Heger sa so Sulíkom nestretol. Dočasný premiér bude rokovať s tými, čo ho odvolali

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) má dva týždne, kým sa naplní prezidentkino ultimátum na nájdenie jeho bájnej "staronovej" vládnej 76 a hlava štátu pristúpi k vymenovaniu úradníckej vlády. Dočasne poverená ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) pred dnešným mimoriadnym rokovaním vlády potvrdila, že exminister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa vrátil z dovolenky. Verí teda, že rokovania o novej podobe vládneho kabinetu naberú na sile.

16.01.2023 13:00 , aktualizované: 16:31
debata (28)

Remišová sa k situácii vyjadruje v zmysle, že súčasnej politickej situácii neprospieva „atomizované politické spektrum“, čím poukázala aj na novú stranu Lucie Ďuriš Nicholsonovej – Jablko.

Lucia Ďuriš Nicholsonová, Jablko, nová strana Čítajte viac Nicholsonová prezradila názov strany, je netradičný: Mám po krk politických skratiek VIDEO: Remišová: Sulík sa vrátil z dovolenky
Video

„Vidíme, že opačná strana populistov, klamárov, zlodejov, ktorí roky drancovali Slovensko, sú pripravení zvalcovať právny štát. Podľa toho aj my musíme vyvinúť všetko úsilie, aby to nenastalo,“ spresnila Remišová. Vývoj vnútri hnutia OĽaNO odmietla komentovať.

Heger navyše nemá istotu podpory novej zostavy ani vo svojich vlastných radoch. Podľa poslanca Györgyho Gyimesiho (OĽaNO) je politologický nezmysel, že by vznikla nová vláda z tých istých ľudí, ktorých vládu v decembri poslanci odvolali.

György Gyimesi, Igor Matovič Čítajte viac Gyimesi novú 76 nepodporí: Heger a Matovič vidia svet aj OĽaNO inak, predčasné voľby sú realitou

„Nepredpokladám, že pán Matovič nedá pánovi Hegerovi podpis,“ ozrejmila. Poslanec Igor Matovič (OĽaNO) v relácii Na telo vyhlásil, že „bude ten symbolický posledný podpis“ pod Hegerovou 76.

VIDEO: Krajniak: Chaos odvráti dohoda
Video

Chaosu sa podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) dá predísť politickou dohodou. „Potrebujeme vedieť, kedy bude termín volieb, ako sa dovládne, tak aby to čo najmenej ovplyvňovalo život ľudí na Slovensku,“ vysvetlil Krajniak.

Naďalej podľa jeho slov platí všetko, na čom sa predseda parlamentu Boris Kollár dohodol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. „Dala nám nejaké noty a keď ich nesplníme, vládu odvolá. Ak nepripravíme do leta predčasné voľby, tak vymenuje úradnícku vládu,“ konštatoval Kollár potom, ako prezidentka v decembri po odvolaní Hegera a jeho ministrov poverila dočasným riadením štátu.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #Milan Krajniak #Hegerova 76