Veľký požiar v Nitre, desiatky hasičov hasili horiacu budovu, evakuovali päťdesiatku ľudí

Takmer tri desiatky hasičov zasahovali v nedeľu v skorých ranných hodinách pri požiari polyfunkčného objektu v Nitre. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová.

01.01.2023 11:54 , aktualizované: 17:02
Hasenie požiaru v Nitre Foto:
Hasenie požiaru v Nitre
debata (6)

„Hasiči boli privolaní k požiaru krátko po 1.30 h. Zasahujúci príslušníci evakuovali z objektu na voľné priestranstvo 50 osôb. Pri požiari zasahovali takmer tri desiatky profesionálnych hasičov,“ uviedla Križanová. V polyfunkčnej budove boli byty aj kancelárie. Hasiči preverujú aj možnosť, že budovu zapálila zábavná pyrotechnika. Na sociálnych sieťach sa šíri informácia, že mohlo ísť o tzv. balón či lampión šťastia – balónik, v ktorom horí oheň a teplý vzduch mu umožňuje vznášať sa a letieť.

Ako doplnila, hasičom sa požiar podarilo úplne zlikvidovať krátko po 11.00 h. „Na miesto udalosti bola vyslaná expertízna skupina na zisťovanie príčin vzniku požiarov z Požiarnotechnic­kého a expertízneho ústavu Ministerstva vnútra SR v Bratislave. Škoda bola predbežne vyčíslená na viac ako 200 000 eur,“ informovala Križanová.

Oheň, krb, palivo Čítajte viac Až 35 požiarov zo 77 na Silvestra bolo zo zábavnej pyrotechniky

V meste Nitra po požiari, ktorý v noci vypukol v časti polyfunkčného objektu Polygon, vyhlásili mimoriadnu situáciu. Informoval o tom primátor mesta Marek Hattas na sociálnej sieti.

Ako uviedol, napriek veľkému rozsahu si požiar nevyžiadal žiadne obete. „V nemocnici skončila jedna osoba. Požiar vypukol približne o pol druhej ráno, hasiči s ním bojovali viac ako štyri hodiny. Nadránom sa do pomoci obyvateľom postihnutých bytov zapojil mestský úrad (MsÚ) v Nitre,“ doplnil Hattas.

Mesto doposiaľ v koordinácii s ďalšími zložkami vykonalo viaceré kroky. „Otvorili sme obyvateľom postihnutých bytov neďalekú budovu MsÚ v Nitre, kde sme im poskytli základný servis,“ informoval primátor.

Ako doplnil, zasadol krízový štáb a na základe vyhlásenej mimoriadnej situácie mohli dotknutým osobám poskytnúť náhradné ubytovanie v zariadení na Levickej ulici. „Celkovo ide o deväť osôb. Mesto aktuálne rieši aj prípadnú materiálnu pomoc a dáva dohromady informácie, čo presne títo ľudia po materiálnej stránke potrebujú,“ uviedol primátor.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra