„Pri kontrole v roku 2022 sme nezistili mimoriadne závažné hygienické nedostatky,“ uviedla s tým, že dokopy sa vykonalo 561 kontrol. Najviac nedostatkov sa zistilo v Bratislavskom kraji, a to v 11 zo skontrolovaných 48 zariadení (22,9 percenta). Naopak, nedostatky sa nezistili pri kontrolách v Prešovskom kraji.
Kontroly odhalili okrem iného napríklad potraviny po dátume spotreby, potraviny bez spotrebiteľského označenia či nedostatky v označení alergénov. Pracovníci RÚVZ zistili tiež nedodržanie hygienických podmienok pri manipulácii s potravinami či spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov potravín.
V rámci kontroly sa odobralo a laboratórne vyšetrilo celkovo 50 vzoriek hotových pokrmov. „Z uvedeného počtu nevyhoveli tri vzorky pokrmov, čo predstavuje šesť percent,“ priblížila Račková. Jedna vzorka podľa nej nevyhovela kritériám pre nadlimitné počty koliformných baktérií, ďalšie dve nevyhoveli kritériám pre prítomnosť Bacillus cereus.
Za zistené nedostatky sa dokopy na mieste uložilo 16 blokových pokút v celkovej sume 1788 eur. „V jednom prípade bolo opatrením na mieste nariadené uzatvorenie prevádzky (stánok na ambulantný predaj nápojov) z dôvodu nezabezpečenia prívodu teplej tečúcej vody na umývanie pracovného náradia a rúk zamestnanca vhodným spôsobom. V jednom prípade bola opatrením na mieste zakázaná činnosť – príprava a podávanie pokrmov v stánku do zabezpečenia tečúcej teplej vody v stánku,“ ozrejmila Račková.