Nespokojní poslanci opustili OĽaNO. Rozvratu sme nezabránili: Heger pochopil, že stojíme nad priepasťou

Účasť Občiansko-demokratickej platformy (ODP) v hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) mala zmysel, pokiaľ sa dalo veriť, že jej desať poslancov má dosah na rozhodnutia vedenia hnutia. Uviedol to nezaradený poslanec a člen platformy Kristián Čekovský na dnešnej tlačovej besede.

19.12.2022 13:59
Kristián Čekovský, Ján Budaj, OĽaNO, platforma Foto: ,
Na snímke poslanci NR SR zľava Monika Kozelová, Kristián Čekovský a minister životného prostredia SR Ján Budaj počas tlačovej konferencie s názvom Spoločný postup demokratov po páde vlády 19. decembra 2022 v Bratislave. FOTO TASR - Jakub Kotian
debata (59)

VIDEO: Budajovi ľudia opúšťajú klub OĽaNO: Nemáme už vplyv na rozhodnutia vedenia.(celú TB nájdete TU na televízii ta3)

Video

„Platforma pripravovala svoje samostatné pôsobenie už pred odvolávaním vlády, a to z dôvodu, že naše hlavné požiadavky neboli vypočuté. To znamená, že konflikt pokračoval a smeroval k pádu vlády," vysvetlil Čekovský. Dodal, že o zámeroch platformy informovali vedenie hnutia a povereného predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽaNO).

heger, kollár, Čítajte viac Heger vládne v obmedzenom režime. Čo bude ďalej? Čaputová chce predčasné voľby, Kollár hľadá 90 hlasov

„Demokratická platforma do poslednej chvíle robila pre záchranu vlády Hegera maximum, trvali sme na dohodách a zastavení rozvratu. Keďže sa tak nestalo, jediným riešením v tejto chvíli je odchod z poslaneckého klubu OĽaNO," zdôraznil poslanec.

Podporujeme Hegerovu vládu

K hnutiu sa pridali aj poslanec Juraj Šeliga, exposlanec za SaS Martin Klus či nezaradený Ján Mičovský. Budaj apeloval na spájanie sa demokratických síl pred nasledujúcimi voľbami. „Treba sa spájať a to bude pre budúce dni a týždne náš program,“ povedal. Práve toto má byť program platformy na najbližšie týždne. Minister hovorí, že len spojenectvo demokratov bráni návratu „totalitárom“ a apeluje na odloženie sporov. Vie si predstaviť aj prípadnú rekonštrukciu vlády, a to aj s SaS. „Je to demokratická strana,“ uviedol s tým, že s ňou treba rátať aj do budúcna.

zväčšiť Na snímke minister životného prostredia SR Ján... Foto: TASR, Jakub Kotian
Kristián Čekovský, Ján Budaj, OĽaNO, platforma Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj

Ako jediný je aj členom hnutia OĽaNO. Zatiaľ sa rozprávajú a chce si počkať na snem, ktorý bol už dvakrát zrušený. „Vediem dialóg s pánom Hegerom aj s pánom Matovičom. Necháme si istý čas, aby sme urobili tieto kroky,“ povedal Budaj s tým, že je slušné a správne dodržiavať tieto postupy.

Skonštatoval, že premiér pochopil, nad akou priepasťou stojí politika OĽANO a že môže byť záchrancom. Nepovedal však, či bude apelovať na zmenu pomerov v hnutí či jeho politiky. Na margo budúcnosti jeho platformy uviedol, že sa bude osamostatňovať na pôde parlamentu a budúcnosť je ešte otvorená.

OĽaNO TK, demisia Matovič, ponuka, Čítajte viac Občiansko-demokratická platforma okolo Budaja odchádza z klubu OĽANO

Mandát by nemal byť predmetom obchodu

Poslanci ODP nepodporia ani novelu Ústavy SR v súvislosti so skrátením volebného obdobia Národnej rady (NR) SR. Naďalej podporuje vládu Eduarda Hegera a jej program. Chcú nájsť aj cestu na prijatie štátneho rozpočtu pomocou demokratických strán. Na poslanecký klub hnutia pôjdu členovia platformy večer posledný raz.

zväčšiť Na snímke poslanec NR SR Kristián Čekovský. Foto: TASR, Jakub Kotian
Kristián Čekovský, Ján Budaj, OĽaNO, platforma Na snímke poslanec NR SR Kristián Čekovský.

„Mandát by nemal byť ani predmetom obchodu za rozpočet či iné ústupky,“ uviedol Budaj v súvislosti s diskusiou o ukončení volebného obdobia parlamentu a dodal, že odmieta snahy opozície o čo najskoršie predčasné voľby. „Predčasné voľby už v minulosti viedli ku katastrofálnym koncom,“ dodal. Platforma podľa jeho slov naďalej vyzdvihuje víťazstvo Igora Matoviča (OĽaNO) nad lídrom Smeru-SD Robertom Ficom. Dodal, že voliči v roku 2020 dali hnutiu OĽANO silný mandát.

Poslanci ODP chcú viesť o rozpočte dialóg. Podľa Čekovského sú obe ich pripomienky splniteľné. „Problém by nastal, ak by mal byť rozpočet upravovaný na zadanie strán Hlas a Smer,“ uviedol. Na otázku, či si vie predstaviť novú 76-tku. „To je otázka na politických lídrov,“ povedal. „Táto vláda nie je žiadna agónia,“ dodal Budaj.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #pád vlády #Ján Budaj #Eduard Heger #Hegerova 76