V Tatrách spadla ďalšia lavína, v stredu už tretia

Pri výstupe na lyžiach v Západných Tatrách odtrhli v stredu dvaja Slováci doskovú lavínu. Jeden z mužov bol bez zranení, druhý mal poranené rameno. Horská záchranná služba o tom informuje na svojej webovej stránke. Ide už o tretiu lavínu počas stredajšieho dňa, prvé dve hlásili horskí záchranári v Nízkych Tatrách.

11.01.2023 16:52 , aktualizované: 17:24
debata

Lavína v Západných Tatrách spadla v Madajovom žľabe. Obaja Slováci si po jej odtrhnutí aktivovali lavínový batoh a zostali tak na jej povrchu. V okamihu pádu lavíny sa v lokalite nachádzala horská skupina príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia, ktorá mužom prišla na pomoc.

Ako priblížil hovorca Síl pre špeciálne operácie Mário Pažický, vojaci boli pri dvojici strhnutých skialpinistov do piatich minút. Pád približne 150 metrov dlhej lavíny spozorovali počas špecifického výcviku vo vysokohorskom teréne.

Postihnutým pomohli z bezprostrednej lavínovej zóny do bezpečia a privolali horských záchranárov. Skialpinistom poskytli prvú pomoc, ošetrili vykĺbené rameno, zateplili ich a vytýčili pristávaciu plochu. „Operácia bola úspešná aj vďaka zodpovednosti skialpinistov. Tí mali so sebou lavínové batohy a včas ich aktivovali,“ zhodnotil Pažický.

Horskí záchranári spoločne s posádkou leteckých záchranárov po prílete do lokality pripravili zraneného na transport. Pacienta naložili na palubu vrtuľníka a letecky transportovali do nemocničného zariadenia.

Horská záchranná služba informuje, že v Tatrách prevláda zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Hlavným lavínovým problémom je nový sneh, ktorý nie je dostatočne zviazaný s tvrdou podkladovou vrstvou starého snehu. Dve lavíny spadli v stredu aj v Nízkych Tatrách, strhli dvoch lyžiarov. Jeden z nich vyviazol so zraneniami, druhý bez zranení.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #lavínové nebezpečenstvo