Rozklad vlády v obraze. Štvorkoalícia nevydržala ani tri roky. Pozrite si, čo viedlo k pádu vlády „zmeny“

Mala to byť vláda zmeny, no nakoniec sa po rozpade štvorkoalície rozpadla aj menšinová vláda. Premiér Eduard Heger si nedokázal získal podporu v parlamente. Za všetkým stoja škriepky medzi Igoroom Matovičom a Richardom Sulík a silná pozície Borisa Kollára, ktorý ťahal za nitky.

28.12.2022 15:45
debata (30)
Čo viedlo ku koncu štvorkoalície a pádu vlády?

Prečítajte si, čo všetko doviedlo štvorkoalíciu k jej zániku. Spory, škriepky a každodenné osočovanie nakoniec rozbili vzťah medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom.

Fotogaléria
1. Líder hnutia Igor Matovič sa stal víťazom...
2. Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič a...
+123. Predseda strany SaS Richard Sulík, predseda...

Vo fotogralérii nájdete kľúčové momenty, ktoré viedli túto vládu k jej pádu. Nedôveru jej 15. decembra vyslovilo 78 poslancov. Problémy riešili prakticky od začiatku. Už krátko po voľbách počas zostavovania vlády sa začali črtať prvé spory a s blížiacou sa pandémiou sa len prehlbovali. Problém mal aj vtedajší líder Za ľudí Andrej Kiska.

koaličná zmluva, podpis, Bratislavský hrad, Boris Kollár, Igor Matovič, Richard Sulík, Veronika Remišová Čítajte viac Najväčšie vládne spory: Matovič aj Sulík sa postavili na zadné, ranu utrpeli všetci. Boj medzi lídrami sa presúva do pléna

Spory a škriepky vyvrcholili do dvoch veľkých kríz

Chcel koalíciu bez Borisa Kollára, nakoniec pre zdravotné problémy odišiel a líderstvo prenechal Veronike Remišovej. Pri zostavovaní vlády sa sporili aj o posty, čo nie je nič nečakané. SaS si nárokovala ministerstvo financií, hnutie Sme rodina si nárokovalo post predsedu parlamentu. Kým Borisovi Kollárovi to vyšlo, Sulíkovi nie, nakoniec sa však dohodli.

Video

Vznikla štvorkoalícia, na ktorej čele stál premiér Igor Matovič a ktorá mala v parlamente podporu 95 poslancov. Medzi Matovičom a Sulíkom to iskrilo, aj keď pri skladaní vlády spolu ešte varili gnocchi. Pamätná fotka je zrejme ich posledným priateľským záberom. Škriepok bolo mnoho, nezhody mali aj pri voľbe generálneho prokurátora či zmene podmienok kolúznej väzby.

Každý si pamätá aj spor z decembra 2020, kedy Sulík zrušil nákup antigénových testov. Sulík vinil Krajčího, Matovič Sulíka. A aj keď prekáračiek i osočovania na sociálnej sieti či na tlačovkách bolo neúrekom, vrcholy boli len dva. V prvej kríze dostali Matovič aj Krajčí červenú a tú druhú už vláda „zmeny“ neprežila a zahodila svoju šancu.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #história #pád vlády #Igor Matovič #štvorkoalícia