Horský priechod Dobšinský kopec uzavreli pre nákladnú dopravu

Horský priechod Dobšinský kopec je pre zlú zjazdnosť uzavretý pre nákladnú dopravu. Informuje o tom Zelená vlna RTVS. Upozorňuje tiež, že na horskom priechode Vernár smerom z Telgártu sú dva skrížené kamióny. Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk pripomína, že horský priechod Príslop je uzavretý pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky.

16.01.2023 17:37 , aktualizované: 19:50
debata

Horské priechody sú podľa cestárov prevažne zjazdné. Povrch vozoviek je vlhký až mokrý, okrem priechodov Štós, Huty, Vrchslatina, Látky-Prašivá, Čertovica, Vernár, Chorepa, Súľová, Grajnár, Dobšiná a Zbojská, kde je vrstva čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hrúbky jeden až tri centimetre.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Vo vyšších polohách sa na vozovke môže nachádzať čerstvý, kašovitý až utlačený sneh a v okrese Stará Ľubovňa miestami aj zľadovatený sneh hrúbky jedného centimetra. SSC tiež upozorňuje, že v úseku Skalka – Kremnica je utlačený sneh do štyroch až piatich centimetrov. Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú podľa SSC zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý.

Pozor na poľadovicu

Na celom území Slovenska sa môže v pondelok večer i v noci vyskytnúť poľadovica. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Vydal výstrahu prvého stupňa pred poľadovicou, ktorá trvá od 20.00 h do utorka (17. 1.) 9.00 h. Výstrahy platia aj pred snežením a hmlou, a to najmä na strednom Slovensku. Výstrahy vydal SHMÚ aj v súvislosti so snehovými závejmi a vetrom na horách.

Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravu, pohyb osôb, ako aj infraštruktúru. „Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uviedli meteorológovia.

Výstraha prvého stupňa pred snežením trvá tiež od 20.00 h do utorka 8.00 h. V polohách približne nad 600 metrov môže napadnúť desať až 20 centimetrov nového snehu. SHMÚ upozorňuje na potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uviedol. Výstraha sa týka celého územia Banskobystrického kraja, viacerých okresov Žilinského kraja a okresov Prievidza, Levice, Poprad, Gelnica, Rožňava a Spišská Nová Ves.

Výstraha prvého stupňa pred hmlou trvá od 20.00 h do utorka 9.00 h. Dohľadnosť môže byť od 50 do 200 metrov. Aj v tejto súvislosti upozorňuje SHMÚ na nebezpečenstvo pre dopravu a možnosť spôsobenia škôd menšieho rozsahu. Výstraha platí pre celý Banskobystrický kraj, viacero okresov Košického kraja a pre okresy Levoča a Levice.

Snehové jazyky a záveje môžu potrápiť obyvateľov na väčšine územia Žilinského kraja a v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Žiar nad Hronom, Prievidza a Poprad. Výstraha prvého stupňa tu trvá od 22.00 h do rána 6.00 h.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách trvá od 18.00 h do 6.00 h pre okresy Dolný Kubín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín, Poprad, Brezno a Banská Bystrica. Nad pásmom lesa môže vietor dosiahnuť rýchlosť v nárazoch 110 až 135 kilometrov za hodinu. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a podobne,“ píšu meteorológovia.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #zjazdnosť ciest #Horské priechody