Obedáre do škôl nepatria. Zdražovanie v školských jedálňach trápi rodičov aj kuchárov

Namiesto čerstvej zeleniny mrazená, namiesto hovädzieho mäsa bravčové a namiesto lososa filé. Zdražovanie neobišlo ani školské jedálne, ktoré majú problém za dnešné ceny potravín, ako aj energií, výhodne navariť.

13.01.2023 06:00
deti obedy školská jedáleň Foto: ,
Ilustračná fotografia.
debata (201)

Miesto toho musia každodenne hľadať alternatívne možnosti. „Ani keď granadír navarím, tak sa mi nepodarí ušetriť,“ hovorí Zuzana Horčičiaková, vedúca jedálne na Základnej škole v bratislavskej Ružovej doline.

„Je to pomerne vysoké zvýšenie. Teraz platím mesačne 46 eur, a predtým to bolo 31 eur,“ priblížila Monika z Nitry, ktorá má školáka na prvom stupni. Ani prídavok na dieťa, ktorý sa od januára tohto roka zvýšil z 30 na 60 eur, podľa nej nepokryje náklady spojené so školou. „Okrem stravy išiel hore aj školský klub. Predtým som platila 15 eur, a teraz 20 eur. A to ma dokopy stojí viac ako celý prídavok,“ dodala.

Zvyšovanie školských poplatkov sa netýka len obedov. Rastie aj školné či poplatok do Združenia rodičov a priateľov školy (ZRPŠ). „Je pravdou, že šalátov máme menej a ovocie si len tak nemôžeme dovoliť kupovať. Musíme šetriť a nahrádzať. Slovenské hovädzie je pre nás strašne drahé, a tak kupujeme napríklad španielske,“ približuje Horčičiaková a prstom pritom ukazuje na akciové letáky pre školské jedálne. Rozdiel v cene na kilo mäsa je zhruba 20 percent.

VIDEO: Ako reagovali rodičia na obedy zadarmo v 2019? Čo doplácal rodič?
Video
Protest uciteľov / Školstvo / Čítajte viac Rok v školstve. Platy učiteľov môžu v skutočnosti klesnúť, nie sa zvýšiť

Riešenie? Dotácie aj referendum

Zdražovanie sa dotkne materských, základných a rovnako aj stredných a vysokých škôl. Vyššie stravné bude obsahovať aj náklady za réžiu stanovené zriaďovateľmi škôl a škôlok. Réžia, teda poplatok za prevádzku kuchyne či za čistiace prostriedky sa pohybuje rôzne, niekde je 5 eur niekde zase 15 eur. „Keď sme mali bezmäsité jedlo, varila sa hutnejšia polievka s mäsom. Teraz to nejde. Ak nemáme ovocie, tak sme v rámci mliečneho programu objednávali jogurty,“ spresnila Horčičiaková. Mliečny program je však dostupný len pre deti z prvého stupňa.

Špagety si len tak neohrejú

Na sociálnej sieti v skupine Zavretá škola rodičia viacerých detí zvažujú, či nezačnú posielať deti do tried s obedármi. Deti si však nemôžu do školy nosiť vlastnú stravu, tak, že by im to v jedálni zohrievali. To môžu mať len deti, ktoré majú diéty a pre ne však musia mať zvlášť chladničku, kuchynský riad, zvlášť sa im to nakladá a to dieťa musí doniesť papier, že diétu potvrdil lekár.

„Neviem kde by ich zjedlo. Rodičia detí, ktoré sú v škôlke a na prvom stupni sú v nevýhode a musia deťom zaplatiť obedy. Nemôžu byť celý deň hladné,“ zamýšľa sa Horčičiaková. Podobne fungujú aj materské školy. „Ak má celiakiu a s rodičom sa dohodneme, že je pre nich lepšie, že si donesú vlastnú stravu, tak to vieme ohriať. Ale pri viacerých deťoch je to komplikovaný proces,“ ozrejmila Zuzana Lepková, vedúca jedálne Materskej školy v Starej Turej. Zdôraznila, že si tento proces pri viacerých deťoch nevie predstaviť.

Práca v školskej jedálni sa začína po šiestej hodine ráno a nie je žiadnym tabu, že platy v školstve sú mizerné – vôbec v jedálni. Ráno dovezú pekárenské výrobky či čerstvé mäso, ktoré treba prebrať, očistiť, nakrájať. Na škole v Ružovej doline varia viac ako 600 obedov denne. Na ten stredajší druhý chod spotrebovali 49 kíl mäsa a 153 kíl zemiakov.

„Už neobjednávame sterilizovaný hrášok, ale len mrazený. Vyjde nás to finančne lepšie, podobne je to pri karfiole,“ ozrejmila. V stredu bez kyslých uhoriek navarili za 1 130 eur, čo je o 300 eur viac, ako majú denný limit. Kým jeden deň sa kuchyňa zadlží, ďalšie dni to musia kompenzovať.

Virus Outbreak Czech Republic Čítajte viac Kto bude učiť? Školy hľadali rekordný počet učiteľov

Nateraz sa ministerstvo školstva zaviazalo pomôcť školám tak, že nebudú znášať zvýšené náklady na energie. Podľa rezortu chcú dať školám finančné prostriedky, tak aby boli na úrovni nákladov roku 2022. Toto opatrenie by malo čiastočne ovplyvniť aj cenu jedál.

Šéf Smeru Robert Fico prišiel na jednoduché riešenie zdražovania obedov v školách, ale aj energií. Podľa neho je to výsledkom práce súčasnej vlády a vyzýva ľudí na účasť v referende. „Len preto, že to bolo opatrenie Smeru, títo barani školské obedy opäť spoplatnili,“ povedal Fico. Len tzv. obedy zadarmo tiež musel niekto zaplatiť a školám pridávali zbytočnú administratív­nu záťaž.

Mestá nemajú na výber

Ministerstvo školstva ešte na jeseň schválilo vyššie poplatky za obedy. Sľubovalo si tým, že deti budú jesť kvalitnejšie. „My sme tie pásma jednoducho museli zdvihnúť,“ povedal dočasne poverený minister školstva Ján Horecký. Kým doteraz školy boli rozdelené do troch finančných pásiem, po novom ich bude päť. Finančné pásma predstavujú náklady na nákup potravín na jedno jedlo rozdelené podľa vekových kategórií stravníkov.

O tom, do ktorého pásma bude jedáleň patriť, však nerozhodujú školy, ale mestské zastupiteľstvá. Zastupiteľstvo má možnosť zaradiť školu aj do lacnejšieho pásma, no tým by vytvorilo tlak na kuchyne, ktoré by opäť nemali dostatok financií na to, aby varili kvalitne. Medzi jednotlivými pásmami sú totiž denné rozdiely v desiatkach centov, čo sa mesačne dokáže vyšplhať aj na desiatky eur. „Veľmi ťažko by sme dodržiavali výživové hodnoty. Pre nás je výhodnejšie byť v tom vyššom pásme, aby sme mohli kupovať slovenské výrobky,“ skonštatovala Horčičiaková. Školské jedálne majú čas prispôsobiť sa zmenám do 1. marca.

Mária z Nitry vychováva dve deti. Zvýšenie stravného očakávala vzhľadom na vyššie ceny potravín. „Možno som čakala menší nárast. Keď som si to však prerátala na počet dní, myslím, že je to adekvátne,“ zhodnotila. Verí však, že kvalita stravy bude zodpovedať zvýšenej cene. Prekvapilo ju najmä zvýšenie sumy za materskú školu, ktorá sa podľa nej navýšila o 50 percent. „Je to dosť najmä pre sociálne slabšie rodiny či rodiny s viacerými deťmi,“ doplnila.

Školské obedy vychádzajú po novom drahšie aj Janu z Trnavy. Jej dvaja synovia navštevujú cirkevné osemročné gymnázium. Za stravu platí vopred formou zálohy. „Odporúčané paušálne platby sú po novom 52 eur pre dieťa do 15 rokov a 56 nad 15 rokov. Predtým mi z účtu odchádzalo 40 a 45 eur,“ spresnila. Zdôraznila, že rodičom sa zvýšili aj ďalšie náklady. Zvýšil sa aj najznámejší príspevok do ZRPŠ, aj poplatky za krúžky.

© Autorské práva vyhradené

201 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #ministerstvo školstva #obedy zadarmo #obedy pre žiakov