Hegerova vláda padla, za hlasovalo 78 poslancov. Matovič vytrhol demisiu z rúk úradníka prezidentky (online)

Národná rada vyslovila nedôveru vláde Eduarda Hegera. Za pád vlády hlasovalo 78 zo 102 prítomných poslancov, proti boli 20, zdržali sa dvaja a dvaja nehlasovali. Ešte pred hlasovaním opustili sálu poslanci OĽANO. Počas štvrtka ponúkol minister financií Igor Matovič (OĽANO) svoju demisiu, pokiaľ SaS stiahne podpisy spod návrhu na vyslovenie nedôvery a podporí rozpočet. Bývalí koaliční partneri to odmietli.

15.12.2022 09:42 , aktualizované: 21:30
debata (1453)
VIDEO: Matovič vytrhol demisiu z rúk pracovníka, tvrdí Sulík.
Video

21:30 Predčasné parlamentné voľby by sa mali konať najneskôr v júni, ešte lepší termín by bol v máji. Vyhlásil to predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. „Ja sa zhodujem v termíne predčasných volieb s pani prezidentkou,“ vyhlásil šéf parlamentu. Konať by sa podľa jeho slov mali čo najskôr.

Video

21:10 Prezidentka Zuzana Čaputová odvolá vládu Eduarda Hegera v piatok. Zároveň ju dočasne poverí vykonávaním funkcie v obmedzenom rozsahu. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.„O ďalšom postupe bude prezidentka informovať zajtra,“ priblížil hovorca.

20:50 Vedúci prezidentskej kancelárie Metod Špaček o podaní – nepodaní demisie Igorom Matovičom.

Video

20:15 Do Prezidentského paláca za Zuzanou Čaputovou prišiel premiér Eduard Heger a predseda parlamentu Boris Kollár. Kollár je za predčasné voľby, ktoré by sa podľa neho mohli konať v máji či júni. Ako uviedol, o záveroch rokovaní s prezidentkou a premiérom budú v piatok ráno informovať aj poslancov, a že zvolá poslanecké grémium.

VIDEO: Heger a Kollár u Čaputovej. Riešia, čo po páde vlády.

Video

20:11 Na Slovensku sa začína volebná kampaň, povedal po hlasovaní o vyslovení nedôvery vláde Igor Matovič. Varuje pred zmenou volebného systému, bude to podľa neho kľúčová téma parlamentných volieb. Dodal, že strana SaS a mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) sa svojím postojom pri hlasovaní dostali do spoločnosti mafie a fašistov. Je rád, že napokon ako minister financií demisiu nepodal.

Matovič varoval pred koncom demokracie. „Začína sa ťažká predvolebná kampaň,“ povedal. Tvrdí, že Smer-SD, Hlas-SD a Republika sú dohodnutí na zmene volebného systému. Pokiaľ prídu k moci, prvý zákon, ktorý zmenia, sú podľa Matoviča volebné pravidlá. Myslí si, že budú chcieť zaviesť zmiešaný volebný systém, čiže časť poslancov bude volených za región. To podľa neho bude výhodné pre tieto strany. Považuje to za cestu ku koncu demokracie. „Keď nedokážeme zobudiť demokratov, stratíme demokraciu,“ povedal s tým, že ak demokratický volič nepôjde voliť, bude tu len paródia na demokratické voľby. PS a SaS nemajú podľa neho snívať o vláde s Hlasom-SD. Pellegrini nakoniec pôjde s mafiou," povedal. Stranu SaS považuje po hlasovaní za mŕtvu.

20:05 Prečítajte si komentár Mariána Repu: Koniec. Konečne!

Marian Repa aktual Čítajte viac Koniec. Konečne! Vláda je mŕtva

19:55 Igor Matovič trvá na tom, že svoju podpísanú demisiu v Prezidentskom paláci nevytrhol z rúk vedúcemu prezidentskej kancelárie Metodovi Špačekovi, ale jednoducho si ju zobral späť.

Mrzí ho komunikácia Prezidentského paláca v súvislosti s „vytrhnutou demisiou“. Podľa jeho slov požiadal o kópiu demisie, a keď sa kancelár vrátil, rozhodol sa zobrať si aj originál. Tvrdí, že telefonoval s človekom, ktorého si veľmi váži a ktorý mu počas toho, ako demisiu podával, povedal, že mu telefonát pomohol zmeniť názor. „Bojovníci sa pred mafiou neskláňajú,“ povedal. Tak sa Matovič rozhodol „neskloniť“ hlavu pred SaS a demisiu si rozmyslel.

