Dzurinda hrá o čas. Valášek tvrdí, že čakanie nahráva Smeru a Republike

Ak by v utorok padla vláda, tak Boris Kollár (Sme rodina) a Robert Fico (Smer) by požadovali, aby predčasné voľby boli už na jar. To však nehrá do karát vznikajúcemu politickému projektu expremiéra Mikuláša Dzurindu, o ktorom sú nateraz známe len jeho hodnoty umierneného konzervativizmu.

11.12.2022 13:20
Martin Klus Foto: ,
Odídenec z SaS Martin Klus tvrdí, že s expremiérom Mikulášom Dzurindom o novom politickom projekte komunikuje a je otvorený spolupráci v zahranično-európskych otázkach.
debata (182)

Dzurinda sa v sobotu zúčastnil snemu strany Spolu. Na ňom sa malo rozhodnúť o tom, ako bude pri vyslovení nedôvery vláde hlasovať jej predseda Miroslav Kollár. Kollár pri zostavovaní vlády odmietol podpísať koaličnú dohodu, pretože sa mu podľa jeho slov nepozdávali netradičné experimenty. Taktiež je jedným zo siedmych nezaradených poslancov, ktorí rozhodujú v hlasovaní o vyslovení nedôvery. Predstavenie Dzurindovho politického projektu, ktorý má spočívať v spájaní demokratických strán však potrebuje čas a zdá sa, že nakoniec sa mu podarilo presvedčiť aj Kollára, aby v utorok vládu podržal.

Video
miroslav kollar autor: Robert Huttner Čítajte viac Kollár za pád Hegerovej vlády nezahlasuje, Sulík hovorí o politickej hre

Neistota čakania

Kollár v sobotu povedal, že „existuje 363 dôvodov, prečo by nemala táto vláda pokračovať“. Návrh z dielne SaS však považuje za nešťastný, keďže nie je jasné, čo sa bude diať deň po „povalení vlády“. Označil ho za nezodpovedný hazard s budúcnosťou krajiny. Kollár tvrdí, že pokiaľ sa strany „nedohodnú na spoločnom postupe, tak Slovensko na najbližšie dve desaťročia skončí na východe“.

Proti tomuto názoru sa však stavia poslanec, ktorý spolu s Kollárom odišiel zo strany Za ľudí. Podpredseda Progresívneho Slovenska Tomáš Valášek je presvedčený, že čím dlhšie bude táto vláda pri moci, tak o to ťažšie sa bude zostavovať „demokratická vláda“.

„Čím dlhšie vládne pri moci Igor Matovič a Boris Kollár tým horšie pre Slovensko, pretože preferencie Smeru a náckov len narastajú,“ dodal.

VIDEO: Valášek: Kým my čakáme, tak popularita Fica, Hlasu, Republiky narastá
Video

Rozdielnosť v názoroch medzi odídencami zo Za ľudí vychádza aj z predvolebných prieskumov. Kým Kollárove Spolu má v aktuálnom prieskume agentúry Focus 0,7 percent, tak Progresívne Slovensko by volilo 10,3 percent opýtaných.

parlament Čítajte viac Prieskum: Voľby by v decembri vyhral Hlas, Republika predbehla SaS

„Radšej si vyberiem neistotu, ako čakať,“ spresnil. Valášek Dzurindovi „praje všetko dobrého“. „Sú tu konzervatívni voliči, ktorý sa cítia ako bezdomovci, lebo OĽaNO ich opustilo. Na druhej strane spoliehať sa na to, že nejaký projekt tu uspeje, keď dáta ukazujú úplne jasne. Kým my čakáme, tak popularita Fica, Hlasu, Republiky narastá,“ ozrejmil.

