Skupinu europoslancov znepokojuje nedostatok rovnosti práv na Slovensku

Monitorovacia skupina pre demokraciu, právny štát a základné práva je znepokojená nedostatkami v oblasti rovnosti práv na Slovensku. Tie sa týkajú najmä LGBTIQ+ osôb a Rómov. Na záver pracovnej cesty to uviedla vedúca delegácie Sophie in 't Veldová. Informoval o tom tlačový atašé Európskeho parlamentu na Slovensku Ján Jakubov.

16.12.2022 23:06
debata (69)

„Ukončenie diskriminácie a odstránenie všetkých prekážok, ktorým čelia tieto komunity pri uplatňovaní svojich základných práv, si vyžaduje všeobecné uznanie problémov a nadstranícku snahu o ich riešenie,“ vyhlásila šéfka delegácie.

Veldová vyzvala vládu, aby zintenzívnila svoje úsilie o zlepšenie právneho uznania párov rovnakého pohlavia a ich detí. Zároveň ju požiadala, aby urýchlene prijala ďalšie súvisiace právne reformy vrátane primeraných postupov zdravotnej starostlivosti pre transrodových ľudí.

„Monitorovacia skupina pre demokraciu, právny štát a základné práva bude v budúcnosti pozorne sledovať všetok relevantný vývoj na Slovensku vrátane prebiehajúcich reforiem v oblasti súdnictva, využívania právomocí generálneho prokurátora či zrušenia obvinení voči vysoko postaveným osobám,“ doplnila šéfka monitorovacej skupiny.

LGBTI, Ide nám o život Čítajte viac LGBTI: Situácia komunity sa dva mesiace po teroristickom útoku málo zmenila
69 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #streľba na Zámockej #LGBTI+