Lekárska komora má výhrady k mnohým bodom memoranda medzi vládou a odborármi

Slovenská lekárska komora (SLK) má vážne výhrady k mnohým bodom memoranda medzi vládou a Lekárskym odborovým združením (LOZ). Ide napríklad o ďalšie vzdelávanie lekárov či rezidentské štúdium. Vyplýva to z jej vyjadrenia pre TASR.

10.01.2023 10:04
debata (1)

„K mnohým bodom z memoranda, napríklad týkajúcim sa ďalšieho vzdelávania lekárov a rezidentského štúdia, ktoré spadajú do zákonných kompetencií SLK a iných zdravotníckych organizácií a vzdelávacích inštitúcií, nie LOZ-u, máme vážne výhrady, ktoré sme už kompetentným prezentovali,“ spresnila.

Ďalšie legislatívne zmeny je podľa SLK nevyhnutné realizovať po diskusii kompetentných orgánov a ich predstaviteľov. Upozornila, že ich nemožno šiť horúcou ihlou. V tejto súvislosti poukázala napríklad na vlaňajšiu zmenu predpisovania liekov, ktorá spôsobila medzi odbornou verejnosťou a pacientmi „chaos“.

SLK pripomenula, že akciu hromadných výpovedí lekárov opakovane z vlastnej iniciatívy podporila. Je jej však ľúto, že s nimi vedenie LOZ nekomunikovalo. „Na záver, pri uviaznutí rokovaní, dokonca odmietlo aj našu ponuku na pomoc formou mediátora medzi LOZ a vládou SR,“ dodala. Dohodu o mzdách nemocničných lekárov SLK privítala s úľavou, pretože podľa nej odvrátila hrozbu odchodu lekárov z nemocníc a ďalšieho domino efektu v systéme.

Hromadné výpovede pre nespokojnosť so situáciou v zdravotníctve podalo vlani vyše 2100 lekárov. Lekárski odborári trvali na splnení ôsmich požiadaviek, problém pri dosiahnutí dohody bol najmä v otázke platov. Vláda a odborári sa napokon na konci novembra niekoľko dní pred vypršaním výpovedných lehôt dohodli a uzavreli memorandum.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská lekárska komora #Lekárske odborové združenie #výpovede lekárov