Gyimesi: Urazená Kolíková žiada aj odchod Karasa. OĽaNO rokuje v hoteli Bôrik

Verzie, ako vyriešiť vládnu krízu, sa zredukovali na dve, píše na sociálnej sieti poslanec OĽaNO György Gyimesi. Poslanecký klub hnutia rokuje vo vládnom hoteli Bôrik. O návrhu na vyslovenie nedôvery vláde sa má hlasovať vo štvrtok o 17.00 h.

14.12.2022 11:58 , aktualizované: 15:05
gyimesi matovič Foto: ,
Gyorgy Gyimesi (vľavo) a Igor Matovič.
debata (45)

„Buď pristúpime na diktát strany SaS spočívajúci v odstránení ministrov Matoviča, Mikulca a Karasa (toho požaduje odvolať len urazená Kolíková) a splnení ďalších ich “odborných” požiadaviek,“ napísal na sociálnej sieti Gyimesi. Toto riešenie by podľa jeho slov znamenalo definitívnu potupu hnutia OĽaNO a dehonestáciu jeho lídra Igora Matoviča. " Zároveň by to znamenalo aj úplné politické víťazstvo strany SaS, naše vazalstvo a odsúdenie na milosť alebo nemilosť tejto strany po celú zvyšnú dobu vládnutia. Podotýkam, vo voľbách získali 6%," dodal Gyimesi.

„Druhé riešenie je pád vlády v NRSR a predčasné voľby, ktoré však nepreferuje liberálna skupinka a liberálni ministri,“ uviedol poslanec.

Karas: Nie som prilepený k žiadnej stoličke

Minister spravodlivosti Viliam Karas v súvislosti s údajnou požiadavkou na svoju demisiu povedal, že bude rešpektovať vývoj situácie a nie je prilepený na žiadnej stoličke. Podotkol, že nezaznamenal žiadnu kritiku od koaličných partnerov, z rezortu či odborných kruhov. Naďalej sa venuje svojej práci.

„Nie som politickým nominantom, som odborným nominantom, robím si svoju prácu najlepšie, ako viem. Nikto so mnou nič nekonzultoval a aj by som sa divil, ak áno. Ja mám mandát a nikto z tých, ktorí ma tam dali, ma nespochybňujú,“ skonštatoval.

Dodal, že v týchto dňoch sa sústredí na konkrétne úlohy súvisiace so súdnou mapou či novelou Trestného zákona. V rezorte je podľa neho ešte veľa práce a sú veci, ktoré neznesú odklad.

Šeliga neverí, že Čaputová chce úradnícku vládu. Dohodu s Tarabom odmieta

Koaličný poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) odmieta dohody s Tomášom Tarabom (nezaradený), lídrom Smeru Robertom Ficom alebo poslancami pôsobiacimi v Hlase o podržaní vlády za predčasné voľby. Za prijateľný scenár považuje rekonštrukciu vlády tak, aby SaS nehlasovala za jej pád, teda garantovala poslancov na jej podporu. Neverí, že prezidentka Zuzana Čaputová chce úradnícku vládu.

VIDEO: Krajniak: Podpora rozpočtu za predčasné voľby je v prospech ľudí.

Video

„Cesta je dohoda na rekonštrukcii vlády so SaS, prípadne prezidentkou a následne pokračovanie vlády Eduarda Hegera (OĽANO). Štrnásť mesiacov demokratickej vlády je pre Slovensko väčšia hodnota ako akákoľvek osoba na ktoromkoľvek ministerstve. A určite je väčšia hodnota ako dohoda s Ficom, Tarabom a Hlasom na predčasných voľbách v krátkom čase,“ vyhlásil Šeliga na sociálnej sieti.

Ako načrtol, ďalších 14 mesiacov tejto vlády po prípadnej rekonštrukcii by podľa neho znamenalo energetickú pomoc ľuďom, jasný postoj ku korupcii, jasná prozápadná a proeurópska orientácia, odmietanie ruskej propagandy, realizácia plánu obnovy. V predčasných voľbách konaných v máji, ako chce Smer-SD, vidí obrovské riziko, že moc prevezme Fico.

Dohody s Tarabom sú pre Šeligu neprijateľné. „Taraba je ten, ktorý chce pomáhať bielym golierom znížením trestov, oslabiť Úrad špeciálnej prokuratúry a oslabiť všetky bežiace vyšetrovania,“ podotkol.

Čaputová hovorila s Hegerom o aktuálnej politickej situácii

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v utorok (13. 12.) popoludní stretla s premiérom Hegerom a hovorili spolu o vývoji aktuálnej politickej situácie.

„Stretnutie sa uskutočnilo z iniciatívy predsedu vlády Eduarda Hegera, ktorý si ho vyžiadal, aby si s prezidentkou vymenili pohľady na aktuálnu krízu a povedali si, aké sú možnosti riešenia,“ priblížila hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

Prezidentka uviedla, že situáciu v parlamente pozorne sleduje. Zdôraznila, že akékoľvek riešenie vládnej krízy má aktuálne v rukách parlament alebo vláda. „Ja som, samozrejme, pripravená realizovať svoje kompetencie, keď na to príde,“ dodala. Slovensko podľa nej potrebuje pokoj, ako aj stabilnú a funkčnú vládu.

Úradnícku vládu považuje prezidentka za krajnú možnosť. Ako zdôvodnila, nie je jednoduché takýmto spôsobom zostaviť odborníkov na krátky čas, keďže úradnícka vláda sa väčšinou zostavuje do predčasných volieb. Zároveň znamená úradnícka vláda podľa nej prebranie politickej zodpovednosti v čase kríz.

SaS: OĽANO vymenilo boj proti mafii za boj o funkcie

Hnutie OĽANO vymenilo boj proti mafii za boj o funkcie, tvrdí SaS. Strana citlivo vníma riziko v súvislosti s kupovaním poslancov a dohodami, aby sa vláda Eduarda Hegera udržala pri moci, informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

„Odsun hlasovania o dôvere vláde, ktorá mala v utorok konečne padnúť, sa udial len vďaka hlasom fašistov. Vysvetlením bolo, že chcú spolu s koalíciou rokovať o predčasných voľbách. Igor Matovič s Borisom Kollárom tak v priamom prenose podkopávajú demokraciu na Slovensku,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík. Hovorí o zákulisných snahách o dohodu na predčasných voľbách s ľuďmi, ktorí prišli na kandidátke ĽSNS.

VIDEO: Taraba: Máme ponuku rokovať o predčasných voľbách
Video

„Navyše tu je obava, že kuffovci budú žiadať za podporu vlády zrušenie svojich obvinení. Nedôvera občanov voči tejto vláde je extrémna a hazard, ktorý v tichosti toleruje Eduard Heger, ohrozuje samotnú existenciu právneho štátu. Táto vláda musí padnúť. Až potom máme reálnu šancu na upokojenie,“ dodal Sulík.

VIDEO: Borguľa chce stále hlavu Mikulca a rokovanie o tom
Video

Podľa SaS je za čiarou, čo všetko je ochotný spraviť líder OĽANO a minister financií Igor Matovič, aby sa udržal na svojej stoličke. „Ponuka Robertovi Ficovi od Igora Matoviča, aby Smer podržal vládu za výmenu na dohode o predčasných voľbách, je prekročením rubikonu. Mlčiaci poslanci, ktorí si kreslili červené čiary, mu k tomu len pomohli,“ doplnil podpredseda strany Branislav Gröhling.

VIDEO: Boris Kollár: Pýtajte sa OĽaNO, potrebujú si vysporiadať vzťahy
Video

Hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde sa posunulo na štvrtok (15. 12.) na 17.00 h. Poslanci Národnej rady SR o tom rozhodli v utorok napoludnie, keď odsúhlasili procedurálny návrh predsedu poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša. Odôvodnil to potrebou vytvoriť priestor na rokovania o riešení vzniknutej krízy vrátane možnosti volieb.

Remišová: Strane SaS ide o rozbitie vlády

Požiadavky na rekonštrukciu vlády zo strany SaS nie sú vedené úprimnou snahou zachrániť kabinet a umožniť mu dovládnuť do riadnych volieb v roku 2024. V súvislosti s možným pádom vlády to uviedla vicepremiérka a líderka strany Za ľudí Veronika Remišová.

„Neverím tomu, že by im išlo o to, aby zachránili vládu a umožnili jej dovládnuť. Neustále menia požiadavky a na tie, ktoré už vyslovili, nabaľujú nové,“ povedala ministerka investícií, informatizácie a regionálneho rozvoja na adresu liberálov. Na rozdiel od svojich kolegov Jany Žitnanskej a Juraja Šeligu zo strany si nemyslí, že rekonštrukcia vlády je riešením. „Môj názor je iný, ale v poriadku, môžeme sa o tom rozprávať, aj sa budeme, predpokladám, o tom rozprávať dnes večer s partnermi z vlády,“ avizovala. Zdôraznila však, že vláda by sa v súčasnosti mala sústrediť na pomoc pre ľudí.

Za ľudí nie je súčasťou pripravovaného projektu expremiéra Dzurindu

Strana Za ľudí nie je súčasťou pripravovaného projektu expremiéra Mikuláša Dzurindu. Po rokovaní vlády to uviedla jej líderka Veronika Remišová s tým, že oni sú stredopravá konzervatívna strana.

VIDEO: Dzurinda na sneme Spolu o svojom projekte: Moje osobné motívy nehrajú žiadnu rolu
Video

Ak bude strana hľadať spojenia s nejakými ďalšími politickými subjektmi, bude tak robiť na spoločnom hodnotovom princípe. „Dzurinda povedal, že nový projekt sa bude budovať na pôdoryse strany Spolu, ktorá mala s Progresívnym Slovenskom spoločne program a zhodneme sa na tom, že to bola liberálna koalícia,“ poznamenala Remišová. Preto sa v tomto projekte nevidí.

Dzurinda cez víkend na sneme Spolu potvrdil, že sa už dva roky stretáva s mladými ľuďmi, ktorí sa chcú venovať reformnej politike, a vytvárajú projekt.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolávanie vlády Eduarda Hegera