Pán minister, teplučko? Z hrušky dole, odkazuje Matovič Hirmanovi. Vládu s ním odmieta podporiť

Exministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽaNO) sa nepáči postup ministra hospodárstva Karla Hirmana v rámci boja s energetickou krízou. Vraj nemôže podporiť vládu, kde by pán Hirman mal byť ministrom.

12.01.2023 17:31
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič.
debata (93)

„Vzhľadom na grandiózne zlyhanie ministra hospodárstva pri (ne)riešení zálohových platieb na energie a skutočnosť, že si od Vianoc napriek ťaživej situácii užíva pokoj na trojtýždňovej exotickej dovolenke, neviem si predstaviť, že podporím akúkoľvek novú vládu, kde by pán Hirman mal byť ministrom,“ uviedol Matovič na sociálnej sieti.

Eduard Heger / Igor Matovič / Čítajte viac Zamieša rozkol v OĽaNO kartami? Čas sa kráti a scenárov je veľa. Nová 76, Hegerov odchod aj jeho nová strana

Taktiež opäť skritizoval bývalého ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), ktorý podľa neho tiež neriešil energetickú krízu. Matovič podľa jeho slov podal demisiu, aby parlament schválil rozpočet a teda bola dostupná pomoc ľuďom s energiami za 3,5 miliardy eur. „Niekto si svoju prácu nespravil, pomoc ľuďom nedoručil, ale hlavne, že už oddychuje,“ uviedol Matovič.

Minister obrany Jaroslav Naď po rokovaní vlády pripustil, že v novej vláde by sa niektorí ministri mohli vymeniť.

Konanie rezortu hospodárstva kritizoval aj podpredseda strany SaS Karol Galek. Vláda sa podľa neho vykašlala na podnikateľov, ktorým namiesto sľúbenej pomoci s cenami energií začali chodiť zálohové faktúry 10-násobne vyššie. A to aj napriek tomu, že v minulom roku SaS pomohla navýšiť rozpočet, podporila schválenie novely zákona o energetike, zákon o poskytovaní dotácií, či zákon o núdzovom stave. Konanie ministerstva hospodárstva pripomína podľa Galeka konanie murárov. „Dostali cement, tehly, aj miešačku a namiesto murovania sa opierajú o lopatu a čakajú, že dom sa postaví sám od seba,“ uzavrel Galek.

VIDEO Heger chce dovládnuť, má vraj sľúbené aj hlasy Sme rodina
Video

Hirman: Spolupráca s ministerstvom financií je dnes oveľa konštruktívnejšia

„Práve dnes finišujeme s Ministerstvom financií SR rokovania o opatreniach, ktoré sa nedarilo alebo sme nestihli dotiahnuť do konca už v decembri 2022. Bolo to ovplyvnené aj neskorým schválením štátneho rozpočtu na rok 2023 a z toho plynúcou neistotou, či bude hneď na úvod nového roka dostatok finančných zdrojov na všetky potrebné kompenzácie, čo malo priamy dopad na konkrétny mechanizmus ich vyplácania,“ reagoval na kritiku minister hospodárstva Hirman.

„Verím, že zajtra alebo v pondelok budeme môcť spolu s pánom premiérom a kolegyňami a kolegami vo vláde prezentovať konkrétne riešenia," uviedol minister.

"Súčasne musím s uspokojením konštatovať, že teraz v novom roku je s kolegami z Ministerstva financií SR oveľa konštruktívnejšia spolupráca, pretože bez nej sa mechanizmy finančnej pomoci pre všetky kategórie odberateľov na Slovensku nedajú nastaviť,“ podotkol Hirman.

SR MH Hirman TK energetika závery rokovanie BAX Čítajte viac Šetríme plynom alebo nie? Hirmanov rezort zverejnil jednoznačné čísla
93 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Karel Hirman