Sudca rozhodol: Mladík podozrivý z vraždy Eriky ide do väzby. Dôvody sú jasné

Obvineného Michalovčana Valentína H. (18), ktorý mal podľa prokuratúry na Nový rok zavraždiť 46-ročnú Eriku O. takmer v centre Michaloviec po zadržaní vo vlaku smerujúcom do Čiech previezli do Košíc.

05.01.2023 14:38
SR Košice vražda Michalovce prokuratúra väzba... Foto: ,
Na snímke obvineného 18-ročného V.H. predvádzajú policajti pred sudcu pre prípravné konanie Okresného súdu Košice II, vo štvrtok 5. januára 2023 v Košiciach.
debata (111)

Vo štvrtok poobede o jeho ďalšom osude rozhodoval sudca Okresného súdu v Košiciach. Obvinenému hrozí odňatie slobody na 20 až 25 rokov, alebo doživotie.

VIDEO: Záznam kamery, ktorá ukazuje vraždu Michalovčanky.

Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Košice II vyhovel návrhu prokurátora a vzal do väzby Valentína H. obvineného z obzvlášť závažného zločinu vraždy, „pretože existuje dôvodná obava, že ujde alebo sa bude skrývať, aby sa tak vyhol trestnému stíhaniu alebo trestu a bude pokračovať v trestnej činnosti. Súd nenahrádza väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka. Väzba obvineného začala plynúť momentom jeho zadržania 3. januára 2023 a vykoná sa v Ústave na výkon väzby v Košiciach.

polícia, NAKA Čítajte viac Ďalšia vražda. Tentokrát pri Dunajskej strede. Podozrivý je už zadržaný

Obvinený proti tomuto rozhodnutiu podal sťažnosť, rozhodovať o nej bude Krajský súd v Košiciach,“ uviedla hovorkyňa košických súdov Anna Pančurová.

Čo obsahoval návrh prokurátora

Skutok sa začal už o 6.30 hod. na michalovskej Ulici Sama Chalupku. „Obvinený po predchádzajúcom požití alkoholických nápojov a počas chôdze vedľa poškodenej Erike O. k nej pristúpil bližšie. Vytiahol nôž čepeľou smerom na poškodenú, ktorá začala utekať k budove správy katastra. Na tej istej ulici poškodenú na parkovisku pri uvedenej budove dobehol a v úmysle usmrtiť ju za účelom získania majetkového prospechu viackrát bodol do rôznych častí tela,“ uviedla hovorkyňa krajskej prokuratúry Jarmila Janová.

Na tomto mieste páchateľ dobodal 46-ročnú Eriku.
Na tomto mieste sa stal prvý incident. Žena ako...
+9Hoci sú na ul. kpt. Nálepku byty, nik na krik...

Aj napriek prvotnému útoku sa poškodenej podarilo utekať ďalej až po ulicu Kpt. Nálepku, kde opakovane kričala o pomoc, no obvinený ju pred lekárňou Decima opäť dobehol a znova ju viackrát nožom bodal do rôznych častí tela, až kým nespadla nevládna na zem. Vzápätí jej odcudzil mobilný telefón a peňaženku s jej obsahom. V dôsledku utrpených ťažkých zranení došlo k úmrtiu poškodenej priamo na mieste činu.

„Za podstatný dôvod tzv. útekovej väzby považuje prokurátor konanie obvineného po spáchaní skutku, keď sa snažil ujsť do Českej republiky. Nie nepodstatným dôvodom je aj hrozba vysokého trestu, v tomto prípade odňatie slobody na 20 až 25 rokov, alebo na doživotie. V súvislosti s jeho konaním po vražde je možné predpokladať, že ako reakcia na vedené trestné stíhanie voči jeho osobe pre obzvlášť závažný zločin by mohol v budúcnosti ujsť, alebo sa skrývať, aby sa trestnému stíhaniu a trestu vyhol,“ vysvetlila J. Janová.

VIDEO: Policajný šéf Hamran k vražde v Michalovciach.

Video

Pokiaľ ide o dôvody tzv. preventívnej väzby obvinený sa skutku dopustil mimoriadne brutálnym, surovým a zavrhnutiahodným spôsobom, čo umocňuje obavu z jeho nekontrolovateľného a mimoriadne agresívneho správania, najmä po požití alkoholických nápojov. „Je nezamestnaný, bez akéhokoľvek príjmu, nevlastní žiaden majetok, reálne teda existuje dôvodná obava, že páchaním trestnej činnosti by si aj v budúcnosti zabezpečoval finančné prostriedky pre svoje živobytie. Z doposiaľ vykonaného vyšetrovania tiež vyplýva indícia, že pred zavraždením poškodenej mal prenasledovať inú ženu, ktorej sa pred jeho potenciálnym konaním podarilo ukryť,“ dodala na záver hovorkyňa.

© Autorské práva vyhradené

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #vražda