Zimné strediská bojujú s drahými energiami. Ceny skipasov išli hore

Všetky lyžiarske strediská sa musia pasovať s rovnakým problémom – nárastom nákladov na energie.

15.12.2022 06:00
jasna Foto:
Lyžiarske strediská otvárajú svoje brány. Aj to v Jasnej.
debata (35)

Tvrdia, že viac ako klientov sa to dotýka prevádzkovateľov, niektorí zaplatia za chod areálov až štvornásobne viac ako vlani. Ceny skipasov zdražejú približne o desať percent. Sú tiež strediská, ktoré ani neotvoria. Lyžovačku ako prví odštartovali v Jasnej už začiatkom decembra. Minulý víkend sa začalo lyžovať vo Vysokých Tatrách na Štrbskom plese. Do Vianoc sa postupne pridajú ďalší.

Vo Vysokých Tatrách sú už po pravidelnej údržbe v prevádzke všetky hotely siete TMR hotels, ktoré ponúkajú ubytovanie v Tatranskej Lomnici, Starom Smokovci a na Štrbskom Plese. Súčasťou ich ponuky sú komplexné služby vrátane skipasov v cene ubytovania. Klient sa pritom môže rozhodnúť, či ich využije ako lyžiarske lístky, lístky na výlety lanovkami, alebo vstupy do vodných parkov Bešeňová a Tatralandia.

On-line nákup je výhodnejší

„Ceny v on-line predpredaji budú vždy výhodnejšie oproti cenám v pokladniach priamo v strediskách. Vždy bude na lyžiarovi, aby sa rozhodol, či uprednostní nákup lacnejších skipasov v menej vyťažených termínoch, alebo si bude chcieť užiť lyžovačku cez sviatky za vyššiu cenu. Lyžiari zároveň nemusia mať žiadne obavy z nákupu skipasov v predpredaji, pretože v prípade, že zmenia plány, môžu si skipasy za symbolický poplatok prebookovať na iný termín,“ uviedol Matej Lackovič z Gopassu.

vysoké tatry, lyžovanie, lyžovačka, lanovka, zima, sneh Čítajte aj Bude lyžovačka už len pre boháčov? Strediská vypínajú, zužujú, znižujú, no skipasy aj tak dražejú

Otvorenie strediska Tatranská Lomnica vo Vysokých Tatrách je naplánované v sobotu 17. decembra, najneskôr na sviatky bude v prípade vhodných podmienok otvorená aj Jakubkova lúka v Novom Smokovci. Lyžiarske stredisko Lopušná dolina neďaleko Svitu, kde sú štyri lyžiarske vleky, sa chystá otvoriť 25. decembra. Fungovať by mali aj strediská na Drienici či na Lysej. Obec Dedinky bude v zime prevádzkovať dva lyžiarske svahy – Dedinky a Biele vody. Pre záujemcov by malo byť k dispozícii aj lyžiarske stredisko Nálepkovo – Krečno. Nové cenníky ešte nie sú k dispozícii, ale podľa prevádzkovateľov by sa ceny mohli zvyšovať v rozpätí 10 až 20 percent.

Pokiaľ ide o Nízke Tatry, lyžovačku v Jasnej odštartovali 3. decembra, keď tam predstavili aj najväčšiu novinku – kabínkovú lanovku z Bielej púte na Priehybu. „Investícia vo výške 17 miliónov eur zásadným spôsobom zrýchľuje a zjednodušuje prepravu na Chopok, sprístupňuje ho bezbariérovo zo severu a zároveň zabezpečuje ekologické zásobovanie bez potreby vývozov ratrakmi,“ povedal riaditeľ strediska Jiří Trumpeš. Upozornil, že tento rok prichádzajú aj s posilneným zasnežovaním či s obnovenou prevádzkou legendárneho vleku na Zadných Derešoch.

Cez sviatky sú ceny vyššie

Prvé zjazdovky na južnej strane Chopku otvorili v sobotu 10. decembra, spresnil Marián Galajda zo spoločnosti Tatry mountain resorts, ktorá Jasnú prevádzkuje. „Nárastu cien sme sa nevyhli. V porovnaní s tým, ako išli hore vstupy, to však ani zďaleka neodráža reálny rast nákladov. Skipasy od minulej zdraželi priemerne o desať percent,“ objasnil. Upozornil, že ak si človek naplánuje lyžovačku v predstihu, môže ušetriť v porovnaní s cenami priamo v pokladniciach desiatky percent. „V menej atraktívnych termínoch je lacnejšia. Naopak, pri nákupe na poslednú chvíľu a vo vyťaženejších dňoch, napríklad cez sviatky, sú ceny vyššie,“ pripomenul.

Lyžiarska sezóna vo Vysokých Tatrách začala...
Snežné delá na zjazdovske Interski sú v plnej...
+4Lyžiarske stredisko Gugel - Mlynky túto sezónu...

Ski park Kubínska hoľa je vyhľadávaný aj pre unikátnu polohu Oravskej Magury, v ktorej pohorí sa nachádza. Tá poskytuje nádherný výhľad na celú Oravu, Chočské vrchy, Nízke aj Západné Tatry či na Malú a Veľkú Fatru. Ľubica Ľubeková zo spoločnosti Orava Skipark uviedla, že sezónu pripravujú, napriek vyšším cenám za energie, v štandardnom režime. Ich chod to teda neovplyvní. „Ale nárast nákladov v oblasti energií, pohonných hmôt a miezd sme boli nútení premietnuť do ceny skipasov. Nešlo o dramatické navýšenie, lebo naším cieľom je udržať dostupnosť lyžovačky,“ tvrdí. Predpokladaný termín otvorenia je tam 17. december.

