Väčšina krajských miest sa vzdáva ohňostrojov. Berú ohľad na zvieratá a prírodu

Uplynulé dva roky mestá a obce kvôli pandémii neorganizovali na námestiach silvestrovské oslavy. Tento rok však žiadne pandemické obmedzenia nehrozia a vo všetkých krajských mestách sa na oslavy pripravujú.

21.12.2022 11:00
SR Bratislava Silvester Nový rok oslavy BAX Foto: ,
Pohľad na ohňostroj počas novoročných osláv 1. januára 2019 v Bratislave.
debata (4)

Ostáva im veriť, že pripravený program priláka obyvateľov do centra. Z ôsmich krajských miest totiž už len tri lákajú na polnočný ohňostroj.

Užiť si ho budú môcť obyvatelia Bratislavy, Košíc a Prešova. „Vnímame aj opätovný záujem Bratislavčaniek a Bratislavčanov o spoločné a bezpečné privítanie Nového roka. Polnočný ohňostroj v hlavnom meste bude tentoraz odpaľovaný z Bratislavského hradu a bude ho zabezpečovať Úrad vlády, keďže v noci zo Silvestra na Nový rok si budeme pripomínať 30 rokov samostatnej Slovenskej republiky. Posledné sekundy starého roka si budú môcť obyvatelia a návštevníci nášho mesta odrátať na Hviezdoslavovom námestí,“ dozvedeli sme sa od hovorkyne mesta Dagmar Schmuckovej.

Hlavný silvestrovský program v Košiciach sa ponesie v duchu revivalových kapiel. Nebude chýbať ani dídžejská šou a polnočný ohňostroj. Program na Hlavnej ulici pri Immaculate sa začne o 19. hodine. „Na kompletnú organizáciu Košických rozprávkových Vianoc a silvestrovských osláv bolo z rozpočtu referátu kultúry Magistrátu mesta Košice vyčlenených spolu 55-tisíc eur. Mesto pripravilo rozlúčku so starým rokom aj pre deti. Od 10. hodine v Historickej radnici bude už tradičný Detský Silvester,“ pozýva obyvateľov aj návštevníkov hovorca mesta Dušan Tokarčík.

zväčšiť V Košiciach ľudí aj tento rok poteší ohňostroj. Foto: TASR
Silvester Košice V Košiciach ľudí aj tento rok poteší ohňostroj.

Pestrý program je pripravený aj pre Prešovčanov. Podľa hovorkyne mesta Terézie Rácovej ho má na starosti PKO Prešov. „O polnoci máme pripravený ohňostroj. Celkové náklady na túto párty v meste sú približne 15-tisíc eur, z toho na pyrotechniku mesto vyčlenilo 3,5 tisíca,“ vysvetľuje hovorkyňa s tým, že vedenie mesta si uvedomuje jej neblahý vplyv na rôzne oblasti vrátane negatívneho dopadu na životné prostredie. „V budúcnosti plánujeme prejsť na šetrnejšiu alternatívu k ohňostrojom. Tá si však vyžaduje dlhšie plánovanie a čas, ktorý sme tentoraz nemali k dispozícii,“ dodala.

Kratšie a bez hluku

Zábavu pre deti a neskôr pre dospelých, ale bez ohňostrojov, pripravuje mesto Trnava. „Už niekoľko rokov nerobíme polnočný ohňostroj – z environmentálnych dôvodov a tiež v snahe privítať Nový rok v pokoji a bez vyvolávania stresu u citlivejších ľudí a zvierat. Tento rok nebudeme robiť ani detský ohňostroj, pripravujeme len Silvester pre deti. O 17. hodine sa na Trojičnom námestí začne Detská mini disko šou a budeme pokračovať o 18. hodiny Silvestrovskou ohňovou šou. Náklady na uvedený program sú zhruba 5-tisíc eur,“ vysvetlila Veronika Majtánová, hovorkyňa mesta Trnava.

zväčšiť Trnava sa aj tohto roku zaobíde bez ohňostroja. Foto: TASR
Silvester Trnava Trnava sa aj tohto roku zaobíde bez ohňostroja.

Ostatné krajské mestá chystajú kratšie programy. Tak to bude napríklad v Trenčíne, kde sa o 22. hodine začne veľká disco párty na Mierovom námestí. „Z rozpočtu sme na túto akciu vyčlenili necelých tisíc eur. V meste už niekoľko rokov ohňostroj nemáme. Dôvodom je naša tolerancia k zvieratám a ľuďom a tiež ochrana životného prostredia. Naši spoluobčania sa s tým bez problémov stotožnili,“ skonštatovala hovorkyňa mesta Erika Ságová.

