Hegerov plán stroskotal. SaS novú 76 nepodporí, predčasné voľby budú zrejme v septembri

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) nemá s odvolaným premiérom Eduardom Hegerom momentálne o čom rokovať, keďže novú väčšinu nie sú ochotní podporiť ani všetci poslanci OĽaNO a ani hnutie Sme rodina. Aj z toho dôvodu podporuje ako kompromisné riešenie predčasné voľby v septembri. Heger bude zajtra rokovať so zástupcami pôvodnej štvorkoalície o predčasných voľbách.

17.01.2023 13:26 , aktualizované: 17:22
heger, sulík Foto: ,
Rozprava k odvolávaniu vlády premiéra Eduarda Hegera vo štvrtok 8. decembra 2022.
debata (149)

Liberáli diskusiu o novej väčšine odmietajú. „Toto je jasný postoj poslaneckého klubu SaS. Boli sme pripravení rokovať, avšak doteraz nevieme, kto je skutočným lídrom OĽaNO. Navyše, stále hrozí, že Eduard Heger odíde z OĽaNO a nebude mať nielen silu, ale s inou stranou ani legitimitu skladať novú vládu,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

VIDEO: Podľa SaS je hľadanie novej 76 strata času, podporia predčasné voľby v septembri.

Video

Aktualizované 17:15 Prezidentka opäť vyzvala k predčasným voľbám

„Po dnešku je zrejmé, že snaha Eduarda Hegera o novú väčšinu v parlamente definitívne nenašla podporu. Všetko úsilie by teda malo smerovať k jedinému rozumnému riešeniu v tejto situácii. Preto trvám na tom, aby parlament do konca januára prijal rozhodnutia smerujúce k predčasným parlamentným voľbám. Ak sa tak nestane, som pripravená postupovať podľa svojich ústavných kompetencií,“ uviedla v stanovisku Kancelária prezidentky.

VIDEO: Prezidentka Zuzana Čaputová trvá na januárovom termíne dohody o predčasných voľbách.

Video

Aktualizované 16:36 Sme rodina chce voľby v júni, podporí aj septembrový termín

Hnutie Sme rodina je ochotné podporiť septembrový termín predčasných volieb, naďalej však preferuje voľby v júni. V utorok to vyhlásil predseda hnutia a Národnej rady SR Boris Kollár s tým, že je potrebné nájsť kompromis. „Sme rodina podporuje júnové voľby, aby sme vyviedli krajinu von a konečne mohla prísť vláda, ktorá bude mať plné kompetencie a bude mať dôveru občanov. Ale sme ochotní pristúpiť na kompromis, že by to mohol byť september, ak sa väčšinoví partneri dohodnú,“ povedal Kollár.

Je podľa neho potrebné nájsť také riešenie, kde bude „každý aspoň trochu spokojný“. Predseda Sme rodina zároveň konzultuje s lídrami všetkých parlamentných politických strán o prijatí ústavného zákona a skrátení volebného obdobia. Lídrov zároveň požiadal, aby rokovania viedli dôstojne, nevybíjali si na tom politický kapitál a nerobili z toho cirkus.

Boris Kollár Foto: Pravda, Ivan Majerský
Boris Kollár Boris Kollár

Ak sa štyri bývalé koaličné strany dohodnú na skrátení volebného obdobia a urobia spoločné vyhlásenie, tak by mohli podľa Kollára dovládnuť do predčasných volieb v súčasnej forme. „V prípade, že neprijmeme ústavný zákon, všetko padá a opozícia môže zabudnúť na predčasné voľby,“ poznamenal šéf Sme rodina s tým, že prezidentka Zuzana Čaputová tak vymenuje úradnícku vládu. Tá však podľa neho nebude mať podporu parlamentu.

Aktualizované 15:36 Debaty o 76 sa skončili. Heger bude diskutovať o predčasných voľbách, ktoré by mohli byť v septembri.

„Dnes strana SaS odmietla diskusie o vzniku novej 76-tky. Je preto férové a nevyhnuté povedať občanom, aký bude ďalší scenár. Vzhľadom na to, že na vznik novej 76-tky chýbajú hlasy strany SaS, diskusia o predčasných voľbách je namieste,“ uviedol Heger v stanovisku. „Dnešným dňom však považujem všetky snahy o vznik novej 76-tky za uzavreté. Na zajtra pozvem zástupcov OĽaNO, Za ľudí, Sme rodina a SaS na rokovanie o termíne predčasných volieb. Aktuálne sa ako najreálnejší javí jesenný termín,“ povedal.

VIDEO: Debaty o 76 sa skončili, priznal Heger. S pôvodnou koalíciou bude rokovať o predčasných voľbách.

Video

Pripomenul, že s iniciatívou na vznik 76 prišiel pôvodne Sulík deň po odhlasovaní nedôvery vláde. Z môjho pohľadu to malo zmysel, viackrát som aj dôvody verejne komunikoval. Napriek tomu, že Richardovi Sulíkovi nápad s novou 76-kou po čase odpadol od chuti, kontaktovali ma niekoľkí poslanci z klubu SaS s tým, že by si vedeli predstaviť podporu novej 76-tky.