Stredisko Orava Snow leží v najstudenšej slovenskej doline v Oravskej Lesnej. Jeho šéf Martin Kollár poznamenal, že stúpajúce ceny energií majú dosah najmä na prevádzkovateľov. „Ak chceme mať zachovanú tú istú kvalitu tratí a služieb, náklady nám idú výrazne vyššie,“ zdôvodnil. Ozrejmil, že aktuálne majú zazmluvnenú 4,5-násobne drahšiu energiu. „Samozrejme, odrazilo sa to na zvýšení ceny skipasov. Snažíme sa však, aby to klient cítil čo najmenej. Hore to ide zhruba o desať percent,“ dodal.

Pomôžu mínusové teploty

Ski Tále sa nachádzajú na Horehroní pod južnými svahmi Chopku. Priaznivo položená zjazdovka so severnou orientáciou vytvára skvelé podmienky na lyžovanie aj snoubording. Sezónu sa tam chystajú spustiť presne na Štedrý deň. „Samozrejme, závisí od snehových podmienok či teplôt vhodných na zasnežovanie,“ vraví Miroslava Rybovičová z tamojšieho marketingového oddelenia. Zdražovanie energií má vplyv na každého, no oni sa vraj budú snažiť, aby to nebolo príliš citeľné. „Ceny prispôsobíme aktuálnej ekonomickej situácii, no urobíme maximum, aby nešli príliš hore,“ povedala Rybovičová. Najviac potrebujú vhodné počasie. „Aby sa poriadne ochladilo a mohli sme pokračovať v zasnežovaní,“ doplnila.

Stredisko Ski Krahule juh leží v geografickom strede Európy. Je ideálne pre rodiny s deťmi. Prvých lyžiarov tam privítajú 16. decembra, dovtedy tam budú nonstop zasnežovať. Spolumajiteľ Michal Urblík hovorí, že pre zdražovanie energií museli ísť hore s cenami lístkov. „Trochu nám pomohlo desaťpercentné zníženie dane, takže ceny dospelých aj detských sme mohli urobiť o štyri eurá lacnejšie, ako sme pôvodne plánovali,“ povedal. „Je dosť možné, že zasnežovanie budeme realizovať len do konca decembra, kým máme ešte zazmluvnené staré ceny,“ pokračoval s tým, že v nasledujúcom roku sa energie vyšplhajú takmer na dvojnásobok.

Zatváranie vraj u nich nehrozí. „Teda aspoň dúfam,“ podotkol Urblík. „Aktuálne mínusové teploty nám vytvárajú ideálne podmienky na vysneženie celej zjazdovky. Okrem toho dokážeme vytvoriť obrovské masy kopcov, ktoré potom budeme ratrakom navážať na svah,“ vysvetlil.

Energetická kríza niektoré rezorty zatvára

Vo veľmi obľúbenom lyžiarskom stredisku Plejsy pri Krompachoch sa tohto roku lyžovať na 99 percent nebude. „Stredisko sme kúpili iba pred dvomi rokmi, po prvej vlne korony. Niečo sme investovali a potom nás zatvorili. Štát nám nič nekompenzoval. No a potom prišla inflácia a neskutočne sa zvýšili ceny energií. Do budúcnosti nevidíme žiadnu perspektívu. Aby sme spustili vleky, fakt by sa musel stať nejaký zázrak,“ hovorí majiteľ strediska Matej Melo.

Vlastné zdroje už minuli a hoci sa snažia nájsť nejakých investorov, nedarí sa im. „Ak by sme mali konečné ceny energií, ktoré sú teraz, preniesť do cien skipasov alebo ubytovania, bolo by to nepredajné. Zníženie DPH by nám pomohlo iba v prípade, že by sme normálne fungovali. Len čo sa týka hotela sme v strate 20-tisíc eur,“ dodáva s tým, že ak sa podmienky zlepšia, určite by chceli prevádzku obnoviť.

Rezort v Levočskej doline zatvára energetická kríza. „Keďže od novembra neboli štátom stanovené kompenzácie za vysoké ceny energií, museli sme prestúpiť k tomu najťažšiemu rozhodnutiu, že lyžovať sa túto zimu v našom stredisku nebude. Ešte v septembri sme s prípravou začali, ale už ani tá znížená sadzba DPH nám nepomôže. Je to pre nás neskoro. Ak by štát prijal opatrenia skôr, bolo by to iné. Stredisko sa nedá zo dňa na deň zapnúť jedným gombíkom,“ vysvetľuje marketingová a PR manažérka strediska Lenka Schreiner Maťašovská.

Podobná situácia je aj v lyžiarskom stredisku Ski Gugel – Mlynky. „Celú túto situáciu majú na svedomí ceny energií, za ktoré dnes platíme 600 eur. Minulého roku to bolo okolo 180 eur. Silovú energiu sme brali za 55 eur, dnes je to 465. U nás to vychádza, že za energie by sme platili 60 percent z obratu, nie zo zisku, a kde sú ešte platy zamestnancov alebo nafta. Strata ide do desaťtisícov,“ povedal prevádzkovateľ strediska Rastislav Mašlonka.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #skipasy #lyžiarske strediská #zimná sezóna