Po týchto slovách mu poslanci OĽaNO na tlačovke zatlieskali.

19:35 Heger: Hlasovanie dokázalo, že vláda nevisela na hlasoch fašistov a extrémistov.

„Mrzí ma, že SaS potrebovala na to, aby sa o tom presvedčila, pád demokratickej, protikorupčnej a reformnej vlády,“ povedal Heger na tlačovej konferencii.

Premiér ubezpečil občanov, že do poslednej minúty mandátu bude vláda pomáhať ľuďom a sprevádzať ich náročnou energetickou krízou.

Otázku o prípadnom hľadaní novej koalície 76 poslancov či predčasných voľbách treba podľa premiéra smerovať na šéfa SaS Richarda Sulíka. Dodal, že od začiatku hovoril, že v parlamente nevidí novú „sedemdesiatšes­tku“. Strany Smer-SD a Hlas-SD budú podľa neho tlačiť na čo najskoršie predčasné voľby, pretože sa chcú vrátiť k moci a umlčať spravodlivosť. „Tento tlak očakávame,“ povedal.

„Vláda sa nerozpadla, vláda bola odvolaná v parlamente,“ povedal premiér s tým, že urobili všetko pre to, aby k tomu nedošlo. Zopakoval, že rokovali s SaS a ráno dali podľa neho aj férovú ponuku tejto strane. „Ak by ju využili, tak by to mysleli so Slovenskom vážne. Myslím si, že z nášho konania je jasne vidieť, že sme šli do úplných dôsledkov,“ dodal.

VIDEO: Matovič o páde vlády
Video

19:30 Predseda Národnej rady Boris Kollár cítil silný pocit hanby, že vláda podľa neho nevie ani dôstojne padnúť.

„Schôdza je zatiaľ prerušená do piatka 16. decembra do 9:00. Zajtra (v piatok) zvolám poslanecké grémium a následne budem informovať o záveroch rokovania s prezidentkou," povedal Kollár. Predseda parlamentu zároveň dodal, že na nikoho nebude nadávať, každý poslanec sa podľa neho rozhodol tak, ako to cíti. „Všetky moje kroky teraz povedú k tomu, aby sme čo najviac ochránili slovenských občanov. Padla vláda, nemusí prejsť rozpočet a nemusia byť garantované ceny elektriny a plynu," skonštatoval.

VIDEO: Kollár: Cítil som hanbu, ani padnúť nevieme dôstojne
Video

Kollár ďalej uviedol, hlasovať o ústavnom zákone, ktorý by umožnil predčasné voľby, budú pravdepodobne na budúci týždeň. „Tento zákon je veľmi dôležitý a pevne verím, že ho prijme drvivá väčšina poslancov. Rozhodne budem preferovať predčasné voľby," vyhlásil. Šéf parlamentu ďalej dodal, že predseda SaS Sulík ho požiadal o zvolanie poslaneckého grémia. „Vyzeralo to tak, že SaS podrží vládu, preto minister financií Igor Matovič (OĽaNO) išiel podať demisiu do prezidentského paláca," tvrdí Kollár.

19:27 SNS považuje pád vlády Eduarda Hegera za najkrajší vianočný darček. Podľa KDH je výsledok hlasovania vyústením dlhodobej politickej nestability v SR. PS trvá na tom, že Slovensko potrebuje dohodu na predčasných parlamentných voľbách. Strana Spolu za novej politickej situácie odmieta úvahy o rekonštrukci­i vlády.

19:25 Vláde dnes bola vyslovená nedôvera aj vďaka hlasom koaličných poslancov, napísal poslanec Branislav Gröhling (SaS). Nasledovať podľa neho bude dovládnutie v demisii alebo úradnícka vláda.

„Došli sme do bodu, keď vláde neveria ani jej vlastní poslanci," skonštatoval poslanec. Zároveň uviedol, že to, že opozícia žiada odchod vlády, je štandardné. „Deje sa to vždy. Ešte nikdy ale nežiadali odchod vlády jej vlastní koaliční poslanci. Toto dosiahla až vláda Eduarda Hegera a Igora Matoviča," vyhlásil Gröhling.

