Heger po stretnutí s KDH a Remišovou o detailoch mlčí. Debata o 76 nabrala zlý smer, podpis Matoviča zatiaľ nemá

Stretnutie na úrovni troch lídrov. Predseda KDH Milan Majerský dnes išiel na rokovania s ponukou pre dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera. O detailoch stretnutia, ktoré iniciovala Veronika Remišová, však dočasne poverený premiér nehovoril. Čo sa týka novej 76, debata sa podľa neho uberá zlým smerom. Podpis Igora Matoviča nemá.

13.01.2023 10:15 , aktualizované: 13:55
Eduard Heger / Veronika Remišová / Foto: ,
Premiér Eduard Heger (OĽaNO) a podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí)
debata (129)

Spájanie demokratických síl je po zbere podpisov na novú 76 a riešení sporov v OĽaNO ďalšou veľkou témou, ktorá v posledných dňoch rezonuje na slovenskej politickej scéne. Dnes sa majú s Hegerom stretnúť lídri dvoch strán.

VIDEO: O čom hovoril Heger s Majerským a Remišovou?
Video

Aktualizované 13:38 Celá diskusia o novej 76 nabrala podľa Hegera nesprávny smer.

„Dôvod, prečo je 76 dôležitá je ten, aby sme vedeli ľuďom doručiť pomoc, ktorá je v rozpočte pripravená,“ uviedol. Čo sa týka straníckych vecí v rámci OĽaNO, zopakoval, že je dôležité, aby prebehla istá sebareflexia. „Sú to procesy, ktoré bežia za zatvorenými dverami a ja tieto procesy nekomentujem. Je to nepoctivé, ak bude uzavretá, budem informovať občanov,“ povedal.

„Nejde o to, kto si je s kým bližšie, lebo je príliš veľa v hre,“ odpovedal na margo toho, či by sa radšej spojil s Majerským alebo Dzurindom. Nekomentoval ani to, či by sa pridal na kandidátku KDH. „Pre mňa je dôležité nastaviť spoluprácu a jednotu a toto je prvoradé. Určite nejaké prestupy a podobne, to je kontraproduktívne. To my v demokratickej spoločnosti nepotrebujeme.“ K spolupráci s Matovičom sa nevyjadril. „Nechcem pôsobiť, že sa tomu vyhýbam, ale nepovažujem to za korektné, pokiaľ diskusia v hnutí prebieha,“ dodal.

Aktualizované 13:30 Heger po stretnutí s KDH nechcel konkretizovať, o čom sa rozprávali.

„Je dôležité, aby sme hľadali jednotu a spoluprácu, preto sa stretávam so zástupcami jednotlivých strán. Stretol som sa preto včera so zástupcom Aliancie a dnes som rokoval s pánom Majerským z KDH a Veronikou Remišovou a rokovania prebiehajú aj ďalej,“ povedal Heger s tým, že mu ide primárne o to, aby vybudovali medzi týmito subjektami jednotu. „Vidíme, demokrati doplácajú na to, že sa medzi sebou požierajú. Koncovka bude závisieť od dohody. Je dôležité, aby sme zabránili tomu, čo sa stalo v roku 2012. Musíme zabrániť spoločne návratu Roberta Fica a jeho dvojčaťa Petra Pelelgriniho,“ do­dal.

Aktualizované 12:45 Remišová si zverejnila zo stretnutia fotografiu. Na stretnutí bola aj Viera Leščáková (Za ľudí) a europoslankyňa za KDH a manželka Majerského Miriam Lexmann.

Stretnutie zvolala Remišová

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová pred pár dňami oznámila, že prebiehajú neformálne rokovania medzi Za ľudí, premiérom, OĽaNO a KDH. Dnešné stretnutie iniciovala sama šéfka Za ľudí. „S relevantnými partnermi spolupracujeme, na zajtra (13. januára, pozn. red.) som iniciovala neformálne stretnutie s partnermi KDH a aj s pánom premiérom,“ povedala pre Pravdu. „Pre mňa je dôležité, aby politici s rovnakými hodnotami a víziou pre Slovensko spolu komunikovali a to budem robiť aj naďalej,“ uviedla.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Čítajte viac Ďuriš Nicholsonová pre Pravdu: Zakladám stranu a budem líderkou. Prispôsobím sa aj predčasným voľbám

VIDEO Remišová: Rozprávke o dovládnutí s podporou SaS nemôže nikto veriť

Video

KDH prichádza s ponukou pre Hegera

Rokovania s Hegerom tento týždeň potvrdil aj predseda kresťanských demokratov Milan Majerský. V hnutí sa aktuálne sústreďujú najmú na prípravu programu, aby ľuďom ponúkli kvalitné riešenia. „V našom hnutí vytvárame priestor pre konzervatívne a demokraticky zmýšľajúce osobnosti. Z toho dôvodu aj rokujeme s tými, ktorých považujeme za hodnoverných a hodnotovo blízkych, vrátane premiéra Hegera,“ potvrdil pre Pravdu Majerský s tým, že zásadné stanovisko budú komunikovať.

Dnes prichádza s ponukou. „KDH je hnutie s históriou, personálnym zázemím, jasným hodnotovým rámcom. Vnímajú to nielen voliči, ale tiež politici z iných strán. V našom hnutí vytvárame priestor pre konzervatívne a demokraticky zmýšľajúce osobnosti. Z toho dôvodu sa zajtra stretnem s premiérom Hegerom a budeme rokovať o našej ponuke,“ napísal včera na sociálnej sieti.

Igor Matovič / Eduard Heger / Čítajte viac Heger nie je Pellegrini. Ak bude v demokratickom bloku silná partia, nedostatok charizmy nezaváži

Slovensko je podľa lídra Kresťanskodemo­kratického hnutia v obrovskej neistote. „Po hádkach, sporoch, obvineniach v rámci koalície prišiel pád vlády. KDH je pripravené uchádzať sa o dôveru voličov hoci aj v predčasných voľbách. Prirodzene, o KDH je záujem. Sme normálna strana s históriou, personálnym zázemím, jasným hodnotovým rámcom. Vnímajú to nielen voliči, ale tiež politici z iných strán,“ uviedol. „Keďže nie je jasný ani len termín parlamentných volieb, stále považujeme úvahy o možných predvolebných spoluprácach za predčasné,“ dodal.

Šéfka Za ľudí má plán

Stredové, pravicové a konzervatívne sily by mali podľa Remišovej vytvoriť jednotný blok založený na spoločných hodnotách. „Oproti demokratickým silám stojí presila. Smer sa akože rozdelil na dve strany. Jedna je Hlas, taká liberálnejšia, potom je tu Smer, Republika. Myslím si, že súčasné demokratické strany by sa mali oproti tejto presile konsolidovať. To znamená, že nejakým spôsobom by sa mali tvoriť koalície,“ uviedla v diskusnej relácii Na telo.

Spoluprácu si vie predstaviť s rovnako hodnotovo stredopravo, konzervatívne orientovanými stranami koalície. „To znamená, že takúto koalíciu si viem predstaviť s KDH, s OĽaNO alebo časťou OĽaNO,“ naznačila plány Remišová. Pri Za ľudí sa hovorilo aj o spolupráci s Mikulášom Dzurindom, ktorý intenzívne spolupracuje s lídrom Spolu Miroslavom Kollárom. Na spoločných fotografiách s Dzurindom a Kollárom sa objavil aj podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga, ktorý vystúpil aj na sneme Spolu. Podľa informácií denníka Pravda však Za ľudí neuvažuje o spojenectve s Dzurindom.

© Autorské práva vyhradené

129 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #Eduard Heger #Milan Majerský #Hegerova 76