Raši kritizuje vládu za zlý manažment pandémie, poukazuje na odvrátiteľné úmrtia

Mimoparlamentný Hlas kritizuje vládu za zlý manažment zdravotnej starostlivosti počas pandémie ochorenia COVID-19. Podpredseda strany Richard Raši poukazuje na nárast počtu úmrtí, okrem covidových obetí, na začiatku pandémie o takmer 5400 oproti priemeru predchádzajúcich rokov. "Mnohé z nich boli odvrátiteľné úmrtia na iné ochorenia," uviedol.

10.01.2023 15:31
debata (2)

Raši pripomenul výsledky nedávnej štúdie, ktorá ukázala, že ak by Slovensko pri pandémii postupovalo ako najlepšie krajiny EÚ, mohlo byť potenciálne zachránených až 21 308 ľudských životov. Štúdia sa však podľa neho orientuje primárne na obete pandémie, teda na úmrtia s covidom či na covid. „Pritom za prvý rok zlého manažovania zdravotnej starostlivosti tejto vlády stúpol počet úmrtí, mimo covidových obetí, o neuveriteľných 5399 v porovnaní s priemerom z predchádzajúcich rokov,“ upozornil.

Mnohé z týchto úmrtí boli podľa Rašiho odvrátiteľné. „Upozorňovali sme, že o život prišli zbytočne ľudia, ktorým sa pre zle vedený boj s pandémiou, zlý manažment ambulantnej a lôžkovej zdravotnej starostlivosti zo strany štátu nedostalo včas riadnej diagnostiky a liečby aj na ochorenia nesúvisiace s covidom,“ podotkol.

Raši poukazuje na údaje zdravotných poisťovní, ktoré porovnávali posledné kvartály rokov 2019 a 2020. „Počet preventívnych prehliadok poklesol o tretinu. Zároveň iba za jeden kvartál klesol počet diagnostických vyšetrení o viac ako pol milióna,“ zdôraznil.

Upozornil tiež, že RTG vyšetrenia klesli o takmer 27 percent, kolonoskopie o 18 percent a mamografie o 17 percent. „Zdôrazňujeme, že sú to všetko vyšetrenia, ktoré neboli v žiadnej kolízii s liečbou covidu a ich pokles súvisí so zlým manažovaním zdravotnej starostlivosti zo strany štátu počas pandémie,“ skonštatoval. Pokles preventívnych prehliadok mal podľa Rašiho priamy dosah na zvýšený počet nezachytených onkologických ochorení.

Hlas zároveň upozornil, že teraz v postcovidovom období je potrebné výrazne podporiť aj ambulantný sektor, prevenciu a skríning. „Štát musí investovať do preventívnych prehliadok, musí robiť osvetu a kampane, aby ľudia na preventívky mohli chodiť častejšie, a musí sa posilniť aj počas covidu redukovaná diagnostika,“ spresnila strana.

Manažment pandémie ochorenia COVID-19 preverí v reakcii na štúdiu aj Generálna prokuratúra SR. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že sa preto k obsahu štúdie nemôže vyjadrovať. Upozornilo, že viacerí odborníci majú vážne výhrady napríklad k použitej metodike.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #richard raši #koronavírus #Covid-19