Poslanec Čekovský: Agresívnu komunikáciu sa nám nepodarilo zastaviť, OĽaNO si musí vybrať

V hnutí OĽaNO je v posledných týždňoch opäť rušno. Stolička sa trasie aj pod samotným lídrom Igorom Matovičom. Potom, čo odišiel z vedenia rezortu financií, popustil uzdu svojej fantázie a na paškál si vzal LGBTI+ skupinu, ktorú urážal.

07.01.2023 12:00
Kristián Čekovský, Ján Budaj, OĽaNO, platforma Foto: ,
Na snímke poslanec NR SR Kristián Čekovský.
debata (54)

Výhrady voči jeho komunikácii mali aj nespokojní poslanci v Občiansko-demokratickej platforme, ktorá koncom roka opustila klub OĽaNO. Podľa Kristiána Čekovského si musí hnutie vybrať, akou cestou pôjde.

Video
Dzurinda sa vracia do politiky. V akej pozícii?

Ako vnímate výroky Igora Matoviča na adresu LGBTI+ skupiny?

Podobné výroky som kritizoval už v minulosti. Politici by nemali vzbudzovať vášne, či zbierať politické body na úkor menšín. Zvlášť v prípade LGBTI+ ľudí. Vražda na Zámockej ulici musí byť výstrahou pred používaním nenávistného jazyka. Igor Matovič stupňovaním svojich výrokov na adresu LGBTI+ ľudí prekračuje hranicu slušnej komunikácie a vyčleňuje sa z tábora demokratických politikov.

Igor Matovič Čítajte viac Politológ: Matovič s kampaňou nikdy neskončil. Ak bude dostatok pokryteckých „hegerov“, OĽaNO sa tak skoro nerozpadne

Vnímali ste, či už kvôli tejto téme alebo ďalším, už predtým rozkol v OĽaNO? Aj premiér Heger sa ohradil voči výrokom Matoviča.

Spôsob komunikácie kritizovala naša platforma dlhodobo. Žiadali sme zastaviť agresívnu komunikáciu demokratov, aby voči sebe nezvyšovali nedôveru. Nestalo sa a aj preto sme napokon opustili poslanecký klub OĽANO. Nakoľko už nie som členom poslaneckého klubu OĽANO, k ďalším vnútorným veciam hnutia sa neviem vyjadriť. Stanovisko, v ktorom sa premiér Heger ohradil voči útokom na menšiny, však považujem za správne. Eduard Heger dlhodobo odsudzuje nenávistný jazyk a presadzuje politiku spájania, nie rozdeľovania. V tomto sa s ním plne stotožňujem.

Čo sa týka vašej platformy, rokujete aktuálne s ďalšími menami, ktoré by sa s vami spojili?

Občiansko-demokratická platforma už mesiace volá po spájaní demokratov. S blížiacimi sa voľbami je naša výzva o to naliehavejšia. Tak, ako sme avizovali ešte pred Vianocami – čoskoro zorganizujeme okrúhly stôl demokratických strán a osobností verejného života, ktorého cieľom bude hľadanie spolupráce. O detailoch budeme informovať v najbližších dňoch.

koaličná zmluva, podpis, Bratislavský hrad, Boris Kollár, Igor Matovič, Richard Sulík, Veronika Remišová Čítajte viac Najväčšie vládne spory: Matovič aj Sulík sa postavili na zadné, ranu utrpeli všetci. Boj medzi lídrami sa presúva do pléna

Plánujete byť súčasťou tzv. demokratického bloku?

Spájanie demokratov považujeme za nutnosť. Hovoríme to už od minuloročného leta, keď po odchode SaS z koalície vznikla menšinová vláda. Rozkol medzi demokratickými politikmi nakoniec vyústil do vyslovenia nedôvery vláde. Cesta spájania je jediná možnosť, ako zodpovedne pristúpiť k blížiacim sa voľbám a neriskovať návrat korupčníkov či extrémistov.

O spájaní hovoril aj premiér Heger. Je možné, že by sa OĽaNO kvôli nesúrodým názorom na to rozdelilo?

Vítame, že k vízii spájania demokratov sa pripojil aj premiér Heger. Hnutie a jeho poslanecký klub si teraz musia vybrať, akou cestou sa chcú vydať.

Rokujete o prípadnej spolupráci s premiérom Hegerom?

S kým presne rokujeme zatiaľ konkretizovať nebudem. Informácie o okrúhlom stole demokratov zverejníme už čoskoro.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Kristián Čekovský