19:22 „Nič viac ako demisiu svojho lídra Igora Matoviča OĽaNO ponúknuť ani nemohlo. Bola to krajná ponuka na posledný kompromis, ktorú OĽaNO malo, a nevyšlo to. Je jasné, že Sulík nie je človekom kompromisu. Túto Matovičovu ponuku SaS odmietla presne takým spôsobom, akým túto svoju politickú hru hrala doteraz. Nechcela vo vláde pokračovať a hrala to jednoznačne na predčasné voľby,“ zhodnotil politológ Tomáš Koziak z Vysokej školy medzinárodného podnikania Prešov.

odvolávanie vlády Eduarda Hegera Čítajte viac Politológ: Nová slušná vláda so SaS je skôr len Sulíkov sen

19:20 Toto Richardovi Sulíkovi história nezabudne. V kritickej situácii pre celú krajinu opäť nezvládol svoje ego a rozbil tretiu demokratickú vládu. Na svojej sociálnej sieti to uviedlo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) v súvislosti s dnešným vyjadrením nedôvery vláde.

„Zrejme si neuvedomil, že poslúžil ako užitočný idiot bande mafiánov a zlodejov, ktorí len čakali, kým sa neovládne, a využili ho, aby zničili protikorupčnú, demokratickú a prozápadnú vládu Eduarda Hegera," uviedlo hnutie OĽaNO s tým, že mafia zase raz využila SaS.

19:05 Pellegrini: Nebudeme sa podieľať na žiadnej novej 76-ke, riešením sú voľby.

Nezaradení poslanci z Hlasu sa nebudú podieľať na žiadnej novej „sedemdesiatšes­tke“, teda novej koalícii, ktorá by mohla vzniknúť z aktuálnych parlamentných poslancov. Trvá na predčasných voľbách a deklaruje podporu zmene Ústavy SR v súvislosti s možnosťou skrátiť volebné obdobie Národnej rady (NR) SR. Vyhlásil to líder strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini po tom, ako parlament vyslovil vláde nedôveru.

VIDEO: Pellegrini o páde vlády: Ľudia dostali najkrajší darček
Video

19:00 SaS sa prikláňa k vláde odborníkov alebo rekonštrukcii vlá­dy.

Po páde vlády sú aktuálne na stole tri scenáre. Prvým je ľubovoľná dohoda v parlamente postavená na rekonštrukcii vlády, druhým je vláda odborníkov, ktorú stanoví prezidentka a tretím sú predčasné voľby. Vyhlásil to líder SaS Richard Sulík s tým, že jeho strana sa prikláňa k vláde odborníkov alebo rekonštrukcii vlády. Vie si predstaviť, že umožnia vznik novej vlády. Do vládneho kabinetu však podľa Sulíka SaS vstúpiť nechce. Hlavné slovo podľa neho bude mať teraz prezidentka Zuzana Čaputová.

VIDEO: Sulík reaguje na pád vlády
Video

18:52 „Chcem aj na tomto mieste potvrdiť, ako dnes Igor Matovič nedoručil demisiu do prezidentskej kancelárie,“ napísala prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

„Igor Matovič dnes podvečer prišiel doručiť do prezidentskej kancelárie demisiu. Pred zamestnancami kancelárie svoju demisiu podpísal, napokon si však podanie svojej demisie v poslednej chvíli rozmyslel a podpísaný dokument vytrhol vedúcemu kancelárie Metodovi Špačekovi z rúk. Demisia tak nebola doručená do kancelárie prezidentky.“

18:47 Smer víta vyslovenie nedôvery vláde, apeluje na rýchle predčasné voľby.

„Pokiaľ budú dohodnuté veci okolo predčasných volieb, ideálny termín je máj, začiatok júna, tak sme pripravení hovoriť aj o potrebných úpravách v návrhu štátneho rozpočtu,“ skonštatoval Fico.

Ako zdôraznil, po páde vlády musí prísť k schváleniu ústavného zákona o skrátení volebného obdobia. Ako rezervu označil januárové referendum.

„Dúfam, že už nikto nemáte pochybnosti o tom, že je psychiatrický pacient,“ povedal Fico na adresu Igora Matoviča. Kritizoval ho za to, že si svoju demisiu na poslednú chvíľu rozmyslel.

VIDEO: Fico o páde vlády: Matovič patrí do liečebne, nie do politiky
Video

18:40 Minister financií Igor Matovič prišiel doručiť do Kancelárie prezidenta (KP) SR svoju demisiu. Napokon si to však rozmyslel, informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec. Líder SaS a poslanec Richard Sulík vo štvrtok pred hlasovaním o vyslovení nedôvery vláde avizoval, že SaS bola pripravená vyjsť v ústrety, ale tento Matovičov krok označil za nehorázny.

18:35 Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a premiér Eduard Heger (OĽANO) idú po tom, čo parlament vyslovil nedôveru vláde, k prezidentke Zuzane Čaputovej. Kollár je za predčasné voľby, ktoré by sa podľa neho mohli konať v máji či júni.

