Vrah z Michaloviec má 18 a chytili ho v Žiline. Hamran: Máme silné dôkazy

Páchateľ surovej a zákernej vraždy 46-ročnej Eriky, ktorá sa odohrala na Nový rok v Michalovciach, je obvinený. Za surovú lúpežnú vraždu, ktorá v metropole Zemplína vyvolala vlnu strachu, mu hrozí až doživotie. Podľa policajného prezidenta Štefana Hamrana má vyšetrovateľ proti mladému, 18-ročnému podozrivému „mimoriadne dôležité a presvedčivé dôkazy,“ ktoré sú z pohľadu vyšetrovateľa absolútne jednoznačné.

04.01.2023 11:24 , aktualizované: 18:38
debata (330)
VIDEO: Policajný prezident Hamran k vražde
Video
prezident Policajného zboru SR Hamran k vražde v Michalovciach

Napriek komplikovanosti zločinu, nedostatku svedkov a nejasnosti motívu sa páchateľa podarilo zaistiť veľmi rýchlo. „Podozrivá osoba bola zadržaná. Vyšetrovateľ jej vzniesol obvinenie pre obzvlášť závažný zločin vraždy a prebiehajú ďalšie vyšetrovacie úkony,“ vyhlásil Hamran. Keďže išlo o vraždu v úmysle získať majetkový prospech, v prípade uznania viny páchateľovi hrozí trest dvadsať až dvadsaťpäť rokov väzenia, prípadne aj doživotie.

Hamran je presvedčený, že zadržaný podozrivý je skutočným páchateľom novoročnej vraždy. „S vysokou pravdepodobnosťou blížiacou sa takmer k istote môžeme povedať, že polícia zadržala osobu, ktorá sa tohto skutku s vysokou pravdepodobnosťou dopustila. Dôkazy sú natoľko silné, že vyšetrovateľ nemal najmenšie pochybnosti o tom, kto skutok spáchal. Nechcem ale v tomto čase špekulovať, aké dôkazy sa u podozrivého zadržali a akého charakteru sú tieto dôkazné materiály,“ uviedol policajný prezident.

Polícia prípadu venovala zvýšenú pozornosť. Ako totiž poznamenal aj Hamran, obyvatelia Michaloviec žili prvé dni nového roka v strachu. Polícia preto nasadila masívne sily a prostriedky a páchateľa sa vďaka tomu podarilo stotožniť, vypátrať a zadržať v priebehu 48 hodín.

Na tomto mieste páchateľ dobodal 46-ročnú Eriku.
Na tomto mieste sa stal prvý incident. Žena ako...
+9Hoci sú na ul. kpt. Nálepku byty, nik na krik...

Hamran vysmial Kotlebu

Keďže pravdepodobným páchateľom bol Róm, tragédiu sa pokúša zneužiť za šírenie neonacizmu odsúdený predseda opozičnej strany ĽS NS Marian Kotleba. Politik dlhodobo propagujúci rasizmus tvrdí, že politici zlyhali, pretože nedokázali zabezpečiť „ochranu slušných slovenských žien pred útokmi agresívnych asociálov“.

Podobne ako keď sa pred niekoľkými týždňami rozhodol variť guláš pri už vyprázdnenom stanovom mestečku pre utečencov v Kútoch, teraz zvoláva protirómske verejné stretnutie v Michalovciach. „Ukážme, že naše sestry, ženy a mamy vraždiť nedovolíme!“ vyzýva na sociálnych sieťach.

Aktivita Kotlebu však policajného prezidenta nevyrušila. „Neviem, či je to úsmevné, alebo to hovorím cez slzy, že ma právoplatný zločinec vyzýva, aby si polícia plnila svojej povinnosti. Polícia si svoje povinnosti plní. Mám skôr obavy, aby to nevyústilo do rôznych násilností zo strany prívržencov zločincov ako Kotleba, ktorý chcel ešte pár týždňov dozadu organizovať nelegálne hraničné kontroly,“ odkázal Hamran s tým, že polícia bude chrániť všetkých obyvateľov bez ohľadu na ich etnicitu.

Dušan Šanta náčelník Čítajte viac Náčelník MsP Michalovce: Vrah využil "mŕtve" mesto po Silvestri. Ľudia za oknami volanie o pomoc nepočuli

Podľa reportáže TV Markíza, v utorok policajti navštívili domácnosť podozrivého. Mal pochádzať z michalovskej osady, kde žil u svojho otčima s družkou. Otčim pre televíziu vinu poprel, tvrdil, že jeho nevlastný syn je nevinný a celú noc bol s nimi.

TV Joj sa zhovárala s ďalšími mistnymi, ktorí uviedli, že zatknutý mladík nepôsobil nebezpečne či agresívne.

Pomohla náhodná kontrola

Mladý vrah bol zatknutý na úteku, ktorého prvým cieľom mala byť Česká republika. Tam sa však už nedostal. Polícia ho pri špeciálnom zásahu zadržala vo vlaku na železničnej stanici v Žiline. Doplnil, že 18-ročný páchateľ sa počas zásahu správal pokojne a pri zatýkaní nekládol žiadny odpor. „Zákrok prebehol až mimoriadne hladko,“ poznamenal Hamran.

Počas vyšetrovania bude preto pravdepodobne stíhaný vo väzbe. „Z môjho pohľadu bola osoba zadržaná na úteku, takže dôvody na útekovú väzbu tam sú,“ uviedol Hamran. Či dozorový prokurátor návrh na väzbu podá a kedy sa o nej bude rozhodovať, zatiaľ nie je známe.

