Fico opäť hovorí o zmarení referenda. Podľa prezidentky však stačilo správne napísať otázku

Predseda opozičného Smeru a expremiér Robert Fico dlhodobo vyčíta prezidentke SR Zuzane Čaputovej zmarené referendum týkajúce sa predčasných volieb. Podľa hlavy štátu však stačilo napísať otázku tak, aby bola v súlade s Ústavou SR.

08.01.2023 18:04
referendum smer fico Foto: ,
Predseda Smeru Robert Fico (uprostred) spolu s členmi strany oznamuje zber podpisov pod referendum, 10. júna 2022.
debata (89)

Fico aj počas nedeľnej diskusnej relácie skonštatoval, že volebné obdobie Národnej rady (NR) SR sa skracovalo v minulosti bežne, no problém je to až od momentu, kedy sa prezidentka obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR pre referendovú otázku Smeru. Hlave štátu vyčítal aj aktuálny termín, na ktorý vyhlásila referendum o zmene ústavy. Dlhodobo namieta, že nenechala priestor na kampaň.

Referendum / Robert Fico / Čítajte viac Referendum už o dva týždne. Má vôbec šancu na úspech a koľko bude daňových poplatníkov stáť?

Prezidentka reagovala, že Fico sa obáva neúspešnosti referenda. „Namiesto toho, aby tomu chlapsky čelil, slabošsky útočí. Znova mu teda pripomínam, že stačilo napísať otázku, ktorá by bola v súlade s ústavou a ktorú by ústavný súd nemal dôvod spochybniť. Tento fakt by mal konečne akceptovať,“ uviedla hlava štátu v reakcii, ktorú poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

VIDEO: Fico: Som skeptický, že poslanci zmenia ústavu.
Video

Referendum sa bude konať v sobotu 21. januára. Ľudia sa budú môcť vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením NR SR. Má to zabezpečiť zmena ústavy. Referendum inicioval Smer s ďalšími opozičnými stranami.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #referendum #Zuzana Čaputová #referendum o predčasných voľbách