18:30 Národná rada vyslovila nedôveru vláde Slovenskej republiky. Za bolo 78 poslancov, proti 20. Dvaja sa zdržali a dvaja nehlasovali. Prítomných bolo 102 poslancov.

Návrh na vyslovenie nedôvery vláde podporili poslanci Smeru, SaS, ako aj Martin Borguľa, Patrick Linhart, Ján Krošlák a tiež opoziční nezaradení poslanci s výnimkou Miroslava Kollára a Martina Klusa. Martin Čepček a Romana Tabák (Sme rodina) sa zdržali.

VIDEO: Pád Hegerovej vlády v priamom prenose
Video

18:28 Sulík v pléne povedal, že SaS mala záujem vyjsť vláde v ústrety, no Matovič potom, čo odovzdal podpísanú demisiu u prezidentky, si to nakoniec rozmyslel a demisiu vytrhol pracovníkovi z rúk. „Myslím si, že nič lepšie nedokumentuje to chaotické vládnutie a Igor Matovič to naozaj dnes triumfálne zaklincoval. Poslanecký klub SaS bude jednotne hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde.“

18:26 Poslanecký klub OĽaNO sa na hlasovaní nezúčastnil.

Predseda klubu Michal Šipoš pred hlasovaním vyzval všetkých demokratických poslancov, ktorým záleží na budúcnosti Slovenska, aby nepovalili tretiu demokratickú vládu a nedovolili mafii návrat k moci. Zároveň dodal, že „poslanecký klub OĽaNO sa nebude zúčastňovať rituálnej popravy vlády, ktorá nekradne, pomáha a rieši reálne problémy ľudí.“

18:24 Zasadnutie grémia sa skončilo, poslanci a ministri sa schádzajú v sále.

Odvolávanie vlády Eduarda Hegera.
Na snímke elektronická tabuľa s výsledkom...
+18Odvolávanie vlády Eduarda Hegera.

18:10 Stačilo! Po dlhej diskusii s premiérom Eduardom Hegerom mi premiér ponúkol iba ďalšie sľuby. Už aj keby odstúpil Matovič s Mikulcom, hlasujem za pád vlády, napísal na sociálnej sieti nezaradený poslanec Patrick Linhart.

17:55 Hegerova vláda musí padnúť! A ak tomu nebude dnes, tak treba pracovať na ďalšej príležitosti. Ak bude závisieť len od môjho hlasu, ja túto vládu povalím, napísala nezaradená poslankyňa Slavěna Vorobelová.

17:40 Predseda parlamentu Boris Kollár zvolal na podnet poslanca Podmanického poslanecké grémium, čo je rokovanie vedenia Národnej rady a poslaneckých klubov. Nemá obmedzený čas, teda môže trvať niekoľko minút aj niekoľko hodín. Poslanci OĽaNO išli na klub s SaS.

17:14 Poslanci majú 20 minútovú prestávku na poradu poslaneckých klubov. „Nebojte sa, ja tu budem sedieť, nikam neodchádzam. Žiadne odsúvanie hlasovania nepodporím,“ povedal predseda parlamentu Boris Kollár.

Poslanci parlamentu začali schôdzu krátko po piatej. Poslanci nebudú rokovať o novele ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami ešte pred hlasovaním o osude vlády. Vo štvrtok podvečer odmietli procedurálny návrh, ktorý predložil predseda parlamentu Boris Kollár. Návrh neprešiel, za bolo 74 poslancov – celý klub OĽaNO, klub Sme rodina okrem Jána Krošláka a Patricka Linharta, za boli aj nezaradení poslanci Katarína Hatráková, Martin Čepček, Martin Klus, Ján Mičovský, Miroslav Kollár, Miriam Šuteková a traja nezaradení okolo Tomáša Tarabu. Proti hlasovali aj Juraj Šeliga a Jana Žitňanská zo Za ľudí.

Video
Poslanci neodsúhlasili predradenie novely ústavy pred hlasovanie o vláde. Šéf parlamentu Boris Kollár odsúhlasil prestávku na poradu poslaneckých klubov.

17:10 Parlament začína hlasovanie, je prítomných všetkých 150 poslancov.

Video
Poslanci sa schádzajú v pléne NR SR. Čaká ich hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde.

17:05 Poslanci sa schádzajú v pléne NR SR, chýba len poslanecký klub OĽaNO.

