Časť zákona o verejných vodovodoch je v rozpore s ústavou

Časť zákona o verejných vodovodoch a kanalizáciách je v rozpore s ústavou, rozhodol v utorok Ústavný súd.

13.12.2022 16:23
Vodovod / Voda / Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Ide o ustanovenia, ktoré ukladajú vlastníkom verejných vodovodov povinnosť na vlastné náklady zabezpečovať opravy a údržbu vodovodných prípojok, ktoré sa na vodovod pripájajú.

Novelizáciu zákona z konca minulého roka napadla prezidentka Zuzana Čaputová. Národná rada schválila zmenu zákona 14. decembra 2021 napriek vetu hlavy štátu a jej žiadosti o úpravy.

Podľa prezidentky sa v novele zavádza ústavne nesúladné, nerovnaké postavenie vlastníkov verejných vodovodov na strane jednej a vlastníkov vodovodných prípojok a nehnuteľností, ktorým prípojky slúžia, na strane druhej.

„Schválený zákon paušálne ukladá vlastníkom verejných vodovodov povinnosť na vlastné náklady zabezpečiť opravy a údržbu cudzieho majetku (vodovodné prípojky zriadené na verejnom priestranstve) bez toho, aby bolo riadne zdôvodnené, prečo je taký režim nevyhnutný,“ uviedla Čaputová v stanovisku. V marci ÚS pozastavil účinnosť týchto ustanovení.

Ústavný súd na utorkovom zasadaní zároveň prijal na ďalšie konanie návrh skupiny 30 poslancov NR SR na posúdenie ústavnosti zákona v súvislosti s novými sídlami a obvodmi súdov, ako aj návrh Najvyššieho správneho súdu k zákonu o pobyte cudzincov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #vodovody