Húfnice, vrtuľníky, transportéry aj S-300. Aký je slovenský účet za vojenské dary pre Ukrajinu?

Rok 2022 v Ozbrojených silách Slovenskej republiky do veľkej miery poznačila vojna na Ukrajine, pričom tejto dynamike sa nedalo vyhnúť. Armáda sa výrazne venovala pomoci vojnou stíhanej Ukrajine, v ktorej sa Slovensko zaradilo medzi popredné krajiny.

10.01.2023 14:33
nad zelensky Foto:
Minister obrany Jaroslav Naď si 9. decembra 2022 v Kyjeve prevzal z rúk prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského Rád Jaroslava Múdreho II. stupňa.
debata (334)

K východnému susedovi smerovali zbrane v hodnote takmer 170 miliónov eur – systém protivzdušnej obrany S-300, húfnice Zuzana 2, desiatky obrnených transportérov, vrtuľníky a pomoc môže pokračovať aj poskytnutím starých stíhačiek MiG-29. Slovensko však na revanš získalo aj nové zbraňové systémy a v tomto roku navyše začnú prichádzať prvé zo stoviek nových obrnených transportérov.

„Naša pomoc bola primeraná našim možnostiam. Patríme medzi krajiny, ktoré najviac Ukrajine pomáhajú, ale časť tejto pomoci je na komerčnej báze alebo z iných zdrojov ako od EÚ či ďalších krajín. Túto pomoc preto vnímam pozitívne,“ povedal pre Pravdu generál vo výslužbe a bývalý najvyššie postavený Slovák v štruktúrach NATO Pavel Macko.

V tejto súvislosti vyzdvihol najmä systém protivzdušnej obrany S-300. „Otvoril bránu ostatným krajinám pre darovanie ďalších sofistikovaných systémov. Môžeme byť na to hrdí,“ zdôraznil.

„Bol to veľmi náročný rok, napriek tomu si dovolím povedať, že to bol jeden z najúspešnejších rokov pre rezort obrany vôbec od vzniku Slovenskej republiky,“ zhodnotil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). „Ako reakciu na vojnu na Ukrajine dlhodobo plníme obrovské množstvo úloh. Tých, o ktorých sa vo všeobecnosti vie od začiatku, aj tých, o ktorých hovoríme postupne. A tie úlohy plníme excelentne,“ doplnil ho náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko.

VIDEO: Ukrajina 1. októbra 2022 požiadala o vstup do NATO

Video

Pre ozbrojené sily bola určujúca najmä imperiálna snaha Ruska o dobytie alebo aspoň zničenie Ukrajiny. „Ukrajinci majú v sebe výnimočné odhodlanie vrátiť do svojej krajiny pokoj a zmier. My im v tom budeme aj naďalej pomáhať materiálne, humanitárne aj vojensky, pretože podpora práva na obranu zvrchovanej a slobodnej Ukrajiny je vyjadrením hodnôt medzinárodného spoločenstva, ktorého sme súčasťou,“ deklaroval opakovane Naď.

„Všetky hlavné úlohy pre ozbrojené sily, nielen slovenské, ale aj v celej Európe, určoval masívny konflikt Ruska proti susednej Ukrajine. Je to niečo, čo zásadne zmenilo bezpečnostnú paradigmu v Európe aj vo svete. Muselo sa to prejaviť aj v krokoch ozbrojených síl, kde budovanie spôsobilostí a kapacít trvá celé roky. Aj keby ten konflikt skončil po týždni, bolo jasné, že bezpečnostné pomery v našom najbližšom okolí sa zásadne zmenili. Ten dosah bude dlhodobý a éra uvoľňovania medzinárodného napätia a odzbrojovania sa skončila,“ upozornil generál vo výslužbe a bývalý najvyššie postavený Slovák v štruktúrach NATO Pavel Macko.

Technika v službách Ozbrojených síl SR

Vojenská technika v službách Ozbrojených síl SR a ukrajinskej armády

Fotogaléria
Leopard 2A4 v používaní Holandska....
Vo výzbroji slovenskej armády Leopardy doplnia...
+8Bojové vozidlo pechoty BVP-1 je obojživelné...

