Prelom rokov priniesol na Slovensko rekordné teploty

Rok 2022 sa začal a končil na niektorých miestach Slovenska rekordne vysokými teplotami. Najvyššie hodnoty maximálnej dennej teploty vzduchu dosiahli 14 stupňov Celzia, prípadne aj o niečo viac. Rekordne teplo bolo miestami aj 1. januára. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

03.01.2023 09:57
Veľká Fatra Turistika Rok Nový Lysec Foto: ,
Turisti počas výstupu na vrch Lysec vo Veľkej Fatre v nedeľu 1. januára 2023.
debata (1)

V Hurbanove na Štedrý deň namerali 14 stupňov, v Bratislave na letisku 14,1 stupňa Celzia. Na Silvestra namerali v Kuchyni na letisku 14,4 stupňa Celzia. „Toto spôsobilo, že rozdiel medzi najvyššou a najnižšou hodnotou teploty vzduchu na jednotlivých meteorologických staniciach Slovenska v poslednom mesiaci roka 2022 dosiahol viac desiatok stupňov,“ uviedlo SHMÚ.

Video
Prichádza studený front, ale veľmi Slovensko neochladí

Najväčšie rozdiely boli zaznamenané na Orave, v Zamagurí a v Popradskej kotline, kde rozdiel dosiahol aj viac ako 30 stupňov Celzia. „V rámci celého Slovenska boli bežné rozdiely medzi maximálnou a minimálnou dennou teplotou vzduchu v poslednom mesiaci roka 2022 okolo 20 stupňov, v Nitre to bolo napríklad 18,8 stupňa Celzia,“ dodalo SHMÚ.

V prvých dvoch decembrových dekádach boli zaznamenávané záporné odchýlky od dlhodobého priemeru teploty vzduchu. V krajných prípadoch sa hodnoty minimálnej dennej teploty blížili k rekordným záporným hodnotám. „Napríklad v Poprade zaregistrovali 13., 14. a 19. decembra štvrtú, respektíve tretiu najnižšiu hodnotu minimálnej dennej teploty vzduchu pre uvádzané dni, aspoň od roku 1951,“ uviedol ústav.

Kanada, zima, sneh Čítajte viac Extrémny chlad až do -57, fujavice, kopy snehu: Severná Amerika zamrzne aj na juhu
1 debata chyba
Viac na túto tému: #teplé počasie