Systémy Patriot v SR budú musieť ísť na údržbu späť do Nemecka

Nemecká vláda musí najneskôr na budúci rok rozhodnúť o prípadnej ďalšej účasti Bundeswehru na vzdušnej obrane Slovenska, ktoré je spojencom Nemecka v Severoatlantickej aliancii.

14.12.2022 11:32
Patriot Foto: ,
Systém protiraketovej obrany Patriot na letisku v nemeckom Schwesingu
debata (39)

Systémy protivzdušnej obrany Patriot umiestnené v SR musia byť totiž koncom roka 2023 prevezené do Nemecka na technickú údržbu.

Tlačová agentúra SR sa odvoláva na správu nemeckého rezortu obrany týkajúcu sa pripravenosti nemeckých ozbrojených síl, ktorá bola predstavená Spolkovému snemu a v utorok z nej citovala agentúra DPA.

„Na zachovanie operačnej pripravenosti systémov Patriot je od roku 2024 nevyhnutné rozsiahle prezbrojenie, nakoľko v opačnom prípade by bola závažne ohrozená interoperabilita s integrovaným systémom protivzdušnej obrany NATO,“ píše sa v správe.

Video
Slovensko ukázalo Patriot

Z tohto dôvodu je nevyhnutné systém presunúť do Nemecka. Toto prezbrojenie systémov Patriot už bolo dohodnuté s príslušnými podnikmi v Nemecku a nie je možné ho ďalej oddialiť.

SR darovala Ukrajine na obranu pred ruskými útokmi vlastný systém protivzdušnej obrany S-300. Aj preto Berlín poskytol Slovensku systémy Patriot v rámci zaistenia ochrany východného krídla NATO.

Momentálne prebiehajú rokovania aj o umiestnení nemeckých systémov Patriot v Poľsku. DPA konštatuje, že kapacity nemeckej protivzdušnej obrany sú obmedzené materiálovo aj personálne.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Patriot