16:45 Ľudia nám dali dôveru a zodpovednosť za krajinu. Mrzí ma, že osobné animozity, politické obchody a boje prestreli červený koberec zlu. Uviedla to vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) na margo rozhodnutia strany Sloboda a solidarita odmietnuť ponuku Igora Matoviča o podaní demisie. „Kolegovia z SaS odmietli ponuku na dohodu a Slovensko poslali do neistoty," dodala Remišová.

Video
Poslanec Patrick Linhart bude hlasovať za pád vlády.

16:18 Poslanec Martin Borguľa svoj názor nezmenil. Keďže minister vnútra Roman Mikulec ostáva ministrom, zahlasuje za pád vlády, povedal v parlamente.

VIDEO: Takto Matovič ponúkol demisiu. OĽaNO čaká, čo na to SaS
Video

16:15 SaS odmietla ponuku Igora Matoviča. Strana SaS odmieta hrať akékoľvek hry. Koniec vlády je nevyhnutnosťou.

„Pol roka sme svedkami neustáleho chaosu a neprijateľného štýlu vládnutia. Táto vláda si nezaslúži našu dôveru. Dokazuje to aj dnešná tlačová beseda OĽANO. Väčšina občanov nedôveruje vláde Eduarda Hegera. Viacerými svojimi rozhodnutiami stratila protikorupčný rozmer. Náš návrh vytýkal vláde aj nezodpovedný rozpočet, ktorý ohrozuje milióny eur z Plánu obnovy. Je zjavné, že opäť raz boli podmienky dané tak, aby boli pre nás neprijateľné. Demisia Igora Matoviča nemala byť len hypotetickou možnosťou, ale mala byť aj skutočne podaná. Dosť bolo chaosu. Odmietame sa na tom podieľať. Slovensko potrebuje pokoj. Potrebujeme a chceme slušnú krajinu so slušnou vládou,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

15:58 Strana SaS zrušila avizovanú tlačovku. O 17.00 h má parlament hlasovať o vyslovení nedôvery vláde. Sulík, Kolíková a Gröhling nervózne prešľapujú na chodbách parlamentu.

15:50 Poslanec Patrick Linhart rokoval s premiérom Eduardom Hegerom. Ako ďalej uviedol na sociálnej sieti, ocenil, že minister financií Matovič ponúkol svoju demisiu s tým, že ponuka platí, ak liberáli stiahnu návrh na vyslovenie nedôvery vláde. „Teraz poprosím o odstúpenie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), vďaka ktorému som dva roky šikanovaný za to, že poukazujem na korupciu," požaduje Linhart.

15:45 Nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu podporia pád vlády. Uprednostňujú predčasné voľby a prijatie zmeny Ústavy SR v tejto súvislosti. Považuje za riziko, že časť opozície chce ísť do neistoty po prípadnom páde vlády bez toho, aby sa novelizovala ústava. Podčiarkol, že pád vlády v aktuálnych podmienkach neznamená predčasné voľby.

„Je očividné, že jediným riešením sú predčasné voľby. Nedá sa na Slovensku urobiť žiaden akt k predčasným voľbám bez toho, aby bola zmenená Ústava SR, a na to potrebujeme hlasy nielen OĽANO, ale aj Smeru-SD,“ podotkol Taraba.

Potrebu vidí v otvorení diskusie k novelizácii ústavy, aby sa v nej urobili zmeny. Čo sa týka počtu hlasov potrebných na skrátenie volebného obdobia NR SR po zmene ústavy, uprednostnil by schvaľovanie 90 hlasmi poslancov a nie 76. Odôvodňuje to ústavnou stabilitou. „Tak či tak je to irelevantné, my potrebujeme 90 hlasov na prijatie toho zákona,“ dodal.

Video
Taraba bude hlasovať za pád vlády.

15:15 Čudoval by som sa, ak by SAS pristúpila na návrh Matoviča, je to pasca, napísal na sociálnej sieti Alojz Hlina. Prijatím tejto ponuky, teda prijatím rozpočtu v predloženej podobe by sa zo štátnych peňazí zaplatili miliardy eur na kampaň Matoviča v opozícii, dodal.

14:57 Do parlamentu prichádzajú zástupcovia SaS.

Predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič odmietol komentovať závery rokovaní medzi Sulíkom a Hegerom. Dodal, že schválenie rozpočtu je aj naďalej „odborne nepriechodné“.

14:08 Verím, že SaS férovú ponuku príjme. Ľudia nemôžu byť rukojemníkmi, napísal Matovič na Facebooku.

