Slovensko môže byť kybernetickou slabinou Európy. Chýba vyše 19-tisíc odborníkov

Slovenské inštitúcie potrebujú obsadiť tisíce pracovných miest v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Ako v tlačovej správe informovalo Kompetenčné a certifikačné centrum kybernetickej bezpečnosti, problém sa týka aj firiem, samospráv a oblastí zdravotníctva a školstva.

03.01.2023 13:29
debata (8)

U prevádzkovateľov takzvanej základnej služby je podľa centra potrebné obsadiť odhadom asi 12 800 pracovných miest, v stredných podnikoch 2 700, vo verejnej správe ďalších 2 400 a v iných inštitúciách ako sú napríklad vysoké školy ďalších vyše 1 300. Dovedna ide o vyše 19 200 pracovných miest. Prax na Slovensku pritom čiastočne rieši tento nedostatok bezpečnostných odborníkov rekvalifikáciou alebo špecializáciou profesionálov z príbuzných odborov.

„V dohľadnej dobe sa tento bolestivý nedostatok dá riešiť vzdelávaním dospelých," uviedol generálny riaditeľ kompetenčného centra Ivan Makatura. Doplnková kvalifikácia je podľa neho ťažiskovo zameraná najmä pre IT profesionálov v oblastiach, ako je právo alebo riadenie procesov. „Dlhodobým riešením je výrazné zvýšenie akreditovaných vysokoškolských programov," doplnil.

Pozor pred poklesom investícií

Medzi kľúčové hrozby, ktorým bude Európska únia čeliť v roku 2023, patria podľa kompetenčného centra ransomvérové útoky, čiže zašifrovanie systémov a následné vydieranie, distribúcia škodlivého softvéru a kampane na báze sociálneho inžinierstva. Podľa správy Agentúry EÚ pre kybernetickú bezpečnosť ENISA potenciálny rast hrozieb ovplyvňuje rusko-ukrajinský konflikt, profesionalizáciu ekosystému kybernetického zločinu a využívanie umelej inteligencie v tejto oblasti. ENISA zároveň podľa centra varuje pred poklesom investícií do kybernetickej bezpečnosti a upozorňuje na nedostatok profesionálov v tejto oblasti. Nová smernica Európskej únie pre sieťovú a informačnú bezpečnosť NIS2, ktorá nadobudla platnosť koncom roka 2022, naliehavý nedostatok profesionálov ešte viacej podčiarkuje.

Hacker Čítajte viac Hackerský útok viedol k úniku dát viac než miliardy čínskych občanov

Kompetenčné centrum pripomína, že počínajúc rokom 2021 je povinnosťou členských štátov EÚ zriadiť národné koordinačné centrum, ktoré je súčasťou európskej siete pod kuratelou Európskeho centra odvetvových, technologických a výskumných kompetencií. V SR má štatút národného koordinačného centra podľa zákona práve Kompetenčné a certifikačné centrum kybernetickej bezpečnosti. Medzi jeho úlohy patrí aj identifikácia a riešenie profesionálnych výziev v jednotlivých odvetviach a podpora komunity kybernetickej bezpečnosti.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #kybernetická bezpečnosť