Exšéf SIS Pčolinský neuspel na ESĽP so sťažnosťou o zákonnosti väzby

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský neuspel so svojou sťažnosťou na Európskom súde pre ľudské práva, ktorá sa týkala zákonnosti väzby.

18.01.2023 12:04
debata (4)

Súd zamietol sťažnosť pre nevyčerpanie vnútroštátnych prostriedkov nápravy, informovalo o tom na svojom webe Ministerstvo spravodlivosti.

Sťažovateľ namietal zákonnosť väzby. „A to za situácie, keď jeho vzatie do väzby odobrili súdy všetkých stupňov (a sťažovateľ v marci 2021 neuspel ani so sťažnosťou na Ústavnom súde SR), avšak následne generálny prokurátor, vykonajúc svoje mimoriadne oprávnenie podľa paragrafu 363 Trestného poriadku, zrušil uznesenie o vznesení obvinenia proti sťažovateľovi ako nezákonné a svojvoľné,“ priblížilo ministerstvo.

Pčolinský tiež namietal, že Ústavný súd SR pri rozhodovaní o jeho sťažnosti nevzal do úvahy utajovanú prílohu vyšetrovacieho spisu. „Európsky súd sa stotožnil s argumentáciou vlády, že sťažnosť je neprijateľná pre nevyčerpanie vnútroštátnych prostriedkov nápravy, konkrétne žaloby podľa zákona o zodpovednosti štátu za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci,“ dodal rezort spravodlivosti.

Vladimír Pčolinský / SIS / Čítajte viac Ústavný súd nevyhovel sťažnosti Pčolinského o jeho väzobnom stíhaní
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky súd pre ľudské práva #Vladimír Pčolinský #väzobné stíhanie