Pokračovanie článku: Zvyšujú dane aj vlastné platy. Napriek kríze primátori zarábajú ako ministri

Nešetria ani v regiónoch. V Šahách sa ľudia sťažovali

Nie všade poslanci pamätali na ťažkú ekonomickú situáciu. Viac ako primátor Žiliny s 80-tisíc obyvateľmi bude napríklad zarábať starosta obce Jarovnice v Sabinovskom okrese, kde žije 7 241 ľudí. Poslanci svojmu starostovi Floriánovi Giňovi v novembri schválili 60-percentné zvýšenie platu. Bude tak poberať až 5 038 eur. Poslanci tvrdia, že takýto plat si starosta zaslúži. Giňa hovorí, že ak na to samospráva nebude mať, sám si svoj plat zníži.

Platovo si polepšil aj primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko. Ten v predošlom volebnom období poberal základný plat zvýšený o 40 percent, vo svojom treťom volebnom období si ale nechal schváliť 50-percentné navýšenie. Jeho plat tak bude predstavovať 5 105 eur. Za zvýšenie dokonca hlasovali všetci prítomní poslanci mestského zastupiteľstva.

Vlnu nespokojnosti obyvateľov vyvolalo schválenie platu novozvolenému primátorovi Šiah Pálovi Zacharovi. Poslanci mu okrem zákonom stanoveného platu schválili aj maximálne možné zvýšenie vo výške 60 percent. Zákonom stanovený hrubý plat primátora Šiah, ktoré majú vyše 7-tisíc obyvateľov, sa zvýšil zo sumy 3 149 eur o 1 889,40 eur na konečnú sumu 5 039 eur.

Aj v tomto prípade primátora podporili všetci mestskí poslanci s výnimkou jedného. Svoje rozhodnutie zdôvodnili tým, že nový primátor bude musieť riešiť krízovú hospodársku i energetickú situáciu s maximálnym nasadením a bez ohľadu na časovú vyťaženosť. To však neuspokojilo obyvateľov mesta, ktorí spísali petíciu za zrušenie pôvodného uznesenia týkajúceho sa platu primátora. Podpísalo ju zhruba 300 ľudí.

Plat si dal zvýšiť aj opätovný primátor Rožňavy Michal Domik. Po 50-percentom navýšení bude brať 5 105 eur mesačne. Deklaruje, že si peniaze nenechá a rovnako ako v minulom volebnom období ich rozdá. Tvrdí totiž, že tento plat nepotrebuje a vystačí s príjmami svojej firmy na slepačie vajcia.

„Do bodky som splnil a ešte som to o niečo navýšil zo svojej firmy. Už neviem tento svoj systém zastaviť. Je strašne veľa ľudí, ktorí potrebujú pomoc, a som veľmi rád za túto možnosť. A chcel by som ďalej pomáhať ľuďom v núdzi, detským domovom a tiež chudobným ľuďom, ktorí bežne nemajú možnosť už ani pochovať svojich najbližších,“ povedal po schválení zvýšenia svojho platu s tým, že bude v tejto činnosti pokračovať v rámci svojich možností aj ďalej.

Či sú ľudia s prácou primátora spokojní, sme sa snažili zistiť v uliciach Rožňavy. Väčšina oslovených povedala, že si iného človeka na tomto poste nevedia predstaviť. „Urobil v našom meste veľa a je to vidieť,“ hovorí Zuzana, ktorá celý život žije v meste. O tom, že svoj plat primátor rozdáva, však nevedela.

„Som podnikateľka v stavebníctve, veľmi s primátorom do styku neprichádzam. Ale myslím si, že svoju prácu robí dobre. Čo sa týka rozdávania svojho platu, je to jeho vec a páči sa mi to. Postrehla som to v nejakých správach. Ale keďže sa mu naň skladáme všetci, možno by bolo vhodné, aby transparentne uvádzal, kam šli tieto peniaze,“ uviedla Daniela.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #primátor #starosta #Združenie miest a obcí Slovenska