Antibiotiká a penicilín chýbajú v celej Európe. Slovákov vyzývajú, aby lieky neskupovali

Kým vlani na jar Slováci vykupovali jódové tablety, tak počas chrípkovej sezóny chýbajú protizápalové lieky na predpis aj bez neho. Ide predovšetkým o antibiotické, analgetické a protizápalové lieky, ako je amoxicilín, azitromycín, paracetamol a ibuprofén.

14.01.2023 05:00
debata (180)

No chýbajú aj vitamínové preparáty, predovšetkým vitamín D a C, Panadol, Nurofen, Paralen, a tiež prípravky proti bolesti hrdla ako Strepsils či Strepfen. V niektorých lekárňach evidujú nedostatok liekov od jesenných mesiacov, v niektorých to výraznejšie pocítili od začiatku decembra. Zatiaľ však nechcú množstvo liekov predaných na osobu limitovať a situácia by sa mala zlepšiť na jar.

Prečo chýbajú lieky?

  • Nedostatok personálu vo výrobe.
  • Výpadky surovín potrebných na výrobu liekov.
  • Absencia a výpadky v dodávkach obalových materiálov.
  • Rast nákladov.

Nedostatok liekov však nie je len problémom Slovenska. V Česku musel minister zdravotníctva Vlastimil Válek prisľúbiť, že počas januára a februára dorazí pol milióna balení antibiotík. „Nehrozí, že by pacient nedostal liečbu,“ vyhlásil. Aktuálne však hlásia výpadky po celej Európe. Chýba najmä penicilín a antibiotiká, lekárnici hovoria o najväčšom výpadku za posledných tridsať rokov. Slovenské ministerstvo zdravotníctva Válekove slová potvrdzuje, no riešenie situácie neponúka. Kritickejšia situácia je v Grécku. Grécky minister zdravotníctva Thanos Plevris napísal eurokomisii žiadosť, aby „zvýšila výrobu liekov“ v celej EÚ. Grécko zápasí s nedostatkom základných liekov už dlhé mesiace – chýbajú antibiotiká, protizápalové produkty a kvapky proti kašľu. Situáciu zhoršuje aj vývoz miestne vyrábaných liečiv.

náhrada nákladov, lekár, doktor, liečba Čítajte viac Poplatky za návštevu lekára sú späť. Čo nedoplatil štát, teraz pýtajú ambulancie od pacientov

Francúzska vláda minulú stredu zakázala internetový predaj výrobkov na báze paracetamolu až do konca januára z dôvodu pretrvávajúcich problémov so zásobovaním. Vláda uviedla, že toto rozhodnutie prijala z dôvodu „napätia v oblasti liekov na báze paracetamolu“, ktoré trvá už viac ako šesť mesiacov, najmä v prípade liekov určených pre deti.

Problémy s dostupnosťou liekov v Európe spôsobuje aj to, že čínska vláda pristúpila k zákazu vývozu paracetamolu. Čína pritom patrí k popredným výrobcom účinnej látky paracetamol.

„Aktuálne je najvyšší záujem o liečivé prípravky typu hot drinkov proti horúčke a chrípke, po preparátoch proti kašľu, bolesti hrdla a vitamínoch podporujúcich imunitný systém. Výnimkou nie sú liečivá proti horúčke hlavne pre deti a dorast,“ podotkol farmaceut košickej Agel lekárne Dávid Ferko. Zásobovať domácnosť liekmi, ktoré v danom čase ľudia nepotrebujú, nie je podľa Ferka potrebné ani správne. V posledných mesiacoch lekráne zaznamenali nárazový dopyt po liekoch, predovšetkým ich hromadenie pacientmi. Ferko pripomenul, že to môže vyústiť do ich nedostatku.

počasie, teplo, sanitka, ambulancia, urgentný príjem, nemocnica Čítajte viac Krajina starne a vymiera. Slovensko čelí veľkému problému, reformu nemocníc potrebujeme

„Stáva sa, že pacienti k nám donesú preexspirované lieky, ktoré nikdy neužívali,“ uviedol Ferko v súvislosti so zvýšeným záujmom o ich bezpečnú likvidáciu. Ako dodal, takéto zásobovanie spôsobuje aj zbytočnú záťaž pre životné prostredie.

Čo sa týka dostupnosti liekov, liečivých prípravkov a zdravotníckych pomôcok, v celom uplynulom roku bola ovplyvnená aktuálnou situáciou vo svete, a to nielen čo sa týka sezónneho charakteru. Dochádzalo aj ku kolapsu dodávok celých skupín liečiv. „Výpadky liekov sa vo všeobecnosti týkali nielen problémov spojených s ich výrobou, ale aj s ich logistikou, vyvážaním do iných krajín a tiež s hromadným dopytom, neúčelným zásobovaním pacientmi,“ spresnil Ferko.

Bratislava, lekáreň, Ružinov, chrípka, lieky, epidémia Čítajte viac Epidémia plní nemocnice deťmi, stovky škôl pre chrípku zatvorili. Lieky chýbajú

Na rezort zdravotníctva a Štátny ústav pre kontrolu liečiv sa v posledných mesiacoch čoraz častejšie obracajú pacienti aj odborná verejnosť s otázkami o prerušení či zrušení dodávok liekov. Výpadky v dodávkach liekov sa dotýkajú celého sortimentu liekov vrátane liekov na chronické ochorenia, liekov pre detskú populáciu, liekov na recept aj na voľný predaj. Ide o stále naliehavejšiu výzvu pre zdravotnícke systémy v celej Európskej únii i vo svete. Štátny ústav pre kontrolu liečiv zverejňuje a denne aktualizuje informácie o prerušeniach, zrušeniach a obnoveniach dodávok na svojej webovej stránke.

180 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #nedostatok liekov #paracetamol