Ruská delegácia bola na oslavách oslobodenia Poltára. Moskva pritom SR vníma ako nepriateľa

Ministerstvo obrany sa ohradilo voči účasti delegácie z Ruskej federácie na oslavách oslobodenia mesta Poltár. Pripomína, že Rusko ešte vlani zaradilo Slovensko na zoznam nepriateľských krajín a ide o agresora, ktorého bezprecedentným útokom sa Ukrajina bráni už vyše desiatich mesiacov.

16.01.2023 15:52
Poltár / Russká vlajka / Foto:
Ľudia s ruskými vlajkami na Námestí osloboditeľov v Poltári počas osláv 78. výročia oslobodenia mesta 13. januára 2023
debata (503)

Informovala o tom hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková. „Toto konanie je v absolútnom rozpore s hodnotovým nastavením rezortu obrany, Slovenskej republiky a celým demokratickým svetom,“ skonštatovala hovorkyňa.

Ministerstvo obrany nebude posielať svojich zástupcov ani príslušníkov Ozbrojených síl SR na podujatia, na ktoré budú prizvaní zástupcovia Ruska, kde bude znieť sovietska či ruská hymna alebo bude vyvesená ruská vlajka.

Na týchto podujatiach sa nebudú zúčastňovať zástupcovia rezortu bez ohľadu na organizátora, či už pôjde o akciu organizácie, mesta, alebo ako v prípade aktivity v Poltári, ktorej spoluorganizátorom bol Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB).

„Ak bude akákoľvek zložka SZPB pokračovať v spoluorganizovaní podujatí, na ktorých sa velebí štát, ktorý zabíja nevinných, budeme s nimi musieť ukončiť spoluprácu – všetky formy v rámci podpísanej dohody o spolupráci, a tiež budeme uvažovať, či je vhodné, aby sme predstaviteľom zväzu posielali čestné pozvánky na oslavy Slovenského národného povstania,“ avizoval dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Poltár oslobodili vojská Červenej armády 13. januára 1945. Primátor mesta Peter Sitor minulý piatok na výročie oslobodenia mesta položil spolu s delegáciou z Ruska vence k Pamätníku padlých v prvej a druhej svetovej vojne.

„Pred sedemdesiatimi ôsmimi rokmi naše mesto oslobodili vojaci sovietskej armády. Pripadá mi nesprávne a účelové, že sa z témy konca druhej svetovej vojny stala politická téma. Nemiešajme minulosť a súčasnosť, nevytvárajme nezmyselné hádky a poďakujme vojakom, ktorí bojovali, za ich veľké hrdinstvá,“ uviedol Sitor v príhovore.

503 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ministerstvo obrany #Poltár #oslobodenie