tejto vlády. Zároveň mu pripomína, že ako prvý opustil vládnu koalíciu pre štýl Matovičovho vládnutia a teraz tú istú vládu podrží.

Od štvrtka sa rokuje o odvolaní vlády. Je jasné, že prakticky celá opozícia bude hlasovať za pád kabinetu Eduarda Hegera, no stále nie je úplne isté, či vláda napokon padne. V hre sú viaceré scenáre, ale v každom rozhodujú nezaradení poslanci.

Dzurinda aj Heger prišli na snem Spolu

Z bežného snemu strany sa tak stala politická udalosť. Svedčili o tom aj hostia. Medzi nimi je napríklad bývalý dvojnásobný premiér Mikuláš Dzurinda či premiér Eduard Heger. Kollár priznal, že keď plánovali snem Spolu ešte nevedel, že sa bude konať pred hlasovaním o nedôvere vláde. Na snem prišli aj poslanci Ondrej Dostál, Jana Žitňanská, Juraj Šeliga či Martin Klus.

VIDEO: Heger na sneme Spolu: Meniť teraz vládu je nezmysel. Čo mu poradil Dzurinda?
Video

Premiér Heger sa vo svojom prejave snažil presvedčiť delegátov strany Spolu, aby vládu v hlasovaní o vyjadrení nedôvery podržali. Zdôraznil, že osud jeho vlády však závisí od SaS. Zopakoval, že rekonštrukciu vlády nevníma ako realistickú možnosť a že SaS považuje za priateľov a stále verí, že sa dohodnú na pokračovaní vlády. Odvolanie Matoviča podľa neho neprichádza do úvahy.

VIDEO: Dzurinda na sneme Spolu o svojom projekte: Moje osobné motívy nehrajú žiadnu rolu
Video

„Keď pozerám na záujem médií tak som prišiel na snem nie bezvýznamnej strany,“ prihovoril sa účastníkom Dzurinda. Znova spomenul svoju víziu nového politického „projektu“. „Strana Spolu má v tomto projekte miesto,“ zdôraznil. Hovoril o potrebe „zbaviť občanov úzkosti z toho, že sú odsúdení či odkázaní na to že vládu bude tvoriť Smer, Smer dva a fašisti“. „Nie sme odsúdení ani odkázaní na takú temnú predstavu,“ vyhlásil. Dodal, že v 90. rokoch sa Slovenku „vďaka odvahe, obeti a odolnosti podarilo vymaniť z čiernej diery a integrovať sa do vyspelého sveta“.

Premiér Eduard Heger na sneme strany Spolu.
Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda na sneme strany...
+7Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda (vľavo) a...

„V posledných rokoch sme na Slovensku svedkami trieštenia a štiepenia demokratických politických síl, čím dochádza k ohrozeniu demokracie ako takej," vyhlásil šéf strany Spolu Miroslav Kollár. Dodal, že tak silnie extrémizmus, populizmus a spochybňovanie členstva Slovenska v NATO a Európskej únii.

„Zvýrazňuje to potrebu spolupráce a spájania s cieľom vytvorenia jasnej občiansko-demokratickej alternatívy pre stredopravého voliča," povedal Kollár. „Vidíme, ako sa vyvíja svet. O to viac sa musíme všetci demokrati zomknúť a začať sa správať rozumne a zodpovedne,“ poznamenal. Kollár apeloval, že ak Slovensko pustí k moci mafiu a extrémistov, tí sa postarajú o to, aby krajina prestala byť západnou demokraciou s perspektívou dobrého života.

Eduard Heger Čítajte viac Čo ukazuje minulosť o dôsledkoch pádu vlády. Pôjde Heger cestou Radičovej, Dzurindu a Mečiara?

Dzurindov projekt

„Je potrebné sa pokúsiť vytvoriť zmysluplnú politickú alternatívu,“ vyhlásil expremiér Dzurinda. Vo svojom príhovore kritizoval najmä nekultúru v politike či spoločnosti, ale aj rastúci dlh.

Opäť odmietol svoj nový politický projekt bližšie priblížiť. Zatiaľ je jasné len to, že jedným z pilierov bude strana Spolu. Odmieta tvrdenia, že by mu mohla uškodiť kauza Gorila, pretože podľa svojich slov už v minulosti vyvodil politickú zodpovednosť.

Nový projekt by mal byť založený na umiernenom konzervativizme a na hodnotách Európskej ľudovej strany. Podotkol, že Lucia Ďuriš Nicholsonová nie je súčasťou pripravovanej platformy.

VIDEO: Boris Kollár kričal: Pre mňa to nie sú fašisti, pre mňa sú to Republika a ĽSNS
Video

Spresnil, že mu ide o založenie perspektívnejšieho projektu, nie o projekt na jedny voľby. „Z istej časti predčasné voľby neovplyvňujú môj projekt, ale do istej časti ho ovplyvniť môžu,“ poznamenal.

Dzurinda tvrdí, že pri procese tvorenia projektu nehrajú jeho osobné motívy žiadnu rolu. Personálne otázky tiež zatiaľ nerieši.

Na to, či budú súčasťou projektu strany ako Za ľudí či KDH, odpovedať nevedel. Nemá však záujem rozkladať strany. „Niet pochýb o tom, že profilovo, ideovo a hodnotovo tam istý prienik byť môže, ale všetko má svoj čas,“ skonštatoval s tým, že to je aj dôvod, prečo nechce hovoriť o projekte ako celku, lebo je tam ešte veľa otáznikov.

© Autorské práva vyhradené

470 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš Dzurinda #Eduard Heger #Miroslav Kollár #Spolu - občianska demokracia #odvolávanie vlády Eduarda Hegera