Orbán sa prišiel rozlúčiť do Lučenca. Pochovali Miklósa Duraya

Vo veku 77 rokov zomrel 30. decembra slovenský politik maďarskej národnosti Miklós Duray. Jeho pohreb pritiahol do metropoly Novohradu Maďarov zo všetkých okolitých krajín. Najväčšiu pozornosť však vzbudzoval premiér našich susedov Viktor Orbán. V preplnenej lučenskej synagóge však nechýbali ani slovenskí politici.

17.01.2023 11:37 , aktualizované: 15:51
debata (129)
VIDEO: Gyimesi a Čarnogurský na pohrebe
Video

Pohreb politika Miklósa Duraya, ktorý umrel 30. decembra po ťažkej chorobe, sa konal v jeho rodnom Lučenci. Ekumenický obrad v tamojšej synagóge (miesto vybrali pre očakávanú veľkú účasť, pozn. red.) sa začal v utorok o dvanástej hodine. Pár minút pred tým tam prišiel, spolu s manželkou, aj maďarský premiér Viktor Orbán. Po tom, čo kondoloval najbližším zosnulého politika, ho usadili na čestnom mieste – v prvom rade.

VIDEO: Viktor Orbán na pohrebe Miklósa Duraya.

Video

Obrad bol v maďarskom jazyku. Hneď na začiatku organizátori zvlášť pozdravili Orbána a tiež predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra. Nechýbal podpredseda Národnej rady Gábor Grendel (OĽaNO), parlamentný poslanec György Gyimesi (OĽaNO) a ďalší verejní či cirkevní činitelia z Maďarska, zo Slovenska, z Česka, Rumunska a Ukrajiny. Po úvodných príhovoroch pokračovala v rovnakom jazyku aj pohrebná omša.

Miklós Duray na snímke z apríla 2004
Pohreb Miklósa Duraya v lučeneckej synagóge
+14Preplnená synagóga v Lučenci, kde sa uskutočnil...

Na poslednej rozlúčke s Durayom sa objavili aj ďalšie známe mená. Medzi nimi napríklad Ján Čarnogurský či Pál Csáky. Podujatie zavŕšili spevom maďarskej hymny, potom sa obrovský sprievod presunul na cintorín.

Zsolt Király z internetového portálu körkép.sk zdôraznil, že významní hostia zo Slovenska či z Maďarska dodali celému životnému dielu Duraya váhu. „Vystúpili tu jeho spolupracovníci, spolubojovníci, ktorí s ním pôsobili v rokoch pádu totality. Zmienili sa o tom, aké ciele vtedy mal a hovorili o strate, ktorá jeho odchodom nastala. Zhodli sa na tom, že bol výnimočný a dokonca aj pohrebom dokázal spojiť Maďarov Karpatskej kotliny,“ priblížil. Zároveň zdôraznil, že Duray bol jediným Maďarom z vtedajšieho Československa, ktorý podpísal Chartu 77. „Nikdy nebojoval za seba, svoje ciele, ale vždy dával prednosť celému spoločenstvu Maďarov. Zasvätil tomu celý život. Odchádza s ním celá generácia, ktorá takto rozmýšľala,“ doplnil.

Gyimesi po obrade uviedol, že Duraya poznal od svojich detských čias. „Pamätám sa, ako začiatkom deväťdesiatych rokov s mojím otcom zakladali hnutie Spolužitie. Zároveň postavili základy národnostnej politiky Maďarov vo vtedajšom Československu,“ povedal. Spomína si na neho ako na veľkého bojovníka a človeka, ktorý si tvrdo a poctivo vedel zastávať svoje názory. „A neuhýbal, čo mu v živote spôsobilo veľa problémov. Prenasledovala ho komunistická ŠtB, dvakrát bol vo väzení. Treba, aby jeho dielo malo nasledovníkov a aby aj v ďalších rokoch pokračovalo aj naďalej,“ mieni poslanec.

Na cintoríne sme stretli aj Jána Čarnogurského, ktorý aktívne pôsobil v politike v rovnakom období ako Duray. „Keď ho zavreli, asi v roku 1987, sme s ďalšími štyrmi ľuďmi napísali vtedajšiemu predsedovi slovenskej vlády Petrovi Colotkovi listy, aby ho prepustili. Keď som potom bol vo väzení ja, v roku 1989, moja žena dostala solidarizačný list od maďarskej inteligencie na Slovensku. Predpokladám, že bol medzi nimi aj Miklós Duray,“ opísal ich vzájomné vzťahy. Pokračoval, že po prevrate, samozrejme, každý presadzoval záujmy svojich strán. „Ale vždy sme udržiavali korektný vzťah a vedeli sme sa porozprávať o zlúčení našich záujmov. V dobe zápasu proti komunizmu, hoci sme boli z rôznych táborov, vedeli sme sa spojiť a spoločne zápasiť,“ dodal Čarnogurský.

VIDEO: Pohreb Miklósa Duraya
Video
Pohreb

Duraya pochovali na bývalom reformovanom cintoríne v Lučenci vedľa jeho manželky Zsuzsanny, ktorá zomrela pred piatimi rokmi. Sústrasť prijala, okrem jeho jediného syna Árona, aj jeho sestra Eva Hahm Duray.

© Autorské práva vyhradené

129 debata chyba
Viac na túto tému: #Miklós Duray