Ešte o polhodinu neskôr, o 22.30 hodine, sa začne silvestrovský program na Námestí SNP v Banskej Bystrici. „Pomocou veľkoplošnej obrazovky odpočítame posledné sekundy starého roka a po polnoci sa dídžej postará o zábavu najznámejšími oldies hitmi. Diskotéka pod holým nebom potrvá zhruba do pol druhej ráno,“ popisuje program osláv hovorkyňa mesta Dominika Adamovičová. V meste plánoval primátor Ján Nosko 1. januára popoludní pyromuzikálny ohňostroj. Ten však poslanci zastupiteľstva neschválili z ekologických dôvodov a na silvestrovskú a novoročnú oslavu vyhradili zhruba 10-tisíc eur.

zväčšiť Ani Bystričania  nebudú mať tohto roku... Foto: TASR
Silvester Banská Bystrica Ani Bystričania nebudú mať tohto roku ohňostroj na Námestí SNP.

Nitriansky magistrát pozýva obyvateľov na oslavy ešte neskôr. „Na Silvestra sa nám neosvedčil dlhý program, ľudia už nie sú ani nastavení na niekoľkohodinové oslavy v centre mesta. Pripravujeme Silvestrovskú party na Svätoplukovom námestí, ktorá sa začne o 23. hodine. O zábavu sa postará dídžej, o polnoci zaznie hymna k 30. výročiu vzniku samostatnej Slovenskej republiky a takisto bude hrať hudba slovenských autorov a interpretov,“ priblížil hovorca mesta Tomáš Holúbek. Mesto vyčlenilo na oslavy približne 2-tisíc eur a ani v Nitre nebude ohňostroj.

„Už od roku 2019 vyzývame ľudí, aby upustili od osláv s petardami, mesto odvtedy neorganizovalo žiaden ohňostroj. Máme na to viac dôvodov, od bezpečnostných cez ekologické až po ekonomické,“ zdôraznil Holúbek s tým, že financie na ohňostroj mesto považuje doslova za vyhodené do vzduchu. „Tak ako minulý rok aj tento rok sme ich darovali útulku pre zvieratá. Občianskemu združeniu Regionálne centrum Slobody zvierat Nitra išiel finančný dar v hodnote 3 500 eur,“ dodal.

Žilina v tomto roku neplánuje organizovať žiadne novoročné oslavy. Podľa hovorkyne mesta Barbory Zigovej na takéto oslavy neboli v rozpočte vyčlenené financie. „Stretávame sa s rozdielnymi názormi Žilinčanov. Niektorí sú za ohňostroj, iných zase vyrušuje. Do budúcnosti preto plánujeme skôr zvážiť svetelnú šou, prípadne niečo, čo naši obyvatelia prijmú lepšie ako ohňostroj.“

Cez sviatky by nemal byť nikto sám

Koniec roka je nielen časom bujarých osláv, ale aj časom bilancovania či spomienok. Rodiny sa snažia byť čo najviac spolu. Mestá sa aj preto o čosi viac starajú v tomto sviatočnom období aj o ľudí bez domova. Chystajú pre nich štedrú večeru, niekde dostanú aj darček či silvestrovskú kapustnicu. Snažia sa, aby v tomto čase nebol nikto sám.

  • Útulky a nocľahárne budú aj na prelome rokov fungovať tak ako po iné dni. V Bratislave je pre bezdomovcov k dispozícii aj zimný krízový nocľah na Hradskej ulici, určený ľuďom, ktorí nechcú alebo nemôžu využívať iné pobytové služby, nocľahárne a ľuďom, ktorým by inak hrozilo vážne ohrozenie zdravia či umrznutie. Mesto ho organizuje vo vlastnej réžii už druhý rok. Vlani počas jedného mesiaca poskytli až 345 nocľahov.
  • Mesto Košice sa o ľudí v núdzi a bezdomovcov spolu so svojimi partnermi z Arcidiecéznej charity a Oáza – nádej pre nový domov v Bernátovciach stará nielen na Silvestra, ale po celý rok a dotáciami vo výške 125-tisíc eur prispieva aj na ich činnosť. Tak ako každý rok, aj teraz pre nich navarili na Hlavnej ulici Polievku sv. Alžbety či Anjelskú kapustnicu. Bezdomovci ju dostávali zdarma, okoloidúci si ju zaplatili a výťažok putoval charite.
zväčšiť V Košiciach varili Anjelskú kapustnicu. Výťažok... Foto: Miro Vacula
Anjelska Kapustnica Košice V Košiciach varili Anjelskú kapustnicu. Výťažok putoval na charitu.
  • V Dome charity sv. Vincenta v Žiline každoročne cez sviatky pripravujú pre núdznych aj program. V posledný deň roka im budú podávať sviatočnú kapustnicu.
  • Praktické darčeky ako napríklad ponožky, rukavice či trvanlivé potraviny rozdávajú bezdomovcom v Trenčíne či Banskej Bystrici. Aj v týchto mestách na slávnostnom stole nechýba kapustnica.
  • Vo všetkých mestách sú tak, ako po iné dni poskytované sociálne služby v nocľahárňach, útulkoch či denných stacionároch tak, aby aj počas sviatočných dní boli naplnené základné životné potreby pre všetkých núdznych.

(jan)

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #oslavy #Silvester 2022 #silvestrovský ohňostroj