Vo veku 68 rokov zomrel Miroslav Číž

Zomrel slovenský europoslanec a dlhoročný politik Miroslav Číž. Informovala o tom strana Smer na sociálnej sieti.

29.12.2022 10:54 , aktualizované: 14:00
Miroslav Ciz, Foto: ,
Miroslav Číž.

„Dnes (štvrtok) nás v ranných hodinách navždy opustil náš skvelý kamarát, kolega a na verejnosti rešpektovaný odborník a politik Miroslav Číž,“ uviedla strana Smer.

Pripomenula, že Číž stál aj pri vzniku strany. V minulosti bol aj poslancom Národnej rady (NR) SR. V posledných rokoch zastupoval Slovensko v Európskom parlamente.

Miroslav Číž sa narodil 11. februára 1954 v Banskej Štiavnici. Absolvoval v roku 1978 Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. V rokoch 1979 až 1981 pracoval ako právnik na obvodnom Národnom výbore Bratislava IV. V období rokov 1981 až 1989 pôsobil ako lektor v Inštitúte pre národné výbory. Medzi rokmi 1990 – 2002 zastával v NR SR funkciu tajomníka výboru pre verejnú správu.

Za poslanca NR SR vo volebnom období 2002 až 2006 bol zvolený za stranu Smer (neskôr Smer-SD) a stal sa podpredsedom Výboru NR SR pre verejnú správu a členom Mandátového a imunitného výboru NR SR. Vo voľbách v roku 2006 bol opätovne zvolený za poslanca za stranu Smer-SD a stal sa podpredsedom NR SR.

V roku 2010 sa opäť stal poslancom za stranu Smer-SD. Od roku 2014 pôsobil vo funkcii podpredsedu NR SR. Ako poslanec pôsobil aj po voľbách v roku 2016. V minulosti bol členom Ústavnoprávneho výboru NR SR a stálej delegácie NR SR v Medziparlamentnej únii, v roku 2016 bol členom Mandátového a imunitného výboru NR SR, členom Výboru NR SR pre kultúru a médiá a členom Stálej delegácie NR SR v Medziparlamentnej únii. Číž bol tiež podpredsedom klubu Smer-SD. Od roku 2019 zastupoval Slovensko v Európskom parlamente v súčasnom volebnom období.

Počas svojej politickej kariéry absolvoval odborné stáže v Nemecku, Švajčiarsku, Veľkej Británii a Írsku. Prednášal na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského a Academii Istropolitane v Bratislave.

Prezidentka vyjadrila sústrasť pozostalým a rodine

Prezidentka SR Zuzana Čaputová po správe o úmrtí europoslanca a politika Miroslava Číža vyjadrila sústrasť pozostalým. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

„Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti so správou o úmrtí dlhoročného poslanca Národnej rady SR a Európskeho parlamentu Miroslava Číža vyjadruje úprimnú sústrasť jeho rodine, blízkym a spolupracovníkom,“ uviedol hovorca.

chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Číž