Pri pátraní po vrahovi boli okrem kriminalistov nasadení aj príslušníci poriadkovej a Železničnej polície, ako aj Národnej kriminálnej agentúry. „Hneď sme začali spolupracovať so štátnou políciou, zisťovali sme popis osoby, čo mala na sebe oblečené. Na základe toho nášho popisu začalo aj pátranie. Mali sme zmonitorovaný smer jeho úniku, ale nie každé miesto v meste je pod dohľadom kamier. Takže sa nám stratil z dohľadu,“ opísal pre Pravdu počiatky pátrania náčelník mestskej polície v Michalovciach Dušan Šanta.

Identifikovať páchateľa sa podarilo až košickým operatívcom, ktorí získali aj jeho podrobnejší popis, ktorý sa im neskôr podarilo overiť. „Popis páchateľa sme nechceli zverejniť, lebo sme mali niekoľko podozrivých osôb. Keď sa nám potvrdzovalo, že to môže byť táto osoba a mali sme ju lokalizovanú, čakalo sa na bezpečné zadržanie osoby,“ vysvetlil Hamran.

Vystopovať sa páchateľa však podarilo aj vďaka náhode a pozornosti dvoch mladých policajtov, ktorí osobu kontrolovali na košickej železničnej stanici. V tom čase však ešte netušili, že ide o páchateľa na úteku. „Osoba tam stála a oni jej chceli paradoxne pomôcť. Zistili, že je to slovenský občan, ktorý cestuje do Českej republiky a má aj platný cestovný lístok. Osoba nevykazovala žiadne znaky nejakého podozrivého správania, ktoré by hliadku primali k ďalšiemu konaniu,“ priblížil Hamran.

Bianka Urbanovská Čítajte viac Učiteľka sebaobrany radí: Ak nepomôže útek ani krik, útočte na zraniteľné miesta - oči, nos či rozkrok

Pre koľko peňazí vlastne vraždil?

Po porade s kriminalistami sa potvrdilo, že hliadka sa na košickej železničnej stanici rozprávala s osobou podozrivou z vraždy. Polícia preto zabezpečila všetky stanice po trase do Českej republiky a po príprave zásahu páchateľa zadržali priamo vo vlaku. „Nevedeli sme, či nemá pri sebe ďalšiu zbraň alebo strelnú zbraň. Vo Vrútkach sme získali informáciu o konkrétnom vozni, v ktorom sa osoba nachádzala a v Žiline už príslušníci špeciálnych síl vykonali zákrok,“ spresnil Hamran.

Odhalenie páchateľa bolo komplikované aj kvôli nejasnému motívu skutku. Ten sa síce javil ako majetkový, ale brutalita útoku tento motív zároveň čiastočne spochybňovala. „Obeť a páchateľ sa nepoznali. Ak medzi nimi nebol absolútne žiadny kontakt, veľmi ťažké je dopátrať sa k osobe páchateľa, najmä ak nepoznáme konkrétny motív,“ informoval Hamran s tým, že polícia v celom prípade preveruje aj prípadných ďalších komplicov.

Video

V médiách sa objavila aj informácia, že páchateľ ešte pred vraždou prenasledoval inú ženu, ktorá mu však unikla. Tento incident ale Hamran nechcel komentovať, keďže jeho okolnosti sú rovnako predmetom prebiehajúceho vyšetrovania. Policajný prezident odmietol priblížiť aj možné psychické problémy vraha či množstvo peňazí, ktoré svojej obeti odcudzil. Uviedol však, že podozrivý páchateľ nebol v minulosti trestne stíhaný.

Časopis Plus7dní priniesol správu, že prípad sa podarilo vyšetriť tak rýchlo vďaka brilantnej práci vyšetrovateľa, ktorý však bol „z nepochopiteľných dôvodov“ odvolaný. Prípad začal riešiť bývalý vyšetrovateľ NAKA v súčasnosti na kriminálnej polícii krajského riaditeľstva v Košiciach Ján Zalom. Keďže ten pracoval na ekonomickej kriminalite, po vykonaní prvotných úkonov bol prípad pridelený na oddelenie násilnej trestnej činnosti.

Vražda trvala len pár minút

K násilnému zabitiu 46-ročnej Michalovčanky Eriky O. došlo 1. januára po šiestej hodine ráno. Bezvládne telo bývalej zdravotnej sestry našla skoro ráno v širšom centre Michaloviec okoloidúca žena. Zločin zachytili bezpečnostné kamery.

Ku skutku došlo po tom, čo si obeť vybrala peniaze z bankomatu na Ulici Štefana Kukuru pred nemocnicou. Vrah ju zakrátko už na parkovisku na Ulici Sama Chalupku viackrát bodol do rôznych častí trupu. Ako odhalili bezpečnostné kamery, po prvom útoku sa dala na útek a hlasno kričala o pomoc. V posilvestrovských prázdnych uliciach jej volanie nikto nepočul. Páchateľ ju dobehol na Ulici kapitána Nálepku pri neďalekej lekárni a pridal niekoľko ďalších bodnutí.

Prezidentka vyjadrila sústrasť rodine

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila úprimnú sústrasť rodine bývalej zdravotnej sestry, ktorá bola v nedeľu ráno zavraždená v Michalovciach. Hlava štátu o tom informovala na sociálnej sieti.

„Je mi nesmierne ľúto, že sa nový rok začal na Slovensku touto smutnou udalosťou,“ vyhlásila. Zároveň ocenila aktivitu a komunikáciu polície, ktorá už zadržala a aj obvinila podozrivého zo spáchania daného činu. Podľa prezidentky je to veľmi dôležitá správa.

© Autorské práva vyhradené

330 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #vražda v Michalovciach