14:00 Deklarované odstúpenie Igora Matoviča z funkcie nestačí, lebo na to, aby poslanci nehlasovali o páde vlády, musia stiahnuť predkladatelia svoj návrh, povedal politológ Jozef Lenč z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Lenč však podľa jeho slov nevie, či je tým predkladateľom strana SaS aj Hlas, alebo iba jeden z nich. „V každom prípade si nemyslím, že tie podmienky sú také, aby boli prijateľné pre SaS, lebo Igor Matovič za prísľub jeho možného podania demisie od nich chce, aby stiahli svoj materiál a tiež zahlasovali za rozpočet, ktorý kritizovali a nechceli ho schváliť v tej podobe, v akej ho urobil on,“ uviedol Lenč a dodal, že v tomto prípade by bol skôr skeptický.

Podľa politológa vyzerá dnešné hlasovanie skôr v neprospech vlády, ale ešte do hry môže vstúpiť to, že aj keď sa s tým návrhom SaS nestotožní, možno sa s ním stotožnia niektorí poslanci reprezentujúci klub SaS, a nakoniec to dopadne v prospech vlády. „Stále tam totiž je rozdiel štyroch – piatich hlasov, čo nie je nemožné získať na jednu alebo druhú stranu. Ťažko preto prejudikovať priebeh hlasovania, ktoré napokon možno ani nebude. Ale ak by bolo, tak bude poznačené Matovičovým návrhom,“ myslí si Lenč. Podľa neho tu je možnosť, že ak nebude vyslovená nedôvera, tak bude vláda ďalej pokračovať, a ak parlament nedôveru vysloví, vláda bude najbližšie dni pokračovať v demisii. V tom prípade sa uvidí, do akej miery bude prezidentka SR Zuzana Čaputová ochotná alebo schopná vytvoriť novú vládu.

„Je tu však ešte jedna možnosť, že aj dnes poslanci presunú hlasovanie a dajú si čas na ďalšie rokovania. Myslím si však, že dnes skôr vláda nepadne, čo si myslím dlhodobo, navzdory číslam aj vyjadreniu poslanca Linharta, ktorého slová pridávajú jeden hlas k pádu vlády,“ skonštatoval na záver Lenč.

13:40 SaS sa k ponuke Igora Matoviča vyjadrí na tlačovej konferencii okolo 16:00 hod, povedal hovorca strany Ondrej Šprlák.

13:30 Heger odišiel zo stretnutia so Sulíkom cez garáž, aby sa vyhol novinárom. SaS sa radí.

13:09 Na rokovanie Hegera so Sulíkom prišla aj Jana Bittó Cigániková. SaS bude mať následne zasadnutie poslaneckého klubu.

Video
Bittó Cigániková prišla na stretnutie Hegera so Sulíkom.

13:06 Liberáli v OĽaNO vrážajú nôž do chrbta nielen vláde, ale aj všetkým voličom, napísal na sociálnej sieti poslanec Obyčajných ľudí György Gyimesi.

13:03 Na rokovanie o ponuke Igora Matoviča prišli aj Mária Kolíková a Branislav Gröhling. Krátko na to prišla aj Anna Zemanová.

Video
Kalíková a Gröhling prichádzajú na rokovanie Hegera so Sulíkom.

13:00 V tomto momente je ponuka Igora Matoviča pol roka po záručnej dobe a zrejme neprinesie želaný efekt, myslí si politológ Gabriel Eštok z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Šancu na upokojenie situácie v koalícii svojou demisiou mal podľa neho minister financií v lete, keď ňou strana SaS podmieňovala svoje zotrvanie v koalícii. „Koniec koncov to nie je jediná požiadavka v tejto situácii, tých požiadaviek bolo podstatne viac," vraví Eštok. Považoval by za prekvapivé, ak by strana SaS pristúpila na takúto „hru na posledný moment". Ak by to ale urobili, myslí si, že by na to nadväzovali ďalšie dohody. Samotná ponuka Matovičovej demisie ale v tomto momente podľa neho už nepostačuje, a to ani samotnej SaS.

12:50 „Veríme, že SaS pristúpi na naše požiadavky výmenou za demisiu Igora Matoviča, ktorú počas dvoch rokov našej vlády požaduje už po druhýkrát!“ napísal Michal Šipoš. Gesto Matoviča označil za štátnické.

12:45 Sulík teraz rokuje s Hegerom. Na stretnutí je aj minister životného prostredia Ján Budaj. Matovič síce ponúkol svoju demisiu, ale opäť predložil pred SaS takmer nesplniteľnú podmienku podobne, ako v lete. SaS má výmenou za demisiu podporiť štátny rozpočet. Liberáli sú však dlhodobo proti rozpočtu. Do hry teda prichádza aj možnosť, že by sa dnešné odvolávanie odložilo na január a vytvoril by sa priestor na rokovanie o rozpočte. Ďalšia riadna schôdza sa však začína až 31. januára. Vláda by riskovala provizórium.

