„Jarný“ Štedrý deň. Teploty atakovali 15 stupňov

Meteorológovia zaznamenali najmä na juhozápade Slovenska rekordne teplý Štedrý deň. V Hurbanove sa oteplilo na 14 stupňov Celzia. Na bratislavskom letisku bolo ešte o niečo teplejšie. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

24.12.2022 16:37 , aktualizované: 25.12.2022 16:44
otužilci Trenčín Váh Vianoce Foto: ,
Členovia klubu Otužilci a zimní plavci Trenčianske tulene sa kúpu počas Štedrého dňa vo Váhu, 24. decembra 2022 na Ostrove v Trenčíne. Ľadové vody Váhu s teplotou menej ako štyri stupne Celzia si na Štedrý deň vyskúšali desiatky otužilcov a zimných plavcov. Sviatočný podtón podujatiu dodala zbierka pre zvieratá z trenčianskeho útulku.
debata (1)

VIDEO: Počasie na vianočné sviatky: Pripomenie vám jar.

Video

„Podľa operatívnych údajov boli rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu prekonané predovšetkým na juhozápade Slovenska. Napríklad v Hurbanove sa oteplilo až na 14 stupňov Celzia, pričom doteraz platný rekord z roku 2009 mal hodnotu 13,1 stupňa Celzia,“ priblížili meteorológovia.

Rekord bol tesne prekonaný aj na bratislavskom letisku. „Včera tam bolo až 14,1 stupňa Celzia, v roku 2014 ‚len‘ 13,9 stupňa Celzia,“ spresnili. Naopak, oveľa chladnejšie bolo na krajnom severovýchode Slovenska. Napríklad v obci Dlhoňa (okres Svidník) bolo len 2,5 stupňa Celzia nad nulou.

Sneh na Vianoce? Pred 20 rokmi

Posledné Vianoce, ktoré boli na celom území po všetky tri dni (od 24. až 26. decembra) zasnežené, boli v roku 2002. Na väčšine územia ležalo vtedy podľa meteorológov päť až 20 centimetrov snehu. „V roku 2002 bolo počas celých Vianoc na celom území po všetky tri dni aj riadne mrazivo a ani v nížinách sa teplota počas dňa ani na chvíľu nedostala nad nulu,“ priblížil SHMÚ.

V nedeľu od 20. hodiny do pondelkového rána platí výstraha pred poľadovicou. Predbežne je vydaná pre väčšinu Prešovského kraja, tiež pre okresy Brezno, Revúca, Rimavská Sobota, Gelnica, Košice-okolie, Rožňava, Spišská Nová Ves a Liptovský Mikuláš.

V pondelok môže od rána silnejšie zafúkať v horských oblastiach približne nad 1500 metrov nad morom. A to najmä v oblastiach severného Slovenska. V tejto súvislosti je tiež avizované vydanie najnižšieho stupňa výstrahy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie