VšZP tvrdí, že si plní všetky záväzky. Kritiku Bittó Cigánikovej odmieta

Štátna všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) deklaruje, že si plní všetky svoje povinnosti a záväzky voči poistencom, poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a platiteľom tak, ako jej ukladá zákon.

12.12.2022 18:13
Jana Bittó Cigániková Foto: ,
Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková
debata (3)

Uviedla to v reakcii na kritiku jej hospodárenia zo strany poslankyne SaS Jany Bittó Cigánikovej. Jej tvrdenia VšZP označila za klamlivé a odmieta ich. Zároveň poslankyňu vyzvala na konštruktívnu debatu k téme.

„VšZP si plní všetky svoje povinností a záväzky voči poistencom, poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a platiteľom tak, ako jej ukladá zákon. Ako jediná zdravotná poisťovňa tak robí transparentne, keďže podlieha zákonu o verejnom obstarávaní a na rozdiel od súkromných zdravotných poisťovní všetky svoje zmluvy, objednávky a faktúry zverejňuje,“ uviedla zdravotná poisťovňa.

Podotkla, že komplexný projekt Revízia výdavkov VšZP iniciovaný Európskou komisiou a realizovaný prostredníctvom nezávislej medzinárodnej audítorskej spoločnosti potvrdil, že úspory, ktoré sú v rukách VšZP, poisťovňa už z veľkej časti realizuje alebo plánuje.

„Väčšina indikovaných úspor si vyžaduje zmenu legislatívy a iniciatívu iných subjektov. Inak povedané, zo záverov projektu nám vyplýva, že VšZP hospodári transparentne a efektívne v rámci svojich finančných možností,“ skonštatovala manažérka komunikácie štátnej poisťovne Eva Peterová.

VšZP odmieta, aby jej očierňovanie ktokoľvek používal ako prostriedok na zbieranie politických preferencií a v rámci parlamentných bojov. Takéto témy patria podľa štátnej poisťovne patria za rokovací stôl.

„Ak má poslankyňa Cigánikova úprimný záujem tieto témy riešiť a dokonca aj predstavu podloženú faktami o tom ako, opätovne ju vyzývame na konštruktívne pracovné stretnutie, v záujme zlepšovania zdravotníctva na Slovensku,“ dodala Peterová.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Všeobecná zdravotná poisťovňa #Jana Bittó Cigániková