Sme rodina je ochotná podporiť septembrový termín predčasných volieb, naďalej však preferuje voľby v júni, uviedol v reakcii predseda hnutia a parlamentu Boris Kollár s tým, že je potrebné nájsť kompromis.

Hľadanie 76 je chiméra

Seriózna diskusia podľa Sulíka nemá zmysel tiež preto, že jednotná nie je ani samotná koalícia. „Je to práve Sme rodina s Borisom Kollárom, ktorí odmietajú podporiť novú 76-ku. V takejto absurdnej situácii sa preto Eduard Heger v prvom rade musí obrátiť na Igora Matoviča a vlastných partnerov, ktorí mu podkopávajú nohy,“ dodal Sulík.

Eduard Heger / Richard Sulík / Čítajte viac Heger sa so Sulíkom nestretol. Dočasný premiér bude rokovať s tými, čo ho odvolali

Podľa strany SaS je taká 76, ktorú by akceptovala aj prezidentka, chiméra a jej hľadanie je strata času. Preto je namieste začať sa vážne zaoberať predčasnými voľbami. „Diskusia o predčasných voľbách je v tejto situácii absolútne legitímna. Karty by mali byť rozdané nanovo a jednotlivé strany by mali dostať možnosť opätovne zabojovať o dôveru voličov. Podpora 76-ky s tými istými ľuďmi a Igorom Matovičom ako šéfom OĽANO je len a len podceňovanie schopnosti občanov správne sa rozhodnúť,“ doplnil podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Za ľudí ďakuje Hegerovi za snahu

Strana Za ľudí už rezignovala. „Úsilie Eduarda Hegera o stabilizáciu a dohodu stroskotalo ako inak na strane Richarda Sulíka. SaS sa ukázala ako nepoužiteľný partner s hlbokou stopou deštrukcie a Edovi patrí vďaka za to, že sa o to aspoň pokúsil. Za predčasné voľby ako darček Ficovi a extrému hlasovať nebudeme. Zodpovednosť nech nesú tí, ktorí chaos, hádky a neustály konflikt tri roky živili,“ dodala strana po vyhlásení SaS.

Mimoparlamentná strana Hlas na čele s Petrom Pellegrinim dlhodobo tvrdí, že jediným možným východiskom z hlbokej politickej krízy na Slovensku sú predčasné voľby. „Čím skôr sa budú konať, tým lepšie pre ľudí na Slovensku. Nevidíme žiaden dôvod na predlžovanie súčasného marazmu až do septembra. Žiadame čo najskôr splniť vôľu dvoch tretín slovenských občanov a uskutočniť predčasné voľby ešte v prvej polovici roka, presne tak, ako žiada pani prezidentka a ako deklaroval predseda parlamentu,“ dodala strana.

Stretnutie s Hegerom si Sulík rozmyslel

Dočasne poverený premiér Heger adresoval poslancom za SaS cez sociálnu sieť výzvu, aby podporili novú 76. Pôvodne sa chcel liberálom prihovoriť osobne a predsedu SaS Richarda Sulíka požiadal o možnosť vystúpiť na zasadnutí ich poslaneckého klubu. Sulík s tým podľa Hegera v nedeľu súhlasil, no v pondelok ho požiadal, aby nechodil.

„Nerozumiem tejto premenlivosti názorov Richarda Sulíka. Pod jeho dirigentskou taktovkou padli tri demokratické vlády. To, čo vidím teraz, žiaľ, je kamikadze jazda s celou SaS aj touto krajinou,“ komentoval Heger. Podotkol, že niektorí poslanci za SaS mu už avizovali, že sa podpore novej 76-ky nebránia.

Poverený premiér apeloval na poslancov za SaS, aby podporili novú väčšinu v parlamente, a tým aj dokončenie rozbehnutých reforiem. „Koncom roka sme spoločne schválili rozpočet pomoci ľuďom. Ťažká práca sa týmto ale neskončila. Peniaze je potrebné dostať k ľuďom – nie vybraným, ako tomu bývalo zvykom, pomoc potrebujú všetci,“ napísal Heger.

Podľa svojich slov si nevie a ani nechce predstaviť, že dnes by o týchto investíciach mala rozhodovať družina okolo Roberta Fica (Smer) a Petra Pellegriniho (Hlas). „Tá družina, o ktorej dnes desiatky ľudí vypovedajú, ako kradli. Chcem veriť, že tohto scenára si bol vedomý aj Richard Sulík, preto za mnou hneď deň po vyslovení nedôvery prišiel s ponukou novej 76-ky,“ podčiarkol Heger.

© Autorské práva vyhradené

149 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Richard Sulík #Eduard Heger #Hegerova 76 #SASKA