Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov pokračuje oboznamovaním dôkazov

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje aj v piatok proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Oboznamuje sa komunikácia z aplikácie Threema, prítomný je aj znalec z odvetvia kriminalistickej informatiky Dušan Mikulaj.

13.01.2023 12:57 , aktualizované: 15:47
kočner Foto: ,
Obžalovaný Marian Kočner prichádza v sprievode príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže na pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a aj v kauze prípravy vrážd prokurátorov na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v piatok 13. januára 2023.
debata (6)

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Miroslav M. a Tomáš Sz. dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán A. 15 rokov nepodmienečne.

Splnomocnenec poškodených Roman Kvasnica považuje v piatok prečítanú komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou z 9. februára 2018 za jeden z najpodstatnejších dôkazov pri dokazovaní dôvodnosti obžaloby podanej vo vzťahu k vražde Jána Kuciaka a objednávke vraždy Maroša Žilinku. „Obaja obžalovaní zavraždeného Jána Kuciaka pejoratívne nazývali slovom svrab,“ zdôraznil.

Obžalovaný Marian Kočner odmietol, že by pojmom svrab nazývali zavraždeného novinára. Zároveň zdôraznil, že pod oslovením „pán z Piešťan“ neoznačovali v komunikácii vtedajšieho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku, ale človeka, „ktorý sa významným spôsobom podieľal na tom, že vyšetrovateľ Jombík odišiel z polície“.

Komunikácia z aplikácie Threema nie je podľa Aleny Zsuzsovej úplná. „Chýbajú v nej stovky obrazových správ,“ povedala. Môže to podľa nej meniť zmysel interpretovanej komunikácie. Na chýbajúce správy upozornil aj Marian Kočner.

Znalec priblížil, že extrahovaná komunikácia neobsahuje obrázky. „Z validačného dôvodu nie je možné tieto obrázky extrahovať. Maximálne by bolo možné extrahovať informáciu o tom, že bola nejaká obrazová príloha vymenená,“ priblížil.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragič. Tomáš Szabó bol vylúčený na samostatné konanie, súd ho uznal za vinného. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Mariana K. podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

Pojednávanie bolo v piatok krátko po 15.00 h prerušené. Pokračovať by malo 23. až 25. januára. Vypočutí majú byť ďalší znalci, dvaja svedkovia, oboznamovať by sa mali aj vecné dôkazy.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka