Zaujímavosti o parlamente: Budovu chcel kúpiť Soros, po revolúcii rozdelila ľudí na dva tábory

Zaujímavosťou okrem toho, že súčasnú budovu Národnej rady (NR) SR v tesnej blízkosti Bratislavského hradu začali stavať ešte za socializmu je, že ju chcel kedysi kúpiť George Soros. Pôvodne tiež nemala byť celoštátnym parlamentom, ale iba slovenským v rámci spoločného štátu.

26.12.2022 17:15
parlament, Slovensko, George Soros Foto: ,
Budovu parlamentu chcel kedysi kúpiť George Soros.
debata (72)

Budova teda nebola ideálna pre potreby samostatného štátu a demokratického zriadenia. To prinieslo neskôr aj komplikácie. Niektoré úvahy po novembri 1989 hovorili aj o zbúraní staveniska. Budovu dokončili v roku 1993.

Video
VIDEO Poslanci prijali štátny rozpočet, Tabák vystrelila konfety

Ako pre TASR uviedol Ľubomír Adamišin z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR, dôvodom na stavbu novej budovy bola pravdepodobne nevyhovujúca kapacita. Predtým sídlil parlament na Župnom námestí v Bratislave. Budovu parlamentu na hradnom kopci naplánovali a začali stavať ešte v socialistickom Československu. „Stavebné práce sa začali v júni 1986. Podľa pôvodných plánov mala byť budova hotová už v septembri 1991. Všetko však zmenili novembrové udalosti v roku 1989,“ pripomenul Adamišin.

Pôvodne ju chcel kúpiť George Soros

Po Nežnej revolúcii sa odborná aj laická verejnosť rozdelili na dva tábory. „Jedni boli za dokončenie budovy, druhí boli však zásadne proti. Vnímali ju totiž ako symbol komunistického režimu. Tí najväčší odporcovia sa dokonca domáhali toho, aby bolo stavenisko zrovnané so zemou,“ pripomenul. Menej radikálni odporcovia navrhovali predaj. Adamišin spomína, že údajne chcel stavenisko za symbolickú jednu korunu odkúpiť americký finančník a filantrop maďarského pôvodu George Spros.

Budovu NR SR bolo treba prispôsobiť

Pre zahraničných turistov je však budova slovenského parlamentu unikát, aký bežne v európskych mestách nevidieť.

Fotogaléria
Prvé rokovanie v budove Národnej rady...
Prvé rokovanie v budove Národnej rady...
+12Prvé rokovanie v budove Národnej rady...

„Mal predstavu, že tu bude sídlo tzv. Stredoeurópskej univerzity. Ak by sa tieto jeho plány zrealizovali, rokovacia sála by bola vysokoškolská aula,“ povedal. Dnes sídli Stredoeurópska univerzita vo Viedni, kam sa presťahovala z Budapešti.

Na približne jeden rok robotníci zo stavby odišli. Po rôznych peripetiách sa napokon rozhodlo o jej dokončení. Stavebné práce ukončili koncom roka 1993 a 25. mája 1994 sa v rokovacej sále konalo prvé slávnostné zasadnutie. Adamišin skonštatoval, že nová budova nie je ideálna pre fungovanie demokratického parlamentu a samostatného štátu. Mala byť určená len pre jeden z troch parlamentov.

Novú budovu naprojektovali pre systém jednej politickej sily

„V Prahe bol celoštátny parlament, tzv. Federálne zhromaždenie, Česi mali českú národnú radu a my slovenskú národnú radu,“ pripomenul s tým, že všetky mali len formálne postavenie. „O všetkom dôležitom sa rozhodovalo na ústrednom výbore komunistickej strany,“ povedal. Parlament v tej dobe zasadal len asi dvakrát do roka, išlo o jarné a jesenné zasadnutie. Spôsob rokovania a formálnosť neprinášala veľké nároky na priestorové zabezpečenie a technické vybavenie, čo sa neskôr ukázalo ako problém.

zväčšiť Prvé rokovanie v budove Národnej rady... Foto: TASR, Martina Kriková
NRSR, budova, parlament, história, stavba Prvé rokovanie v budove Národnej rady Slovenskej republiky sa konalo v máji 1994. Stavba aj interiér sa vyznačujú prvkami tzv. socialistického realizmu a mnohí ju považujú práve za symbol komunistického režimu. Pre zahraničných turistov je však budova slovenského parlamentu unikát, aký bežne v európskych mestách nevidieť. Na snímke Ľubomír Adamišin.

Novú budovu naprojektovali pre systém jednej politickej sily – komunistickej strany. Je v nej napríklad nedostatok menších miestností, keďže počas režimu sa dostali do parlamentu zástupcovia jednej strany. V súčasnosti existuje viacero poslaneckých klubov a aj počet výborov je vyšší. Nepočítalo sa s tým, že raz do parlamentu zasadnú zástupcovia šiestich či siedmich politických strán a každá bude potrebovať svoje zázemie, miestnosť, kde rokujú.

„Dlhé roky dokonca poslanci nemali ani vlastné kancelárie. Potom sa pristúpilo k výstavbe budovy na západnej hradnej terase v tesnej blízkosti hradného paláca, kde sa nachádza 145 poslaneckých kancelárií,“ priblížil. Predseda parlamentu a podpredsedovia majú svoje väčšie sekretariáty priamo v budove parlamentu.

Žien bolo menej, tomu prispôsobili aj stavbu

Na konci éry socializmu bolo v politike aj medzi novinármi menej žien. Tomu sa prispôsobili aj architekti pri stavbe budovy. Adamišin pripomenul, že v budove NR SR je menej sociálnych zariadení pre ženy. „Aj moderné tlačové stredisko dole bola pôvodne len chodba. Je tam dodatočne prirobená sadrokartónová stena,“ doplnil.

zväčšiť Na snímke umelecké dielo nad schodiskom pred... Foto: TASR, Martina Kriková
SR NRSR budova parlament história stavba BAX Na snímke umelecké dielo nad schodiskom pred rokovacou sálou.

Poslanci Národnej rady (NR) SR prijali v roku 2022 spolu 179 zákonov, v celom uplynulom volebnom období ich zatiaľ schválili 471. Vyplýva to zo štatistík zverejnených na webe parlamentu. Okrem toho Ľubomír Adamišin z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR porozprával niekoľko zaujímavosti o samotnej budove.

Poslanci prijali 179 zákonov, väčšinou išlo o vládne zákony

Poslanci parlamentu prijali v roku 2022 spolu 179 zákonov, v celom uplynulom volebnom období ich zatiaľ schválili 471. Vyplýva to zo štatistík zverejnených na webe parlamentu. V uplynulom roku bolo z celkového počtu prijatých zákonov 110 vládnych, 69 bolo poslaneckých. Dvadsať legislatívnych zmien prešlo v skrátenom legislatívnom konaní.

Najviac zákonov sa v tomto roku schválilo na 75. schôdzi, a to 39. O niečo menej, teda 34 zmien, prijal parlament na 78. schôdzi. Najmenej, len jednu zmenu, odsúhlasili poslanci podľa štatistík na 59. schôdzi. Týkala sa situácie na Ukrajine.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #budova #zákony #George Soros