Dodal, že sa obáva spojenia Smeru a Republiky. „Rastú vďaka kiksom tejto vlády, vďaka Kollárovým kauzám (Boris Kollár, pozn. red.), vďaka Krajniakovim konšpiráciám, vďaka Matovičovim atómovkam. To sa nezmení. Napriek dva a pol rokom jasných dôkazov niektorí veria, že Igor Matovič zrazu začne konať zodpovedne,“ dodal.

O tom, či má Dzurinda dostatočný morálny kredit vracať sa do politiky majú podľa neho voliči.

Dzurinda by nemal byť tvárou projektu

Odídenec z klubu SaS a nezaradený poslanec Martin Klus pre denník Pravda potvrdil, že s bývalým dvojnásobným premiérom Mikulášom Dzuridnom komunikuje o novom politickom subjekte a verí, že vo voľbách by mohli získať desať percent.

Video
„Ja čoraz viac verím tejto vízii, niečo ako SDK '98,“ uviedol v relácii V politke na TA3. SDK '98 vznikla spojením piatich opozičných strán. Za spájaním aj vtedy stál Dzurinda. Klus dodal, že za pád vlády hlasovať nebude.

Zároveň však tvrdí, že Dzurinda by nemal byť súčasťou tohto projektu. „Chápem, že je nejakým krstným otcom, nejakým guru. Má veľa skúseností a má stále veľmi dorbé úvahy o tom, kam by malo Slovensko smerovať. Zhodujem sa s ním takmer na sto percent pokiaľ ide o zahranično-európsku politiku, ale neviem si predstaviť, že by bol na čele takéhoto subjektu. Už to vie aj on sám,“ ozrejmil.

Zároveň skritizoval liberálov za to, že dávajú OĽaNO nereálne požiadavky. Narážal tým na požiadavku, aby z vlády odišiel Igor Matovič.

„Je tu nádej, že ak by došlo k takémuto spájaniu a viacerí voliči ktorí nechcú voliť niektorú zo stredopravých strán by sa v týchto projektoch našli. Potom by to mohlo vytvoriť alternatívu, ktorá by priniesla možnosť vytvorenia vlády bez Hlasu a bez Smeru. Stačilo ak by takýto projekt získal viac ako desať percent a už tu máme inú situáciu,“ ozrejmil.

Dzurindova vízia

Dzurinda svoj projekt bližšie priblížil na sobotnajšom sneme strany Spolu. „Je potrebné sa pokúsiť vytvoriť zmysluplnú politickú alternatívu,“ vyhlásil expremiér Dzurinda. Vo svojom príhovore kritizoval najmä nekultúru v politike či spoločnosti, ale aj rastúci dlh.

VIDEO: Dzurinda na sneme Spolu o svojom projekte: Moje osobné motívy nehrajú žiadnu rolu
Video

Zatiaľ je jasné len to, že jedným z pilierov bude strana Spolu. Odmieta tvrdenia, že by mu mohla uškodiť kauza Gorila, pretože podľa svojich slov už v minulosti vyvodil politickú zodpovednosť. Denník N však upozornil, že Dzurinda nehovorí pravdu, keď tvrdí, že ani nekandidoval vo voľbách po prepuknutí kauzy Gorila. V skutočnosti vo voľbách 2012 po páde vlády Ivety Radičovej, keď bola jednou z hlavných tém kampane Gorila, Dzurinda viedol kandidátku SDKÚ, prekrúžkovala ho Lucia Žitňanská. Dzurinda odišiel z SDKÚ až v roku 2014 a v roku 2016 už nekandidoval.

Nový projekt by mal byť založený na umiernenom konzervativizme a na hodnotách Európskej ľudovej strany. Podotkol, že Lucia Ďuriš Nicholsonová nie je súčasťou pripravovanej platformy.

Spresnil, že mu ide o založenie perspektívnejšieho projektu, nie o projekt na jedny voľby. „Z istej časti predčasné voľby neovplyvňujú môj projekt, ale do istej časti ho ovplyvniť môžu,“ poznamenal. Dzurinda tvrdí, že pri procese tvorenia projektu nehrajú jeho osobné motívy žiadnu rolu. Personálne otázky tiež zatiaľ nerieši.

Na to, či budú súčasťou projektu strany ako Za ľudí či KDH, odpovedať nevedel. Nemá však záujem rozkladať strany. „Niet pochýb o tom, že profilovo, ideovo a hodnotovo tam istý prienik byť môže, ale všetko má svoj čas,“ skonštatoval s tým, že to je aj dôvod, prečo nechce hovoriť o projekte ako celku, lebo je tam ešte veľa otáznikov.

Pád vlády

Poslankyňa Národnej rady Anna Mierna (OĽaNO) a nezaradený poslanec Klus si myslia, že vláda na budúci týždeň nepadne. Nezaradený poslanec Miroslav Kollár to nevie predpovedať. Podľa nezaradeného Tomáša Valáška to vyzerá tak, že vláda prežije. Uviedli to v diskusnej relácii na televízii TA3 V politike. Kollár považuje za nezodpovedné od SaS predložiť návrh na vyslovenie nedôvery vláde, ak nemá istú podporu 76 poslancov. Pred bránami parlamentu podľa neho ostalo pol milióna voličov, ktorých hlasy naposledy vo voľbách prepadli. Vyzýva preto na dohodu o predčasných voľbách na jeseň budúceho roka. „Pokiaľ nie je sformovaná ponuka normálnemu proeurópskemu demokratickému voličovi, ktorá zabezpečí, že prepadne čo najmenej hlasov, tak považujem voľby na jar za nezodpovedné a za návrat Roberta Fica,“ skonštatoval Kollár.

Strana SaS sa podľa Klusa dostala do situácie, keď odvoláva vládu bez toho, aby sa presne vedelo, aký má byť ďalší postup. „Aký má byť osud Slovenska bezprostredne po utorku (13. 12.)? Máme dnes možnosť iného ako chaotického scenára, osobitne počas vianočných sviatkov, ak nemáme ústavný zákon o tom, že by sme si mohli skrátiť volebné obdobie?“ pýta sa Klus.

Valášek v relácii poukázal na to, že čím dlhšie je súčasná koalícia pri moci, tým viac rastie Smer-SD spoločne s Republikou. „Čím dlhšie sú Matovič s Kollárom pri moci, tým je vyššia pravdepodobnosť, že to, čo ich nahradí, nebude nejaká rozumná demokratická vláda, ale bude vláda hnedočervená. Všetko dobré, čo táto vláda urobila, bude jedným šmahom ruky zmietnuté zo stola,“ povedal.

Mierna súhlasí s Klusom, že predčasné voľby na Slovensku dopadli vždy katastrofálne. „Sme proti tomu, aby vôbec boli predčasné voľby, dostali sme silný mandát,“ podotkla poslankyňa. Apeluje na komunikáciu vnútri koalície aj hnutia OĽaNO.

Najlepším spôsobom, ako dosiahnuť predčasné voľby na budúcu jeseň, je tým, že vláda bude cítiť tlak, že môže padnúť, a preto bude musieť rokovať, skonštatoval Valášek. Klus s tým nesúhlasí. „To je ako vystreliť do tmy a uvidíme, čo sme trafili. Nemyslím si, že ten utorok je dobrým dňom na to, aby sme vystrelili,“ uviedol Klus.

Občiansko-demokratická platforma podľa Miernej zahlasuje za štátny rozpočet. Kollár zatiaľ za rozpočet v takejto podobe hlasovať nebude. Má sa ešte o ňom rozprávať s premiérom. Klus sa nazdáva, že je lepšie schváliť takýto rozpočet ako ísť do rozpočtového provizória. Valášek je tiež pripravený podporiť rozpočet, tento návrh však považuje za zlý a má k nemu výhrady.

© Autorské práva vyhradené

182 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš Dzurinda #Martin Klus