Žilinka odmieta snahu "umravniť" Lipšica cenzúrou. Ide vraj len o poriadok v komunikácii

Snaha o umlčanie kritikov alebo len zjednotenie komunikačnej stratégie prokuratúry? Generálny prokurátor Maroš Žilinka vydal príkaz, ktorý zabráni prokurátorom komunikovať s verejnosťou bez jeho vedomia a súhlasu. Nariadenie vraj nie je smerované proti špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi, s ktorým má Žilinka dlhodobý konflikt. Vlani ho za vyjadrenia dokonca disciplinárne stíhal. Rozhodnutie o cenzúre prišlo len pár dní po rozhovore s prokurátorom Ondrejom Repom, ktorý bol voči Žilinkovi kritický.

03.01.2023 18:30
debata (9)

VIDEO: Lipšic: Z Fica si ťažkú hlavu nerobím, Žilinka sa nás nikdy nezastal

Video
Lipšic: Z Fica si ťažkú hlavu nerobím, Žilinka sa nás nikdy nezastal.

Žilinka je dlhodobo nespokojný s mediálnym vystupovaním špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Voči žiadnemu inému podriadenému sa generálny prokurátor tak často neohradzuje. „Rozumiem, že niektorí ľudia potrebujú pre svoj život vyvolávanie sústavného konfliktu, považujem to však za neprijateľné a nehodné postavenia prokurátora,“ napísal Žilinka na svojom profile vlani v septembri v reakcii na rozhovor Lipšica pre denník Pravda.

Daniel Lipšic Čítajte rozhovor Lipšic pre Pravdu: Z Fica si ťažkú hlavu nerobím, Žilinka sa nás nikdy nezastal

Pobúrili ho Lipšicove slová o útokoch proti Úradu špeciálnej prokuratúry. „Nás sa vedenie Generálnej prokuratúry nezastalo nikdy. Ani vo vzťahu k týmto naozaj už bezprecedentným útokom. Beriem to na vedomie. Generálna prokuratúra proste komunikuje iné témy vrátane tých lifestylových. To je vec Generálnej prokuratúry a nebudem to komentovať. Ale potom sa svojich kolegov musím zastať ja,“ povedal vtedy v rozhovore pre Pravdu Lipšic.

Zdržanlivosť alebo disciplinárka

Len v máji pritom Najvyšší správny súd uznal, že Lipšic sa svojimi neopatrnými verejnými vystúpeniami dopustil disciplinárneho poklesku. Senát skonštatoval, že špeciálny prokurátor v júli 2021 nedodržal svojimi výrokmi od prokurátora vyžadovanú mieru zdržanlivosti pri komunikovaní živých prípadov. Ako trest mu uložil písomné pokarhanie a povinnosť uhradiť trovy konania vo výške 120 eur.

Aj keď v živom styku síce menej, ale na sociálnych sieťach je aktívny aj samotný Žilinka. Na svoj oficiálny profil, ktorý sleduje 46-tisíc ľudí, pridáva nielen vyjadrenia Generálnej prokuratúry, fotografie zo stretnutí, ale aj voľnočasové príspevky, napríklad z cyklistiky či turistiky. Podobne ako v prípade ohradenia sa proti „nepravdám“ a „vyvolávaniu konfliktu“ Žilinka na sociálnej sieti komentuje aj kritické vyjadrenia politikov, týkajúce sa jeho osoby a práce.

Maroš Žilinka Čítajte viac Žilinka karhá Lipšica. Skutočne treba útočiť za každú cenu, pýta sa

Príspevky Úradu špeciálnej prokuratúry, ktoré odoberajú len štyri tisícky ľudí, rovnako obsahujú okrem oznamov o rozhodnutiach prokuratúry v sledovaných prípadoch aj reakcie na vyjadrenie politikov, obvinených či vysvetlenia ich postupov.

Úrad tiež zverejňuje rozhovory či vyjadrenia svojich zamestnancov. Na začiatku decembra tam napríklad Lipšic kritizoval Slovenskú informačnú službu za bránenie spravodlivosti. Pár dní pred Vianocami zas prokurátor Ondrej Repa v rozhovore naznačoval, že Generálna prokuratúra je pri stíhaní politických elít na čele s predsedom opozičného Smeru Robertom Ficom príliš zhovievavá.

maroš žilinka, Jozef Kandera Čítajte viac Žilinka prehovoril o údajnej kandidatúre za prezidenta a ruskej propagande

Pár dní neskôr ale prišiel dlhšie pripravovaný krok v podobe nového príkazu Generálnej prokuratúry z 23. decembra, ktorý vstúpil do platnosti na začiatku nového roku. Netýka sa to len rozhovorov pre médiá, ale aj statusov na sociálnych sieťach. Tie budú musieť po novom už všetky podliehať kontrole Generálnej prokuratúry prostredníctvom jej hovorcov, čo sa dotez nie vždy darilo. Ako prvý o tom informoval Denník N.

Žiadna cenzúra?

Generálna prokuratúra príkaz vysvetľuje potrebou aktualizácie 16 rokov starého vnútrorezortného predpisu, ktorého cieľom bolo reagovať na legislatívne zmeny v oblasti mediálnych služieb účinné od roku 2022, ako aj nové možnosti komunikácie prostredníctvom vtedy ešte tak nepoužívaných sociálnych sietí.

Generálna prokuratúra odmieta, že by išlo o cenzúru. „Generálna prokuratúra sa dôrazne ohradzuje voči používaniu pojmu ,cenzúra’, nakoľko z textu príkazu žiadne obmedzovanie informovania ani príkazy, respektíve zákazy, pokiaľ ide o obsah informovania o činnosti prokuratúry, nevyplývajú. Príkaz upravuje spôsob informovania o činnosti prokuratúr prostredníctvom hovorcov, čo je štandardné v každom orgáne verejnej moci, pričom upravuje viaceré výnimky z tohto pravidla,“ uviedol hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Cenzúrou sa však štandardne označuje kontrola verejne prezentovaných textov či iných diel a vyjadrení. K tej v tomto prípade dochádza, keďže príkaz generálneho prokurátora nariaďuje, že informácie sa verejnosti poskytujú výhradne prostredníctvom hovorcu. Prokuratúra ale zdôrazňuje, že z príkazu nevyplýva ovplyvňovanie obsahu.

„Príkaz neobsahuje žiadne pokyny ohľadom obsahu informácií poskytovaných prostredníctvom sociálnych sietí. Definuje zodpovednosť za obsah, vecnú správnosť, vhodnosť a korektnosť takto poskytovaných informácií, ktorá je na vedúcom prokurátorovi orgánu alebo organizačnej zložky prokuratúry, ktorá účet na sociálnej sieti založila alebo vytvorila,“ dodal Skladan.

O reakciu na Žilinkov príkaz sme požiadali aj Lipšica. Jeho vyjadrenie nám však hovorcovia Generálnej prokuratúry zatiaľ nesprostredkovali.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Daniel Lipšic #Maroš Žilinka #Úrad špeciálnej prokuratúry