Ukrajinec si za vraždu spolužiačky odsedí 14 a pol roka

Študent Volodymyr M. dostal za vlaňajšiu vraždu ukrajinskej spolužiačky v bratislavskom internáte Mladá Garda 14,5-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Okrem iného musí absolvovať aj ochranné psychiatrické liečenie ústavnou formou. V stredu o tom rozhodol senát Okresného súdu Bratislava III. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

11.01.2023 09:52 , aktualizované: 11:45
Volodymyr Moiseienko vražda ukrajinky Foto: ,
Volodymyr M. na súdnom pojednávaní za vraždu Ukrajinky na Mladej garde 11. januára 2023 v Bratislave.
debata (18)

Súd prihliadol na veľkú prevahu poľahčujúcich okolností, medzi inými i na psychické ochorenie páchateľa. Aj v dôsledku toho bola horná hranica trestnej sadzby znížená o tretinu. Podľa súdu bolo jednoznačne preukázané, že skutok bol spáchaný v stave zmenšenej príčetnosti. Volodymyr M. dostal aj trojročný ochranný dohľad a povinnosť nahradiť škodu. Trest si má odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia.

Prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry ozrejmil, že obžalovaný sám oznámil spáchanie žalovaného skutku a podieľal sa na jeho objasnení. Podotkol, že spáchaný skutok bol nevyprovokovaný. „Prokuratúra je spokojná s rozhodnutím súdu. Bola uznaná vina, tak ako navrhovala krajská prokuratúra, bol uložený trest v plnom rozsahu, tak ako sme navrhovali,“ povedal prokurátor.

Obhajoba tvrdila, že Volodymyr M. nebol v čase spáchania skutku psychicky v poriadku, keďže trpí viacerými chorobami. Žiadala mimoriadne zníženie trestu. Na stredajšom pojednávaní Volodymyr M. priznal svoju vinu. „Je mi to strašne ľúto,“ povedal.

Obhajca Ivan Syrový zdôraznil, že prípad ešte nie je právoplatne skončený, a preto musí byť vo svojich vyjadreniach zdržanlivý. „Poradíme sa s klientom a podľa jeho a nášho uváženia zvážime ďalší postup,“ podotkol.

Vysokoškolskú študentku našli bez známok života v priestoroch bratislavského internátu 3. júna 2022. O deň skôr ju mal usmrtiť vtedy 21-ročný Volodymyr M. K spáchaniu skutku sa priznal aj v prípravnom konaní. Motívom vraždy mala byť frustrácia z neúspešnej skúšky, z čoho vinil poškodenú.

Polícia / Ukrajinec / Čítajte viac Z vraždy študentky na bratislavskom internáte obvinili mladého Ukrajinca
18 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #internát #Mladá garda