Video
Budaj: Loptička je na strane SaS

12:35 Minister obrany Jaroslav Naď v rádiu Expres vyhlásil, že ak sa so SaS nedohodnú, jedinou alternatívou budú predčasné voľby. „Podmienky z našej strany nie sú nesplniteľné,“ povedal Naď.

12:30 Premiér Heger rokuje so šéfom SaS v budove vedľa ministerstva financií, kde má Sulík byt.

Novinári čakajú pred domom, kde rokuje Heger so... Foto: Peter Madro, Pravda
odvolávanie vlády eduarda hegera Novinári čakajú pred domom, kde rokuje Heger so Sulíkom.

12:00 „Kolegovia zo strany SaS, toto je dobrá ponuka, práve teraz je šanca na dohodu vo Vašich rukách, prosím, neopakujte rovnaké chyby a využite ju,“ napísal Juraj Šeliga.

11:45 Po Matovičovej ponuke sa čaká na reakciu SaS.

Podľa informácií Pravdy by mohol byť Matovičovým nástupcom súčasný štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek.

11:27 Premiér Eduard Heger sa má napoludnie stretnúť s Richardom Sulíkom. Verí, že ak strane SaS záleží na Slovensku a občanoch, prijme ponuku ministra financií. Heger ju považuje za férovú.

11:25 Matovič ponúkol svoju demisiu.

„Nikdy neustupujem zlu, ale ešte viac mi záleží na rukojemníkoch a dnes sú rukojemníkmi všetci ľudia. Preto ponúkam SaS svoju demisiu, keď stiahne svoj návrh na odvolanie vlády a podporí štátny rozpočet v pôvodnom znení,“ povedal Matovič. Demisiu oznamoval s roztraseným hlasom.

Vyhlásenie Igora Matoviča k aktuálnej politickej situácii

Kolegovia z SaS pred celým Slovenskom po voľbách sľúbili bezhraničnú lojalitu a vernosť demokratickým voličom. Po odchode z koalície zase sľúbili byť konštruktívnou opozíciou. To, čo sa deje, dnes vidíte sami.

Dnes o 17. hodine rozhodnú o osude koalície hlasy skorumpovanej mafie, voči ktorej sme svojho času spolu bojovali. Rozhodnú hlasy ľudí, ktorých sami nazývajú fašistami. A úplne rozhodujúci hlas bude patriť človeku, ktorému sa z noci do rána obrátilo záhadne svedomie.

Slovensko nevyhnutne potrebuje pokoj. Toto konanie však prináša rozvrat. Povalenie vlády v tomto čase spôsobí totálny chaos a neschválený štátny rozpočet strádanie ľudí a mimoriadne ekonomické škody pre štát.

Do politiky som vstúpil s dvoma hlavnými cieľmi – odstaviť skorumpovaných politikov od moci a takto zachránené financie dať do rúk najmä rodinám s deťmi. Nikdy neustupujem zlu, ale ešte viac mi záleží na rukojemníkoch. Dnes sú rukojemníkmi všetci ľudia na Slovensku.

Preto ponúkam SaS moju demisiu.

Moja ponuka platí, ak klub SaS stiahne návrh na vyslovenie nedôvery vláde a podporí návrh štátneho rozpočtu v predloženej podobe, čím ľudia prestanú byť rukojemníkmi politických hier.

Prosím o pochopenie najmä mojich voličov. Toto nie je zrada, len ďalšia časť nášho spoločného zápasu.

11:22 Stanovisko OĽaNO Igor Matovič číta a začína kritikou SaS. „Rozhodujúci hlas bude patriť človeku, ktorému sa z noci do rána záhadne obrátilo svedomie.“ „Povalenie vlády v tomto čase spôsobí totálny chaos.“

11:15 Na tlačovku OĽaNO prišiel aj Juraj Šeliga, ktorý sa už viackrát podpísal pod stanovisko Občiansko-demokratickej platformy (ODP), ktorú tvorí desať nespokojných poslancov OĽaNO. Títo poslanci kategoricky odmietajú predčasné voľby. Na tlačovke je aj líderka Za ľudí Veronika Remišová, podľa ktorej SaS nejde o dohodu, ale o predčasné voľby.