Zmena bezpečnostných pomerov sa preto podľa Macka plne odzrkadlí aj v primárnej starostlivosti štátu – v zaistení jeho elementárnej bezpečnosti a existencie. To sa preto muselo a aj naďalej bude prejavovať v opatreniach na udržiavanie obranyschopnosti krajiny. Tieto opatrenia sa vo veľkej miere prejavili najmä v dodávkach zbraní Ukrajine, ako aj v nových projektoch modernizácie slovenskej armády.

Za pravdu mu dáva aj ministerstvo obrany. „Žiaľ, vojna na Ukrajine jednoznačne potvrdzuje nutnosť dobre pripravených a vybavených Ozbrojených síl SR. Práve minulý rok bol historický v budovaní pozemných síl. No bol aj najvýznamnejším v oblasti spolupráce spojencov NATO,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Volodymyr Zelenskyj, Vladimir Putin Čítajte viac Absurdná Putinova propaganda. Treba denacifikovať Ukrajinu či skôr Rusko?

Namiesto USA až šesť krajín

Ešte pred ruskou inváziou na Ukrajinu poznačila začiatok roka na Slovensku búrlivá diskusia o vojenskej zmluve s USA. Po štvorročných rokovaniach vytvorila dohoda o spolupráci právny rámec a podmienky prítomnosti príslušníkov amerických ozbrojených síl na Slovensku. Defence Cooperation Agreement (DCA) umožní USA najmä využívanie vojenských letísk Malacky-Kuchyňa a Sliač, ale prípadne aj iných dohodnutých zariadení a priestorov.

Kritici tvrdili, že Slovensko túto zmluvu nepotrebuje a jej jediným účelom je priblížiť vojenské sily USA k ruskej hranici. Obranná dohoda vraj odovzdáva slovenské letiská i vzdušný priestor cudzím ozbrojeným silám. Napokon ju však 12. januára vláda schválila a 10. februára ju schválila aj Národná rada a definitívne ratifikovala prezidentka Zuzana Čaputová. „Nevystrašili nás a neuhli sme. Chcem ubezpečiť všetkých ľudí, že dohoda nepredstavuje koniec slovenskej suverenity. Práve naopak,“ zdôraznil predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) na tlačovej konferencii po hlasovaní o zmluve.

VIDEO: „Na Sliači nebude ani základňa USA, ani ufónov, povedal Naď“

Video

Všetko však zmenila vojna na Ukrajine, ktorá na Slovensko nepriviedla len amerických vojakov, ale najmä európskych spojencov. Do jednotky predsunutej prítomnosti (eFP – enhanced Forward Presence) na Sliači, aké vznikajú aj v Rumunsku, Bulharsku a Maďarsku, prišli stovky vojakov z Nemecka, Česka, USA, ale aj z Holandska, zo Slovinska a z Poľska.

Mnohonárodné bojové skupiny eFP, ktoré boli zriadené po ruskom napadnutí Ukrajiny v roku 2014, sa etablujú pozdĺž celého východného krídla NATO a už niekoľko rokov fungujú aj v Poľsku, Litve, Lotyšsku a Estónsku. Súčasťou eFP v Lotyšsku sú od roku 2018 aj slovenskí delostrelci spolu s technikou – modernými samohybnými kanónovými húfnicami Zuzana 2, pričom za ten čas sa tam vystriedalo už 908 príslušníkov.

Zištné aj nezištné

VIDEO: Prevoz systému S-300 na Ukrajinu

Video

Slovensko Ukrajine od februárovej invázie okrem desiatok kamiónov s humanitárnou pomocou pomohlo aj poskytnutím odmínovacieho systému Božena, piatich vrtuľníkov (4× Mi-17 a 1× Mi-2), muníciou do systému Grad, leteckým palivom, benzínom, ručnými zbraňami a ďalším materiálom.

