Každá nemocnica môže požiadať o zaradenie do inej úrovne kategorizácie

Reforma nemocníc myslí aj na prípady, keď sa nemocnica chce uchádzať o zaradenie do inej úrovne v rámci podmienenej kategorizácie nemocničnej siete. Každá nemocnica má možnosť podať žiadosť o preradenie. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Petra Lániková v reakcii na ohlásenie nesúhlasnej petičnej akcie so zaradením nemocnice v Brezne do prvej úrovne.

12.01.2023 16:15
debata

Nemocnice, ktoré chcú žiadať o preradenie do inej úrovne, musia podľa rezortu zdravotníctva spĺňať pre konkrétny program kvalitatívne kritériá určené klinickými odborníkmi. Ide napríklad o personálne či materiálne vybavenie.

Nesúhlas so zaradením do prvej úrovne vyjadrili vo štvrtok predstavitelia Nemocnice s poliklinikou Brezno, spoločnosť Železiarne Podbrezová, ktorá je jej akcionárom, i mesto Brezno. Spoločne ohlásili spustenie nesúhlasnej petície a žiadajú preradenie nemocnice do druhej úrovne. Pre dlhé dojazdové časy z Horehronia argumentujú najmä zhoršením dostupnosti k základnej akútnej zdravotnej starostlivosti v regióne, obávajú sa však i prípadného budúceho zániku niektorých oddelení.

„Reforma nemocníc je prioritne reakciou na živelné zatváranie nemocníc a oddelení, ktoré v poslednom desaťročí na Slovensku prebiehalo. Preto nie sú na mieste obavy, že reforma chce dobre fungujúce oddelenia rušiť. Čo sa týka dojazdových časov, fakt ostáva, že tento faktor je len jedným z kritérií pri kategorizácii. Výpočty dojazdov vychádzajú z metodiky Žilinskej univerzity, ktorá je považovaná za jednu z najvýznamnejších odborných autorít v danej oblasti,“ uviedla Lániková.

Základnú kostru novej nemocničnej siete zverejnilo MZ koncom roka 2022. Podľa výsledkov prvej fázy kategorizácie bude jedna nemocnica piatej, tri nemocnice štvrtej, deväť nemocníc tretej úrovne, 33 nemocníc druhej úrovne, 42 nemocníc prvej úrovne a špecializovaných nemocníc.

debata chyba
Viac na túto tému: #reforma nemocníc