11:08 „Mafia si kúpila ďalšieho poslanca,“ reagoval na Linhartov odchod predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

10:41 Linhart opustil klub Sme rodina

„Odchádzam z klubu Sme rodina,“ napísal na sociálnej sieti. Dôvodom je nedostatočná podpora Potravinového semafora. Svoj zámer oznámil už včera. Od ministra financií Igora Matoviča požadoval financie. Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan však uviedol, že nepotrebujú financie z Matovičovho rezortu, pretože si to zvládnu zafinancovať z vlastných zdrojov.

10:29 Tlačovku o desiatej posunuli o pol hodinu. Vedenie ešte rokuje s poslancami na Bôriku. Stále nie je isté, kedy tlačovka bude.

O akých scenároch rokovalo OĽaNO?

  1. Dohoda s SaS
  2. Hlasovanie o vyslovení nedôvery a možný pád vlády
  3. Demisia premiéra Hegera
  4. Dohoda na predčasných voľbách

*len prvá možnosť neznamená predčasné voľby

9:30 O desiatej sa očakáva tlačovka. Zatiaľ nie je jasné či sa dohodli, alebo budú rokovať ďalej.

Rokovania a spory v OĽaNO

Vláda na čele s premiérom Eduardom Hegerom sa mala do štvrtkového hlasovania rozhodnúť, či je ochotná obetovať ministra financií Igora Matoviča, alebo sa dohodne s nezaradeným poslancom Tomášom Tarabom na predčasných voľbách. Obe možnosti mali v rukách členovia poslaneckého klubu OĽaNO, ktorí rokovali do neskorého večera.

Video
Šipoš: Pre OĽANO sú na prvom mieste záujmy demokratického Slovenska a dovládnutie Hegerovej vlády

Kvôli týmto dvom scenárom vznikli v stredu v hnutí OĽaNO dva tábory. Časť zatiaľ stále najsilnejšieho poslaneckého klubu totiž kategoricky odmietala predčasné voľby. Spor mal podľa informácií Pravdy na rokovaniach vyvrcholiť až do takej miery, že nespokojní poslanci mali opustiť skupinové čety, v ktorých si členovia klubu OĽaNO písali. Do sporu s ministrom financií a lídrom OĽaNO Igorom Matovičom sa preto mal dostať aj minister životného prostredia Ján Budaj, ktorého desiati poslanci vytvorili v rámci Matovičovho hnutia Občiansko-demokratickú platformu (ODP).

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič (vpravo) pred... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Igor Matovič Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič (vpravo) pred hlasovaním o vyslovení nedôvery vláde 13. decembra 2022

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš však neeviduje žiadny konflikt a pozičné hry a nátlakové postoje mu pripadajú nefér a neadekvátne koaličným poslancom. Krátko pred hlasovaním v OĽaNO prevažovala tá časť, ktorá preferuje dohodu na predčasných voľbách, keďže Matoviča odmietajú obetovať. A to aj napriek tomu, že ešte nedávno boli predčasné voľby pre Matoviča „červeným kobercom pre mafiu a extrémistov na návrat k moci“. Zdá sa, že financmajster odmieta SaS-ke druhýkrát uhnúť. Proti Matovičovi by mal podľa informácií Pravdy kriticky vystúpiť aj minister obrany Jaroslav Naď.

Podľa denníka SME už dokonca existuje 90 poslancov, ktorí podporia zmenu ústavy tak, aby sa mohli konať predčasné voľby. Okrem odchodu Matoviča sa skloňoval aj odchod ministra vnútra Romana Mikulca, čím by menšinová vláda získala na svoju stranu aj bývalého poslanca Martina Borguľu. No a poslednou požiadavkou SaS mal byť aj odchod ministra spravodlivosti Viliama Karasa.

Ten chcela podľa poslanca OĽaNO Györgya Gyimesiho bývalá šéfka spravodlivosti a poslankyňa SaS Mária Kolíková. Karas však nič také nepočul a nekomentovala to ani SaS. Podľa viacerých koaličných lídrov i poslancov však liberálom nejde o rekonštrukciu, ale o predčasné voľby. Jednou z možností by však mohlo podľa zdrojov z OĽaNO byť aj to, že demisiu podá sám Eduard Heger, čo by bol pomerne zvláštny krok, keďže po jeho demisii by mala vláda rovnaké právomoci ako potom, čo sa dohodnú na predčasných voľbách. Nech však situácia dopadne akokoľvek, menšinová vláda Eduarda Hegera z toho vyjde ako porazená strana v boji opozície o položenie tejto vlády.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Eduard Heger #odvolávanie vlády Eduarda Hegera