Detská lekárka po sťažnostiach zrušila poradové lístky: Rodičia už nebudú stáť v mraze, ale nový systém sa im nepáči

Čakať od piatej ráno v mraze, alebo od siedmej s chorým dieťaťom v čakárni? Všeobecná lekárka pre deti a dorast v bratislavskej Rači zrušila poradové lístky. Urobila tak po tom, čo denník Pravda zverejnil článok o tom, ako sa ľudia sťažujú, že musia od skorého rána stáť pred ambulanciou, aby sa vôbec dostali na vyšetrenie. Mnohým rodičom sa však ani nové opatrenie nepozdáva.

14.12.2022 18:10
debata (22)
VIDEO: Rad pred ordináciou detského lekára v Rači.
Video

Pre nedostatok detských lekárov a chrípkovú epidémiu sa pred Poliklinikou Tbiliská v Rači v posledných dňoch tvorili rady ľudí. Keďže tam bývalo nezriedka aj 50 rodičov a lekárka stíhala vyšetriť len zhruba 20 až 25, niektorí sa k nej so svojimi deťmi ani nedostali.

rad pred ordináciou, detský lekár, Rača, Čítajte viac Chcete sa dostať s dieťaťom k lekárovi? Otec stál v mraze pred ambulanciou od piatej ráno

Redakciu denníka Pravda na to upozornil nespokojný rodič, na ktorého nevyšlo až dva dni po sebe. Redaktori Pravdy sa na miesto išli pozrieť a zistili, že ak si chcel niekto miesto u doktorky zaistiť, musel prísť už po piatej ráno.

Ako sme napísali, aj keď desiatky ľudí odchádzali nahnevaní, nevinia z toho svoju lekárku. „Ona je veľmi milá. Nemôže za to. Lekárov je v ambulanciách málo, mnohí odchádzajú do dôchodku a teraz je chorých veľmi veľa detí,“ zastávala sa všeobecnej lekárky pre deti a dorast Klaudie Haštovej jedna z čakajúcich matiek.

Čakanie na ošetrenie dieťaťa môže trvať aj hodiny

Už hodinu pred otvorením ambulancie ešte stále za tmy stáli desiatky rodičov v rade na poradové číslo.

Fotogaléria
Poradové čísla sa začali vydávať krátko po...
Ambulancia všeobecnej lekárky pre deti a dorast...
+7Poradové čísla sa začali vydávať krátko po...

Tí, ktorí si aj na ďalší deň po našej reportáži privstali, sa asi nepotešili. Na vstupných dverách ambulancie všeobecnej lekárky Haštovej si totiž prečítali oznam, že systém čakacích lístkov bol pre nespokojnosť pacientov zrušený.

„Od dňa 14. decembra sme nútení zrušiť poradové čísla, nakoľko ľuďom nevyhovuje čakať na čísla. Čakáreň sa otvára od 7 hod. ráno, kedy začíname vyšetrovať choré deti (vo štvrtok od 11.30 hod.). Na vyšetrenie s chorým dieťaťom stačí prísť od 7 hod. ráno, posledné choré dieťa berieme na vyšetrenie o 11.20 hod., aby sme od 11.30 hod. dokázali pokračovať v poradniach pre zdravé bábätká. Ďakujeme,“ viselo na dverách ambulancie.

Medzi najviac kriticky nedostatkové okresy v...
nedostatok pediatrov Medzi najviac kriticky nedostatkové okresy v odbornosti pediatria patria okresy Krupina, Veľký Krtíš, Gelnica a Malacky.

Zdá sa však, že kým doteraz boli nespokojní najmä tí, ktorí sa na vyšetrenie vôbec nedostali, teraz sú nespokojní aj ostatní. „Áno, super. Pani doktorka práve zmenila systém – zrušila časenky a tak treba prísť do čakárne s chorým dieťaťom a čakať tam a dúfať, že sa dostanete dovnútra,“ komentovala rozhodnutie lekárky čitateľka na sociálnej sieti. „Tak myslím, že toto je ďaleko horšie riešenie ako čakať na lístky. Gratulujem všetkým sťažovateľom. Teraz sa do čakárne ráno nahrnie 30 ľudí s deťmi a budú tam všetci svorne čakať 3 hodiny,“ dodal ďalší.

Pravda upozornila, že v súčasnosti vládne chrípková epidémia a v školách chýba mnoho detí. Tiež detských lekárov, ktorých priemerný vek je až 61 rokov, je už dlhodobo nedostatok v mnohých regiónoch Slovenska. Ministerstvo zdravotníctva v tejto súvislosti uviedlo, že pripravuje reformu ambulantnej siete, ako aj reformu vzdelávania, ktoré by mali v priebehu niekoľkých rokov situáciu s nedostatkom pediatrov zlepšiť.

Niektorí čitatelia si však neodpustili iróniu. „Nám starším sa mladší posmievali, že sme kedysi stáli rady na banány a mandarínky. Dnes sa stojí v rade od 5-tej (ako kedysi pred Tuzexom) na časenky k detskému lekárovi a v Lidli pred mašinou na plastové flaše,“ napísala čitateľka.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #nedostatok lekárov