Krajniakovi už neprekáža, ak za rozpočet zahlasujú fašisti a extrémisti

Obavy z takej zmeny volebného systému, ktorá by vyhovovala súčasným opozičným stranám, sú oprávnené. V nedeľňajšej diskusnej relácii televízie TA3 to povedal poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Po štvrtkovom vyslovení nedôvery vláde Eduarda Hegera (OĽANO) v Národnej rade na možnosť zmeny volebného systému upozornil šéf hnutia OĽANO Igor Matovič. Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer) to odmietol.

18.12.2022 13:28
SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).
debata (46)

„Myslím si, že je to reálna obava. My sme jednoznačne povedali, že sme za pomerný volebný systém,“ povedal Krajniak. Dodal, že nevidí problém v súčasnom volebnom systéme. „Ukázalo sa, že keď ľudia chcú zmenu, tak sa zmena udeje, keď nechcú, tak sa neudeje,“ dodal.

Matovič varoval, že by v prípade zmeny volebného systému už nebolo možné nad súčasnou opozíciou vo voľbách zvíťaziť. „Spoja sa s čertom, diablom. S Republikou, s ĽSNS, s kýmkoľvek a zmenia nám volebný systém,“ upozornil Matovič.

VIDEO: Milan Krajniak aj o tom, či je ohrozené vyplácanie dôchodkov, ak sa neprijme rozpočet.

Video

Blanár odmietol obvinenie, že by Smer chcel volebný systém zmeniť na väčšinový, aký je napríklad v Maďarsku. „To je typický príklad Matoviča, keď chce odkloniť vlak, ktorý nedokáže ovládať, na inú koľaj. Nebudem sa k tomu ani vyjadrovať, lebo je to vymyslené,“ povedal Blanár.

Prioritou rozpočet

Pre hnutie Sme rodina je podľa Krajniaka v nadchádzajúcich dňoch najdôležitejšie schválenie štátneho rozpočtu, a to aj za cenu dohody o predčasných parlamentných voľbách. Pokiaľ nastane rozpočtové provizórium, bude podľa neho ohrozené napríklad doručenie pomoci obyvateľom s vysokými cenami energií prostredníctvom dotovania energetických firiem. Poverenému ministrovi je už v súčasnosti jedno, s kým sa vládna koalícia na podpore rozpočtu dohodne. Zmenu svojho postoja oproti novembru odôvodnil časovou tiesňou. „Ak bude cenou za rozpočet skrátenie nášho volebného obdobia, sme ochotní to zaplatiť,“ uviedol.

matovič heger Bôrik Čítajte viac Politici majú dva týždne, inak hrozí kolaps lacných energií a kríza. Čo čaká Slovensko bez rozpočtu?

Blanár navrhol, aby parlament súbežne rokoval o zmene ústavy, ktorá by umožnila predčasné parlamentné voľby, aj o štátnom rozpočte. Smer by chcel presunúť tri miliardy eur v rámci štátneho rozpočtu na budúci rok na sociálnu oblasť, zdravotníctvo a školstvo. Podmienkou podpory rozpočtu zostáva garancia termínu predčasných parlamentných volieb.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Blanár #Milan Krajniak #štátny rozpočet 2023