Hoax: Nie, ukrajinskí utečenci nedostávajú od mimovládky 25-tisíc na kúpu domu

Tisíce používateľov Facebooku zdieľali príspevok, podľa ktorého údajná slovenská mimovládna organizácia ponúka ukrajinským vojnovým utečencom a migrantom finančnú pomoc ako podporu pri kúpe nehnuteľnosti na Slovensku.

16.01.2023 12:34
utečenci Oddelenie cudzineckej polície Foto: ,
Odídenci z Ukrajiny na Oddelení cudzineckej polície v Bratislave
debata (40)

Nepravdivé tvrdenia sa týkali platformy Žltý melón, ktorá vraj tieto finančné prostriedky vo výške 25 000 eur poskytuje. Žltý melón však nie je mimovládna organizácia, ide o platformu či finančný portál, ktorý za účelom zisku sprostredkúva poskytovanie pôžičiek. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Následky ruského raketového útoku na bytový dom...
Následky ruského raketového útoku na bytový dom...
+14Následky ruského raketového útoku na bytový dom...

Agentúra AFP v databáze mimovládnych organizácii na portáli finstat.sk nenašla žiadnu organizáciu pod názvom Žltý melón, a taktiež ani na stránke ktopomozeukra­jine.sk. Na tej sú uvedené slovenské mimovládne organizácie a aktivisti zaoberajúci sa poskytovaním pomoci ukrajinským utečencom.

Žltý melón sprostredkúva poskytovanie pôžičiek a stojí za ňou akciová spoločnosť iService, a.s. Tá sa nachádza v databáze finstat.sk a je tiež zapísaná v Obchodnom registri.

Riaditeľ platformy Žltý melón Roman Feranec v súvislosti s nepravdivými tvrdeniami pre AFP uviedol: „Ide o nepravdivú a vymyslenú informáciu. Spoločnosť iService, a.s., ktorá prevádzkuje finančný portál Žltý melón, je podnikateľský subjekt. Žltý melón, ktorý funguje od roku 2012, je finančný portál poskytujúci možnosť požičiavania a investovania medzi ľuďmi, tzv. kolektívne požičiavanie.“ Podľa neho sú podmienky a kritériá rovnaké pre všetkých klientov a dlžníkov, takže ukrajinskí občania nemajú žiadne výhody oproti slovenským.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, tank, Luhanská oblasť Čítajte viac 327. deň: Británia potvrdila doteraz najväčší balík vojenskej pomoci Ukrajine

Riaditeľ Žltého melónu pre AFP ďalej dodal: „Príspevok klamlivo tvrdí, že sme poskytli nenávratnú dotáciu, navyše zvýhodňujúcu ukrajinských občanov, a že vystupujeme ako mimovládna organizácia. Z príspevku je navyše úplne zrejmé, že daný človek mal jeho tvorbou jediný úmysel, a to získať pozornosť na úkor zneužívania aktuálnych spoločenských tém a rozdeľovania spoločnosti, čo jednoznačne odsudzujeme.“

VIDEO: Rusi v Chersone zasiahli aj Červený kríž
Video
Rusi v Chersone zasiahli aj Červený kríž
40 debata chyba
Viac na túto tému: #hoax #vojna na Ukrajine #utečenci z Ukrajiny