Finančná správa zadržala na žilinskej pošte výrobky z chránených živočíchov

Remienky na hodinky z aligátorov a kožený klobúk s krokodílím lemom zaistili žilinskí príslušníci finančnej správy na vyclievacej pošte. Podľa hovorkyne Colného úradu Žilina Boženy Chríbikovej adresátom chýbali pri preclievaní povinné "CITES" povolenia.

14.12.2022 10:26
Finančná správa / FS / Kriminalisti / Foto:
debata

Remienky na hodinky našli príslušníci FS v balíkoch z Veľkej Británie. "Boli vyrobené z aligátora severoamerického. Je jedným z dvoch druhov žijúcich aligátorov a z dôvodu jeho ochrany je zaradený do prílohy Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín, tzv. dohovor CITES.

Kto si chce doviezť na Slovensko, aj keď len malý výrobok z tohto druhu zvieraťa, musí mať vopred vybavené povolenie. Príjemcom balíkov však chýbalo," uviedla Chríbiková.

Potrebné doklady chýbali aj zásielke z Austrálie s klobúkom, ktorý lemoval remienok z krokodíla. „Podľa stanoviska Štátnej ochrany prírody SR, ktorú oslovili zamestnanci vyclievacieho pracoviska, bol na lem použitý krokodíl slaný, ktorý je považovaný za najväčšieho žijúceho plaza. Pravdepodobne pochádzal z farmového chovu,“ priblížila hovorkyňa Colného úradu.

Vedecký orgán SR podľa nej stanovil spoločenskú hodnotu jedného aligátora severoamerického na 700 eur a krokodíla slaného na 1 500 eur. „Príslušníci finančnej správy výrobky z chránených živočíchov zaistili a v budúcnosti ich použijú na vzdelávacie účely,“ dodala Chríbiková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa #chránené živočíchy