Podobne veľa emócií ako zmluva s USA však vzbudilo až darovanie starého sovietskeho systému protivzdušnej obrany S-300. Namiesto neho Slovensko získalo dočasnú ochranu v podobe štyroch batérií moderného a vysokoúčinného systému protivzdušnej obrany Patriot (dve nemecké, jedna holandská, ktorá v októbri 2022 odišla, a jedna americká v Kuchyni) či radarových systémov Sentinel.

VIDEO: Systém Patriot

Video

O dodaní Patriotov, ktoré dokážu zostreliť lietadlá, vrtuľníky a riadené strely až do výšky 20 kilometrov, rokoval v decembri aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj priamo vo Washingtone so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom.

Veľká časť pomoci Ukrajine bola aj pre Slovensko výhodná. Spočívala totiž aj v čiastočne „zištných“ daroch alebo, ako takúto pomoc nazývajú Nemci, „ringtausch“ programe. Slovensko sa najprv s Ukrajinou dohodlo na komerčnej dodávke ôsmich samohybných húfnic Zuzana 2 od štátnej spoločnosti Konštrukta Defence.

Tie už boli na Ukrajinu aj dodané, hodnotu kontraktu však ministerstvo tají. Týchto osem húfnic Zuzana 2 bolo súčasťou poslednej časti dodávky pôvodne určenej pre slovenské ozbrojené sily, pričom štát v roku 2018 na výrobu 25 kusov vyčlenil 175 miliónov eur. Rezort obrany vysvetľuje, že o utajenie hodnoty kontraktu požiadala ukrajinská strana. „Môžeme však potvrdiť, že to bola štandardná cena vyše 50 miliónov eur,“ priblížila Kakaščíková.

Húfnica Zuzana 2 Čítajte viac Aj slovenskú Zuzanu už Kyjev zaradil do svojho vojnového zoznamu "svätcov"

Neskôr, v októbri, sa navyše dohodlo, že Koštrukta Defence vyrobí pre Ukrajinu brániacu sa proti vojenskej agresii Ruskej federácie ďalších 16 kusov samohybných kanónových húfnic Zuzana 2. Výrobu novej techniky sa rozhodli spoločne financovať Dánsko, Nemecko a Nórsko, ktoré na tento účel vyčlenili 92 miliónov eur.

tank Leopard 2A4 Čítajte viac Odmena za pomoc Ukrajine: Naď sa teší z nových nemeckých tankov za 100 miliónov eur

V rámci „ringtausch“ programu tiež Nemecko vynahradilo Slovensku odovzdanie 30 starých bojových vozidiel pechoty BVP-1 vyrobených na sovietskej licencii. Za ne Slovensko získa 15 moderných bojových tankov Leopard 2A4 po komplexnej generálnej oprave. Prvý z nich už minister Naď v polovici decembra predstavil aj verejnosti. Tento systém Nemecko využilo napríklad aj v spolupráci s Českom, so Slovinskom a s Gréckom.

K starým sovietskym tankom pribudne 15...
K starým sovietskym tankom pribudne 15...
+4K starým sovietskym tankom pribudne 15...

Napokon Slovensko Ukrajine pomáha aj opravami jej poškodenej techniky. V Moldave nad Bodvou sa v závode štátnej Konštrukty Defence majú opravovať desiatky kusov obrnených vozidiel BRDM-2. V polovici decembra navyše spustili aj prevádzku na opravu ukrajinskej vojenskej techniky v priestoroch vojenského útvaru ozbrojených síl v Michalovciach. Pôsobí tam šesť nemeckých technikov, ktorí opravujú techniku západného pôvodu, konkrétne napríklad húfnice a protilietadlové systémy. Financovanie opráv zabezpečuje nemecká strana, pričom Slovensko poskytuje len priestory, elektrinu a vodu.

Germany Russia Ukraine War Čítajte viac Nemeckí vojenskí mechanici sú už v Michalovciach. Aké zbrane pre Ukrajinu budú opravovať?

© Autorské práva vyhradené

334 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Jaroslav Naď #S-300 #vojna na Ukrajine #obrnené transportéry #vrtuľník MI-17 #Pavel Macko #húfnica Zuzana #Leopard 2