Do konca roka zdravotníci dostanú zo stabilizačného príspevku 2 500 eur

Stabilizačný príspevok bude zdravotníkom vyplatený na dvakrát, do konca roka dostanú 2 500 eur. Druhá časť príspevku sa vyplatí v závislosti od prijatia alebo neprijatia legislatívnej úpravy, ktorá má zabezpečiť oslobodenie od zdravotných a sociálnych odvodov. Jej platnosť je závislá od schválenia Národnou radou SR a podpisu prezidentky SR Zuzany Čaputovej, informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková.

14.12.2022 17:29
Sestra lekar nemocnica zdravotnictvo Foto:
Ilustračné foto.
debata (19)

Okrem právnej úpravy rezort pripravil aj návrh dohody o poskytnutí stabilizačného príspevku, ktorý prechádzal viacerými zmenami. „V návrhu dohody je zohľadnená výška vyčleneného stabilizačného príspevku v sume 5 000 eur, ktorá je v dôsledku súčasnej právnej úpravy definovaná ako celková cena práce (hrubá mzda s odvodmi zamestnávateľa). (…) Do 31. decembra bude vyplatený preddavok vo výške 2 500 eur, ktorý bude pripísaný na účet zamestnanca a ten ním môže disponovať v plnom rozsahu,“ vysvetlilo ministerstvo.

Vladimír Lengvarský Čítajte viac Lengvarský pripustil, že ambulanciám chýbajúce milióny eur doplatia pacienti z vlastného

Zostatok z celkovej výšky stabilizačného príspevku na vyplatenie bude závisieť od prijatia alebo neprijatia navrhovanej právnej úpravy. Ak legislatíva prejde, z celkovej sumy 5000 eur bude zrazený len preddavok na daň. „Zvyšná suma bude vyplatená v mzde za mesiac december v januárovom výplatnom termíne,“ priblížil rezort. Odhaduje, že môže ísť približne o 1500 eur.

rad pred ordináciou, detský lekár, Rača, Čítajte viac Chcete sa dostať s dieťaťom k lekárovi? Otec stál v mraze pred ambulanciou od piatej ráno

V prípade, že legislatíva neprejde, bude z celkovej sumy 5000 eur zrazený preddavok na daň, odvody zamestnanca aj odvody zamestnávateľa. „Zvyšná suma bude v mzde za mesiac december 2022 vyplatená v januári 2023,“ doplnilo ministerstvo s tým, že pôjde približne o 150 eur.

Samuel Vlčan / Igor Matovič / Eduard Heger / Roman Mikulec / Čítajte viac Zdravotníci dostanú 5-tisícové príspevky. Najviac pôjde sestrám, no ujde sa aj masérom (+tabuľka)

„Verím, že poslanci Národnej rady SR podporia danú legislatívnu úpravu a zdravotnícki pracovníci vďaka oslobodeniu od odvodov dostanú viac peňazí ako v prípade, ak táto úprava nebude schválená,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Vláda minulý týždeň schválila stabilizačné príspevky pre zdravotníkov vo výške 5000 eur. Ministerstvo financií SR na tento účel uvoľnilo finančné prostriedky vo výške 200 miliónov eur. Zdravotníci sa musia zaviazať, že zostanú v nemocnici či záchranke pracovať tri roky.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #platy zdravotníkov